x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 30 octombrie 2009

Vineri 30 octombrie 2009

de Ramona Vintila    |    30 Oct 2009   •   00:00

Este ziua 303 a anului - Au mai rămas 62 de zile



Soarele
Răsare la 6:50
Apune la 17:08

Luna
Răsare la 15:12
Apune la 3:01

Lună plină
2 noiembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

9 noiembrie

Lună nouă

16 noiembrie

Primul pătrar (Luna în creştere)
24 noiembrie


Proverbul zilei:


"A bate apa în piuă"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină:  Sf. Mc. Zenovie, Ep., şi Zenovia, sora sa; Sf. Ap. Cleopa

Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte astăzi pe Sfinţii Mucenici Zenovie şi Zenovia. Aceşti fraţi s-au născut într-o familie creştină din Egeea, în timpul împăratului Diocleţian. Pentru că părinţii lor au murit, a trebuit să hotărască ce vor face cu averea familiei. Sfântul Mucenic Zenovie a dăruit partea sa de avere săracilor şi a început să trăiască după exemplul dat de Hristos. Zenovia l-a însărcinat pe fratele său să îi împartă moştenirea, după care s-a călugărit. Sfântul Zenovie şi sora sa au primit cununa muceniciei în timpul prigoanei creştine.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Ca divinitate a dacilor şi urmaşilor lor, românii, lupul pedepseşte omul, dar îl şi ocroteşte. Se spune despre el că e singurul animal care vede şi sfâşie dracii, sperie sau alungă bolile copiilor etc. În Platforma Luncani, în imediata apropiere a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, primul alăptat al copilului se făcea printr-un aparat în formă de cerc, confecţionat din falca şi pielea unui lup. În mai multe zone etnografice, copiilor grav bolnavi li se schimbau numele de botez cu cel de Lup sau de Urs. Frecvenţa în antroponomastica românească a numelor de Lupu şi Ursu confirmă, de altfel, marea extensiune a acestei practici magice. În "Cartea românească a morţilor", în special în cântecele de Zori, lupul e călăuză a sufletului pe drumurile care separă Lumea de aici de Lumea de dincolo. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric


Astăzi se împlinesc 54 de ani de la moartea lui Dimitrie Gusti, filosof, sociolog şi estetician român, membru al Academiei Române din 1919, preşedintele Academiei Române (1944-1946), ministru al Învăţământului între 1932 şi 1933. Născut la Iaşi, după studiile la Facultatea de Litere, Drept şi Ştiinţe a Universităţii din oraşul natal, şi-a continuat pregătirea audiind cursuri la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Berlin şi din Leipzig. În 1905 a revenit la Universitatea din Berlin, consacrându-se studiului sociologiei, dreptului şi economiei politice. A fondat şi a condus Asociaţia pentru ştiinţa şi reforma socială, Institutul Social Român, Institutul de ştiinţe sociale al României, Consiliul naţional de cercetări ştiinţifice.


S-a întâmplat azi

În România

1497 - Un detaşament român, care controla vadul Prutului de lângă Cernăuţi, a încercat să împiedice trecerea peste râu a inamicului în retragere; numai folosind artileria, resturile oastei polone au putut forţa cursul apei, continuându-şi retragerea spre Sniatyn. Victoria lui Ştefan cel Mare a rămas deplină;

1724 - Încheierea construcţiei Bisericii Stavropoleos din Bucureşti, unul dintre monumentele arhitecturale cele mai remarcabile ale epocii fanariote;

1863 - Decret domnesc privind înfiinţarea, la Bucureşti, a Şcolii Superioare de Litere.

În lume


1947 - A fost semnat, la Geneva, "Acordul General pentru Tarife şi Comerţ" (GATT) de 23 de state. Acordul a intrat în vigoare în 1948.

Născuţi la 30 octombrie

1858 - Duiliu Zamfirescu, scriitor (m. 1922);

1871 - Paul Valéry, poet (m. 1945).

×
Subiecte în articol: calendar