x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 28 decembrie

Vineri 28 decembrie

de Ramona Vintila    |    28 Dec 2007   •   00:00

Este ziua 362 a anului

Au mai rămas 3 zile

Soarele

Răsare la 7:51

Apune la 16:43

Luna

Răsare la 21:56

Apune la 10:47

Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 31 decembrie

Lună nouă 9 ianuarie

Primul pătrar (Luna in creştere) 17 ianuarie

Lună plină 24 ianuarie

Capricorn (21 dec. - 19 ian.)

Proverbul zilei:

"Limba dulce mult aduce"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină

Astăzi, Biserica ii sărbătoreşte pe cei 20.000 de mucenici care au ars in Nicomidia. După ce impăratul Maximian s-a intors biruitor din lupta impotriva etiopienilor, a vrut să aducă jertfe de biruinţă idolilor. De aceea a trimis scrisori pretutindeni, ca să vină toţi in Nicomidia să se inchine zeilor acolo. Sfăntul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat in biserica lui tot poporul lui Hristos pentru că era atunci sărbătoarea Naşterii lui Hristos şi i-a invăţat adevărata credinţă. Maximian, aflănd, a poruncit să pună in jurul bisericii lemne uscate, să le aprindă şi să-i ardă pe creştini. Aşa s-au săvărşit toţi. Prin harul lui Dumnezeu, Sfăntul Antim a scăpat nevătămat, ca să fie de folos şi altora. După ce a fost mult chinuit, s-a mutat la Hristos.

Calendar creştin-ortodox

Sf. 20.000 de mucenici arşi in Nicomidia

Calendar romano-catolic

Sf. Prunci Nevinovaţi, mucenici

Calendar greco-catolic

Sf. Mucenici arşi de vii in Nicomedia

S-a intămplat azi

In Romănia

1872 - Intră in exploatare la Bucureşti prima linie de tramvai cu cai (tramcar) pe traseul Calea Tărgoviştii (azi Calea Griviţei) - Podul Mogoşoaiei (azi Calea Victoriei) - Teatrul Naţional - străzile Biserica Enei - Academiei -

Colţei - Piaţa Sf. Gheorghe - Calea Moşilor, pănă la Obor;

1922 - Se infiinţează la Cluj Partidul Maghiar, prin fuziunea Partidului Naţional Maghiar cu Partidul Popular Maghiar, cu o compoziţie socială extrem de eterogenă. In decursul anilor a cunoscut numeroase disidenţe. Acreditănd ideea că drepturile minorităţii maghiare nu sunt respectate, promovează o politică de cultivare a sentimentelor naţionalist-şovine şi de critică permanentă a politicii interne şi externe a Romăniei. Işi incetează oficial existenţa in martie 1938, dar işi continuă activitatea sub numele de Comunitatea Maghiară, care in ianuarie 1939 aderă la Frontul Renaşterii Naţionale.

In lume

1836 - Spania recunoaşte independenţa Mexicului;

1895 - In cafeneaua "Grand Café" din Paris are loc prima proiecţie de film, realizată de fraţii Lumiére.

Născuţi la 28 decembrie

1903 - Nicolae Kirculescu, compozitor (m. 1985);

1979 - Claudia Presecan, fostă gimnastă.

Click istoric

Astăzi se implinesc 10 ani de la moartea pictorului Corneliu Baba. Născut in 1906, urmează Facultatea de Litere şi Filozofie şi, in paralel, Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. La Academia de Arte Frumoase din Iaşi (1934-1938), studiază cu N.N. Tonitza. Expune la principalele manifestări din ţară, ca şi la expoziţii internaţionale, intre care Bienala de la Veneţia, expoziţia "Arta nonabstractă" din Tokio, Berlin, New York, Bucureşti, Moscova. Printre distincţiile primite se numără: Medalia de aur la Expoziţia internaţională de la Varşovia, Medalia de aur la Expoziţia internaţională de ilustraţie de carte - Leipzig, maestru emerit al artei (1958), membru de onoare al Academiei de artă a U.R.S.S. (1968), artist al poporului din Romănia (1962), membru corespondent al Academiei Romăne (1963), membru corespondent al Academiei de artă din Berlin (1964) etc. Premiile şi expoziţiile au continuat să se acumuleze, conducăndu-l spre o expoziţie personală la New York in 1970 şi aducăndu-i decoraţia Steaua Roşie in 1971. Deşi ultimii ani ai săi nu au fost printre cei mai productivi ai carierei sale, totuşi calibrul operei sale rămăne ridicat. Cu puţin timp inainte de moartea sa in 1997, Baba şi-a publicat memoriile, "Notele unui artist din Europa de Est". A primit, postum, premiul de excelenţă al Fundaţiei Culturale Romăne.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Parodia inmormăntării Anului Vechi şi a renaşterii Anului Nou, care se organiza pe Valea Someşului de cetele de feciori la data de 28 decembrie, se numea ingropatul Crăciunului. Feciorii, adunaţi la casa jocului, alegeau pe cel care va interpreta rolul Crăciunului mort. Acesta era aşezat pe o scară de lemn (targă funerară) şi acoperit pentru a nu fi recunoscut. In timp ce mortul este condus la rău pe ultimul drum, cortegiul funerar căntă morţeşte (jeleşte), popa slujeşte, cantorul dă răspunsuri la ectenii, iar lăutarii căntă ca la inmormăntările tinerilor necăsătoriţi. Textul ritual, căntat pe melodia prohodului, descifrează semnificaţia obiceiului: "Măi, Crăciune, măi, Bătrăne, / Astăzi te-ngropăm pe tine. / Haideţi toţi, cu mic, cu mare, / Să ducem Crăciunu-n vale, / şi să-l băgăm in produc, / Pe el să punem butuc. / O, Crăciune, o, Bătrăne, / Du-te de la noi cu bine; / Meri pe apa Sămbetei, / şi-napoi nu mai veni, / C-a veni altu Crăciun / şi-a fi ca tine mai bun". La produc (copcă in gheaţa răului), după ce i se luau iertările şi i se dezlegau păcatele, mortul era aruncat de pe scară pe gheaţă. In acel moment Crăciunul mort renăştea şi se ridica in picioare pentru a fi văzut de intreaga asistenţă. Noul Crăciun, insoţit de feciori şi melodii vesele de joc, se intorcea in sat, unde se desfăşura pomana Crăciunului, o petrecere de pomină. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar