x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri, 5 septembrie 2008

Vineri, 5 septembrie 2008

de Ramona Vintila    |    05 Sep 2008   •   00:00
Vineri, 5 septembrie 2008

Este ziua 249 a anului Au mai rămas 117 zile


• Este ziua 249 a anului
Au mai rămas 117 zile

 
Soarele:
Răsare la 6:43
Apune la 19:44

Luna:
Răsare la 12:53
Apune la 21:52

Primul pătrar(Luna în creştere):
7 septembrie

Lună plină:
15 septembrie

Ultimul pătrar(Luna în descreştere):
22 septembrie

Lună nouă:
29 septembrie


Proverbul zilei:

“Cine dă împrumut îşi face duşmani”
“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină

Sfîntul Proroc Zaharia era preot la Templul din Ierusalim, pe cînd în Ţara Sfîntă domnea Irod cel Mare. Soţia sa, Elisabeta, era una din fiicele lui Aaron. Intrînd în Templu, acesta a văzut pe îngerul lui Dumnezeu vestindu-i că Elisabeta va naşte  la bătrîneţe un fiu, Ioan  Înaintemergătorul, prorocire care s-a adeverit. La cîteva luni de la naşterea lui Ioan, Irod a vrut să-i ucidă pe toţi pruncii din Bethleem şi din împrejurimi. De teamă, Elisabeta s-a ascuns cu micul Ioan într-o peşteră. Ostaşii, căutînd pruncul, nu l-au aflat. Atunci Irod a poruncit ca în locul copilului să-l omoare pe tatăl său, Sfîntul Zaharia. Ajunşi la Templu, ostaşii  l-au înjunghiat pe preot.

Calendar creştin-ortodox
Sf. Proroc Zaharia, tatăl Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Mc. Urban

Calendar romano-catolic
Sf. Laurenţiu Iustiniani, episcop

Calendar greco-catolic
Sf. Zaharia, tatăl Sf. Ioan Botezătorul

 

S-a întîmplat azi

În România

1450 – Lupta din pădurea de lîngă Crasna (în apropiere de Vaslui). Bogdan al II-lea, domnul Moldovei, înfrînge oastea nobililor poloni din Halici şi Podolia care încercau să-l reînscăuneze pe Alexăndrel, refugiat în Polonia după înfrîngerea de la Tămăşeni;

1920 – Legea pentru reglementarea conflictelor colective de muncă (“Legea Trancu – Iaşi”), prin care se limitează dreptul la grevă, instituindu-se obligativitatea arbitrajului între salariaţi şi patroni în faţa unei comisii ad-hoc. Salariaţii din întreprinderile statului şi din unităţile de interes public (întreprinderile de transport, petrolifere, gaze naturale, electricitate, apă, panificaţie, spitale, serviciul de igienă publică ş.a.) nu puteau declara grevă decît în anumite condiţii. Adoptarea acestei legi provoacă manifestaţii şi întruniri de protest în Capitală şi în alte oraşe din ţară.

 

În lume

1905 – A fost semnat Tratatul de la Portsmonth (Marea Britanie), care a dus la încheierea ostilităţilor militare dintre Rusia şi Japonia.

 

Născuţi la 5 septembrie

1858 – Alexandru Vlahuţă, scriitor (m. 1919);

1946 – Freddie Mercury, artist (m. 1991).

 

Click istoric

La 5 septembrie 1940, generalul Ion Antonescu a fost învestit cu puteri deosebite în conducerea statului român. Prin această decizie, regele Carol al II-lea a încercat o ultimă soluţie de a-şi salva tronul. În faţa unui val de nemulţumiri sociale, politice şi militare, regele l-a însărcinat, la 4 septembrie 1940, la prînz, pe generalul Ion Antonescu cu formarea unui guvern de uniune naţională. Eşecul tratativelor cu partidele politice democrate l-a determinat pe Ion Antonescu să ceară regelui, puteri depline, care i-au fost acordate în noaptea de 4 spre 5 septembrie. Generalul devenit ulterior mareşal a fost una dintre personalităţile cele mai controversate din istoria României.

×
Subiecte în articol: calendar septembrie