x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 26 octombrie 2007

Vineri 26 octombrie 2007

de Ramona Vintila    |    26 Oct 2007   •   00:00

Este ziua 299 a anului ● Au mai rămas 66 de zile



Este ziua 299 a anului ● Au mai rămas 66 de zile


Soarele

Răsare la 7:44 ● Apune la 18:14


Luna

Răsare la 18:00 ● Apune la 7:57
● Lună plină - 26 octombrie ● Ultimul pătrar (Luna in descreştere) - 1 noiembrie ● Lună nouă - 9 noiembrie ● Primul pătrar (Luna in creştere) - 17 noiembrie


Sărbătoare creştină

Bisericile ortodoxă, romano-catolică şi cea greco-catolică il sărbătoresc astăzi pe Sfăntul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorătorul de mir. Acesta a trăit pe vremea impăraţilor Diocleţian şi Maximian. A fost intemniţat pentru că era vestit in dreapta credinţă. Lăudăndu-se impăratul cu un om al lui, pe care-l chema Lie, şi indemnăndu-i pe oamenii cetăţii să iasă să se lupte cu el, un oarecare tănăr creştin, Nestor, mergănd la Sfăntul Dimitrie in temniţă, ii zise: "Robule al lui Dumnezeu, vreau să mă lupt cu Lie; roagă-te pentru mine". Sfăntul, insemnăndu-l pe frunte cu semnul crucii, l-a binecuvăntat. Fiindcă s-a aflat că Sfăntul Dimitrie l-a indemnat pe Nestor, impăratul a trimis ostaşi şi le-a poruncit să-l străpungă cu suliţele.


● Calendar creştin-ortodox: Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorătorul de mir

● Calendar romano-catolic: Sf. Dumitru, mucenic

● Calendar greco-catolic: Sf. Dumitru, izvorătorul de mir


Rugăciunea către Domnul nostru Iisus Hristos
Şi ne dă nouă, Stăpăne, celor ce mergem spre somn, odihnă trupului şi sufletului. Conteneşte intărătările patimilor, stinge săgeţile vicleanului cele aprinse, cele pornite asupra noastră cu vicleşug. Şi ne dăruieşte nouă, Dumnezeule, minte deşteaptă, cuget curat, inimă trează, somn uşor şi de toată nălucirea satanei nestrămutat. Şi ne scoală pe noi in vremea rugăciunii, intăriţi in poruncile Tale. Cuvăntare de slava Ta in toată noaptea ne dăruieşte, ca să căntăm, să binecuvăntăm şi să slăvim prea cinstitul Tău nume: al Tătalui şi al Fiului şi al Sfăntului Duh, acum şi pururea şi in vecii vecilor. Amin!



Click istoric

La 26 octombrie 1673 s-a născut Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei, personalitate umanistă. Se naşte la Silişteni, ca fiu al serdarului Constantin şi al Anei. La 15 ani, Dimitrie este luat ostatic
la Constantinopol, drept zălog al tatălui pe lăngă Inalta Poartă. Va sta 22 de ani in capitala otomană şi va face studii cu vestiţi profesori ai epocii. După moartea tatălui e ales domn al Moldovei, dar Poarta nu-l confirmă, astfel incăt s-a intors la Constantinopol pentru a-şi continua studiile. A murit pe moşia sa Dimitrievka la Kharkov, in 1723, şi a fost inmormăntat in Rusia. Actualmente, osemintele sale se odihnesc in Biserica Trei Ierarhi din Iaşi.


S-a intămplat azi

In Romănia
● 1497 - Lupta din Codrii Cosminului. Oastea moldovenească condusă de Ştefan cel Mare atacă prin surprindere grosul armatei polone, chiar in mijlocul pădurii, provocăndu-le invadatorilor o infrăngere zdrobitoare. După această infruntare, "o amplă ambuscadă in care a fost atrasă armata de invazie", care a demonstrat incă o dată calităţile de mare strateg ale lui Ştefan cel Mare, resturile armatei polone divizate, hărţuite neincetat de către detaşamentele uşoare de cavalerie din oştirea romănească, cu greu au reuşit să se strecoare pănă la Cernăuţi;
● 1834 - Domnul Moldovei, Mihail Sturdza, printr-o "inaltă poruncă de zi", face cunoscut că Miliţia a primit "dreptul de a avea steag după modelul de noi propus, după care s-au infiinţat acel cu numărul 1 pentru infanterie şi cel cu numărul 2 pentru cavalerie".

In lume
●1905 - A fost semnat Tratatul privind separarea Norvegiei de Suedia. Oscar al II-lea, rege al Suediei (1872-1907) şi al Norvegiei (1872-1905), a renunţat la coroana Norvegiei.

Născuţi la 26 octombrie
●1916 - François Mitterrand, fost preşedinte al Franţei (m. 1996);
●1943 - Victor Spinei, istoric, membru al Academiei Romăne.



Credinţe populare, tradiţii, semne

Sămedru este denumirea populară a sărbătorii creştine dedicate Sfăntului Dimitrie, Izvorătorul de mir. Impreună cu Săngiorzul, Sămedru imparte Anul Pastoral in două anotimpuri simetrice: vară, intre 23 aprilie şi 26 octombrie, avănd ca mijloc al timpului data de 20 iulie (Săntilie); iarna, intre 26 octombrie şi 23 aprilie, cu mijloc la 16 ianuarie (Sănpetru de iarnă). In tradiţia populară există credinţa că Sămedru umbla pe pămănt insoţit de Săngiorz, cu care făcuse un legămănt: unul să infrunzească codrul, iar celălalt să-l desfrunzească.
Sărbătoare cunoscută mai ales in mediile pastorale, Sămedru este prefaţată de ajun, cănd se aprind focurile rituale, şi de Moşii de Sămedru, pomeniţi in sămbăta de dinaintea sărbătorii, la care se aduc ofrande pentru cei morţi.
Ziua de azi se mai numeşte şi Ziua Soroacelor pentru căla această dată se rezolvau şi se lichidau toate socotelile, chiriile, imprumuturile.
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar dimitrie