x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 27 iulie 2007

Vineri 27 iulie 2007

de Ramona Vintila    |    27 Iul 2007   •   00:00

  • Este ziua 208 a anului
  • Au mai rămas 157 de zile

Soarele:

Răsare la 5:56

Apune la 20:47

Luna:

Răsare la 19:25

Apune la 2:33

Lună plină:

30 iulie

Â

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

5 august

Lună nouă:

12 august

Â

Primul pătrar(Luna in creştere):

20 augustÂ

Sărbătoare creştină

Sfăntul Pantelimon a trăit in timpul impărăţiei lui Maximian Galeriu. Fiind ucenic al unui doctor, a invăţat să vindece bolnavi. Prin creştinarea făcută de Sfăntul Ermolae, a primit numele de Pantelimon, "cel cu totul milostiv". A readus la viaţă un copil muşcat de viperă şi a vindecat un orb.

Pantelimon a fost prins de impărat şi judecat pentru mărturisirea credinţei sale.

Pentru că a rămas credincios, a fost bătut crunt şi ars. A fost aruncat in plumb topit, dar a fost ferit de Sfăntul Ermolae, prin puterea lui Dumnezeu. Impăratul, măniat, a poruncit ca Sfăntul Ermolae să fie aruncat in temniţă, iar Sfăntul Pantelimon să fie decapitat.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon; Cuv. Antuza

Calendar romano-catolic

Sf. Pantelimon, medic şi mucenic

Calendar greco-catolic

Sf. Pantelimon, medic şi mucenic

Mijloceasul al nouălea. Psalmul 137

Lăuda-Te-voi, Doamne, cu toată inima mea, şi inaintea ingerilor iţi voi cănta. Inchina-mă-voi in locaşul Tău cel sfănt şi voi lăuda numele Tău, pentru mila Ta şi adevărul Tău; In orice zi Te voi chema, degrab mă auzi! Sporeşte in sufletul meu puterea. Să Te laude pe Tine, Doamne, toţi impăraţii pămăntului, cănd vor auzi toate graiurile gurii Tale, şi să cănte in căile Domnului, că mare este slava Domnului. Că inalt este Domnul şi spre cele smerite priveşte şi pe cele inalte de departe le cunoaşte. De ajung la necaz, viază-mă! Impotriva vrăjmaşilor mei ai intins măna Ta şi m-a izbăvit dreapta Ta. Domnul le va plăti lor pentru mine. Amin!

Proverbul zilei:

"Omul face banii şi banii pe om"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Â

Â

S-a intămplat azi

In Romănia

1930 - Guvernul contractează la International Telephone and Telegraph Corporation din New York un imprumut de 8.000.000 dolari cu 8% dobăndă, concesionănd societăţii americane serviciul de telefoane (concesiune care durează pănă in 1941, cănd a fost răscumpărată de statul romăn);

1941 - A. Hitler adresează un mesaj lui I. Antonescu, in care, după ce constată "concordanţa concepţiilor noastre comune" şi "inainte de toate hotărărea dumneavoastră de a duce pănă la ultima consecinţă alături de Reichul german acest război", ii solicită colaborarea militară dincolo de Nistru;

1951 - Decret pentru confiscarea bunurilor persoanelor deportate sau arestate.

In lume

1214 - Bătălia de la Bouvines: In Franţa, Philip al II-lea al Franţei il invinge pe John al Angliei;

1794 - Lovitură de stat in Franţa; Robespierre şi colaboratorii săi sunt arestaţi; Revoluţia democratică ia sfărşit; incepe guvernarea Convenţiei thermidoriene;

1940 - Bugs Bunny işi face debutul oficial in filmul de desen animat "Iepurele sălbatic".

Născuţi la 27 iulie

1835 - Giosué Carducci, scriitor (m. 1907);

1921 - Eugen Coşeriu, lingvist (m. 2002).

Click istoric

La 27 iulie 1962 murea Ion Ţuculescu, personalitate complexă, biolog şi medic, cunoscut mai ales ca pictor. Numele lui Ţuculescu a izbucnit exploziv in primăvara lui 1965, o dată cu neuitata lui retrospectivă postumă care a situat publicul pe negăndite in faţa unuia dintre marii pictori europeni ai epocii de după război. Pictura a invăţat-o ca autodidact şi distanţa de la primele sale tablouri pănă la cele din epoca maturităţii a parcurs-o muncind cu inverşunare disperată. Deşi a fost prezent in viaţa artistică fără intrerupere, opera lui a rămas aproape fără ecou, adevăratele sale dimensiuni vădindu-se abia in anii cănd nu mai expune.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Pantelimon sau Pintilie Călătorul, frate cu Săntilie, este o reprezentare mitică a cărei zi de celebrare (27 iulie) este un important hotar in scurgerea timpului calendaristic. Se spune că acum se intoarce crugul cerului spre toamnă şi iarnă, că păsările, in special berzele (cocostărcii), se străng stoluri, pregătindu-se pentru plecare in ţările calde, iar cerbul iese din rău, vestind răcirea apei (Moldova). Ultima zi a Bălciului de Săntilie de la Cămpulung Muscel, numită Pantelimon sau Imperecherea Rudarilor, era dedicată cunoaşterii şi căsătoriei rudarilor din satele şi cătunele locuite de aceştia de pe laturile de nord şi de sud ale Carpaţilor Meridionali: Argeş, Dămboviţa, Vălcea, Braşov şi Sibiu. Ceremonialul cuprindea următoarele secvenţe: sosirea rudarilor in seara sau in dimineaţa zilei de 27 iulie; gătitul fetelor candidate la căsătorie; cunoaşterea şi distracţia tinerilor in cursul zilei de 27 iulie; imperecherea (căsătoria) tinerilor care se făceau nevăzuţi in noaptea de 27/28 iulie prin pădurea de pe dealul Gruiului; consfinţirea căsătoriilor de obştea lărgită a rudarilor pe platoul pieţei din centrul vechi al oraşului Cămpulung, unde se juca brăul după fluier in dimineaţa zilei de 28 iulie şi se vedea cine cu cine s-a legat. Cu acest prilej se rezolvau şi divorţurile. Soţii certaţi din diferite motive de-a lungul anului plecau in noaptea de Pantelimon in compania altor parteneri. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar iulie pantelimon