x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 27 mai 2011.

Vineri 27 mai 2011.

26 Mai 2011   •   21:00

Ziua Mondiala a Comunicatiilor Sociale
Este ziua a 147-a a anului ● Au mai ramas 218 zile

Soarele
Rasare la 5:38 ● Apune la 20:48

Luna
Rasare la 2:30 ● Apune la 15:36
● Luna Noua 2 iunie ● Primul patrar (Luna in crestere) 9 iunie ● Luna Plina 15 iunie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 23 iunie

Sarbatoare crestina: Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfintiti Mc. Terapont si Eladie; Sf. Mc. Alipie; Sf. Ioan Rusul
Intr-o zi de 27 mai s-a stins din viata ca martir Sfantul Mucenic Iuliu Ve­teranul, un soldat lasat la vatra. A fost crestin intr-o perioada in care aceasta religie era scoasa in afara legii. A fost dus la judecata lui Maxim, dregatorul din Durostorum. Incer­carile de a-l face pe sfant sa aduca jertfa idolilor au esuat. Sfantul Mucenic Iuliu Ve­te­ra­nul, satul de insistentele paga­nului, i-a spus: "Acela (Hristos) a murit pentru pacatele noastre, ca sa ne daruiasca viata cea vesnica. Hristos Dumnezeu ramane in vecii ve­cilor. Pe Acesta, daca Il va marturisi ci­neva, va avea viata vesnica, iar cel care Il va tagadui va avea osanda ves­nica". Pentru acest lucru i s-a taiat ca­pul.

Credinte populare, traditii, semne
Adapostul comunitar al mortilor organizat dupa modelul vetrei satului are mai multe denumiri zonale: cimitir, tintirim, progadie, gropnita, gradina a mortilor, temeteu. In ci­mi­tirele si satele vechi, criteriul de grupare a mormintelor si gospo­da­riilor este comun: locul ocupat in arborele genealogic de cei vii in vatra satului si de cei morti in vatra cimitirului. Mostenitorul locului de casa in vatra satului, de obicei baiatul cel mic, devine si mostenitorul locului de inmormantare in vatra cimitirului. In schimbul plusului de mostenire la moartea parintilor, numita si "partea sufletului", acesta are obligatia sa-i inmormanteze si sa le faca toate rosturile solicitate de traditie. Cimitirele sunt omogene, din punct de vedere etnic si confesional. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 27 mai 1821, prin tradarea capitanilor sai, Dimitrie Macedonschi si Hagi Prodan, aflati in slujba eteristilor, Tudor Vladimirescu este ucis langa Targoviste, din ordinul lui Alexandru Ipsilanti, trupul fiindu-i aruncat intr-o fantana. Din marturia lui Chiriac Popescu rezulta ca "pe Tudor, din porunca lui Ipsilanti, l-au scos noaptea capitanul Vasile Caravia din Mitropolia Targovistii unde era arestat si l-au dus impreuna cu alti arnauti pe iazul morii, unde, din porunca lui Caravia, arnautii au infipt sulitele in spatele lui Tudor...". Oas­tea de panduri, ramasa fara Tudor, se destrama treptat; detasamente de panduri se retrag spre Oltenia, reusind sa treaca Oltul pe la Vulturesti.

S-a intamplat azi
In Romania
● 1917 – Sosirea la Iasi a primelor doua batalioane ale corpului de vo­lun­tari transilvaneni si bucovineni, pentru a lupta alaturi de armata romana refacuta;
● 1984 – Inaugurarea oficiala a Canalului Dunare-Marea Neagra, considerat al treilea canal de na­v­i­ga­tie, ca importanta, dupa Suez si Ca­­nalul Panama; lucrarile de constructie au inceput in 1973.

In lume
● 1328 – Filip al VI-lea este incoronat rege al Frantei;
● 1703 – Tarul Petru cel Mare a fondat orasul Sankt Petersburg;
● 1867 – Franz Joseph I, imparatul Austriei (1848-1916), s-a incoronat si rege al Ungariei (1867-1916) si a aprobat Legea privind incorporarea Transilvaniei la Ungaria.
● 1923 – Tratative la Bruxelles intre Ni­colae Titulescu si reprezentantii Gu­vernului ungar, Csáki István si Gay­zago Ladislau, in prezenta diploma­tului japonez Adatei Mi­neitei­ro, in "problema optantilor".

Nascuti la 27 mai
● 1928 – Constantin Ticu Du­mitrescu, politician (m. 2008);
● 1930 – John Barth, romancier.

×