x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 31 octombrie 2008

Vineri 31 octombrie 2008

31 Oct 2008   •   00:00

Ziua Internaţională a Mării Negre



Halloween

Este ziua 305 a anului

Au mai rămas 61 de zile

Soarele

Răsare la 6:52

Apune la 17:06

Luna


Răsare la 9:33

Apune la 18:02

Primul pătrar (Luna în creştere)

6 noiembrie

Lună plină

13 noiembrie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

20 noiembrie

Lună nouă

27 noiembrie

Proverbul zilei:


"Falitul nu face plăţi"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină

Astăzi sunt prăznuiţi Sfinţii Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis. Dintre aceşti cinci sfinţi apostoli, Sfântul Stahie a fost numit episcop al Vizanţiei de către Apostolul Andrei şi a zidit şi biserica din Arghiropol, la care se adunau o mulţime de creştini pentru a slăvi numele Domnului. Sfântul Aristobul a ajuns episcop al Iracliei, şi a adus pe mulţi la credinţa lui Hristos. Sfinţii Amplie şi Urban au fost numiţi şi ei episcopi de Apostolul Andrei. Pentru mărturisirea în Iisus au fost omorâţi de iudei şi de elini. Narcis, fiind făcut episcop al atenienilor şi fiind chinuit, şi-a dat şi el sufletul lui Dumnezeu.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis, apostoli

Calendar romano-catolic

Sf. Urban, mucenic

Calendar greco-catolic

Sf. Stahie, Apelie, Amplie, Urban, Aristobul şi Narcis, apostoli dintre cei 70; Sf. Epimah, mucenic

Credinţe populare, tradiţii, semne

Unul din criteriile folosite de români pentru identificarea strigoiului aflat în pântecele matern era ţipătul copilului înainte de a se naşte. Înaintea medicilor şi psihologilor, strigătul fetal a fost însă sesizat la anumite sarcini în a 24-a săptămână de viaţă intrauterină de oameni simpli. Dovadă sunt informaţiile generate de acest curios fenomen. Eroul unui cunoscut basm românesc, "Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte", care începe să plângă înainte de a se naşte, tace numai când tatăl său, împăratul, îi promite tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Dar, cea mai cunoscută credinţă despre copilul care plânge înainte de a se naşte este transformarea acestuia în strigoi. Românii împart spiritele malefice ale morţilor după genul gramatical în moroi (strigoi) şi iele. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România


1784 – Adunarea de la biserica din Mesteacăn. Crişan comunică ţăranilor veniţi din Zarand, Hunedoara şi Munţii Abrudului că Horea a fost împuternicit de Iosif al II-lea să-i conducă la Alba Iulia pentru a deveni grăniceri şi că sarcinile iobagilor au fost reduse;

1920 – Legea privind înfiinţarea Şcolilor Române de studii superioare la Paris şi la Roma. Stagiul era de un an, directorii având latitudinea să-l prelungească cu încă un an, pe baza rezultatelor obţinute de fiecare membru. Prin decretul din 14 decembrie 1921, N. Iorga este numit director al Şcolii Române din Paris, iar Vasile Pârvan al Şcolii Române din Roma.

În lume


1864 – Nevada a devenit cel de-al 36-lea stat american;

1984 – Primul-ministru indian Indira Gandhi este asasinat.

Născuţi la 31 octombrie


1881 – Eugen Lovinescu, critic şi istoric literar (m. 1943);

1959 – Cătălin Mireuţă, membru al grupului Divertis.

Click istoric

Cine nu ştie că seara de 31 octombrie este a vrăjitoarelor? Este vorba de Halloween, sărbătoare cu ocazia căreia oamenii din aproape întreaga lume devin, pentru o noapte, strigoi, vampiri sau alte personaje înfricoşătoare. Originea sărbătorii de Halloween este druidică. Legenda spune că în această zi, sufletul celor decedaţi în anul precedent se întoarce în căutarea unor trupuri vii pe care să le ia în stăpânire în anul următor. Obiceiul Halloweenului a fost adus în Statele Unite în prima parte a secolului al XIX-lea de către imigranţii irlandezi. Există turişti străini care vin în România pentru a sărbători Halloweenul, atraşi fiind de misterul castelului Bran, considerat a fi fost sălaş al sângerosului Dracula.

×
Subiecte în articol: calendar