x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vineri 6 februarie 2009

Vineri 6 februarie 2009

de Ramona Vintila    |    06 Feb 2009   •   00:00

Este ziua 37 a anului / Au mai rămas 328 de zile



Soarele
Răsare la 7:28
Apune la 17:32

Luna
Răsare la 13:35
Apune la 5:05

Lună plină
9 februarie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)

16 februarie

Lună nouă
25 februarie

Primul pătrar (Luna în creştere)
4 martie

Proverbul zilei:


"A da buzna ca chiorul"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

Sărbătoare creştină: Cuv. Vucol,episcopul Smirnei; Sf. Mucenici Iulian, Fausta şi Maxim; Cuviosul Varsanufie cel Mare


În această zi este prăznuit Sfântul Vucol, Episcopul Smirnei. De tânăr păzindu-se pe sine curat, a primit darul Sfântului Duh. De aceea, Ioan, aflându-l iscusit şi vrednic, l-a hirotonit episcop şi păstor ales al Bisericii din Smirna. Ca episcop, călăuzit fiind de Duhul Sfânt, lumina pe cei care se aflau în întunericul rătăcirii. Prin sfântul botez, îi făcea fii ai luminii, mântuindu-i de sălbaticii şi întunecaţii demoni. Mai înainte de a se săvârşi din viaţă, Sfântul Vucol a hirotonit urmaş, în locul său, în această cetate, păstor şi dascăl al oilor celor cuvântătoare, pe fericitul Policarp. Aşa s-a mutat către Domnul.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Anul, un moş bătrân, avea 12 feciori numiţi ca lunile anului: Ianuar, Februar, Martie şi aşa mai departe. Altă avere nu avea, decât o vie. Dă Dumnezeu şi culeg şi ei via. Vinul ce le-a ieşit l-au pus într-un singur butoi şi s-au înţeles între ei ca numai la început de an să înceapă a-l bea. Ca să se cunoască până unde este vinul fiecăruia în butoi, au tras cu cărbu-nele câte o linie de-a curmezişul pe fundul butoiului culcat. Apoi, ca să  nu aibă neplăceri, fiecare şi-a pus cana (robinet) lui. Cel mai mic dintre ei, Februar, şi-a pus cana jos de tot, aproape de doagă. Fiecare din fraţi dorea să rămână cu vinul nebăut în butoi ca să facă în necaz celorlalţi. Numai Februar a început să tot bea din partea lui. Când îl căuta omul, tot vesel şi plin de vorbă îl vedea. (Profesor Ion Ghinoiu)

S-a întâmplat azi


În România

1857 – Apare la Bucureşti, jurnalul politic şi literar "Concordia" (până la 6 august 1857), sub redacţia lui C. A. Kretzulescu; oficios al mişcării unioniste;

1946 – PCR, potrivit celor hotărâte la Plenara CC al PCR din 25-28 ianuarie, propune PSD-ului ca la alegerile parlamentare cele două partide să se prezinte pe listele electorale împreună cu celelalte grupări care sprijină Guvernul Groza;

1948 – Au loc campionatele mondiale de tenis de masă, la Londra; echipa feminină a României cucereşte locul al III-lea.

În lume

337 – Julius I este ales papă;

1952 – Elisabeta a II-a a fost proclamată Regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord;

Născuţi la 6 februarie

1908 – Geo Bogza, scriitor şi ziarist (m. 1993);

1950 – Natalie Cole, artistă.

Click istoric

La 6 februarie 1911 se năştea Ronald Wilson Reagan, al 40-lea preşedinte al SUA. Reagan a fost actor la Hollywood, unde a jucat în peste 50 de filme. Intră în politică mai întâi în Partidul Democrat, pentru a deveni în 1970 guvernator al statului California, dar din partea Partidului Republican. În 1980 îl învinge pe preşedintele Jimmy Carter şi se instalează la Casa Albă, unde va rămâne două mandate. La începutul anului 1981, preşedintele a fost împuşcat în piept, în afara unui hotel din Washington.

Popularitatea lui Reagan a crescut exponenţial după tentativa de asasinat.

A fost primul lider american care a spus răspicat: comunismul va ajunge la coşul de gunoi al istoriei.

×
Subiecte în articol: calendar februarie