x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Ziua lui Trif Nebunul

Ziua lui Trif Nebunul

de Iulia Gorneanu    |    02 Feb 2012   •   21:00

Primele zile ale lunii februarie stau sub semnul inceperii Anului Nou Viticol ce guverneaza ciclul vegetal al pomilor fructiferi si al vitei-de-vie. De data aceasta, barbatii sunt cei care im­pli­nesc ritualul, fiind insotiti in multe cazuri de preot, chiar daca este vorba despre obiceiuri in esenta precrestine. Calendarul popular consemneaza pe 1 februarie Ziua lui Trif cel Ne­bun, patron al daunatorilor care dis­trug pomii si viile.

Acest per­so­naj mitic, a carui zi este tinuta de frica ne­buniei, a nascut fel de fel de po­vesti, ma­joritatea dintre ele ex­pli­candu-i ne­bunia printr-un blestem al Maicii Domnului. Ba mai mult, se spu­ne ca daca nu i se respecta ziua, Trif abate asupra recoltelor oamenilor lacustele, ca­ra­bu­sii, omizile si toa­te ganganiile pa­man­tului, pe care le tine legate in lanturi. Asadar, sa lu­am aminte: 'Trif nu-i ingaduitor, e nebun; de ziua lui sa nu se lucreze'.

Ritualurile apotropaice si de ferti­li­zare sunt nenumarate si difera de la o regiune la alta. Bunaoara, in Ba­nat, pomii fructiferi sunt stropiti cu agheasma, iar de pe dealurile cu vie se rostogoleste, in scop purificator, o roata de foc. In alte locuri se citeste un blestem impotriva daunatorilor, dupa care se taie simbolic cateva corzi de vita-de-vie, iar butucii se uda cu vin. Un ceremonial magic atestat in sudul tarii poarta numele de 'Tar­co­litul viilor' si presupune ocolul ri­tual al podgoriei pentru sporirea ro­du­lui, in timp ce in Transilvania s-a pastrat un obicei stravechi, 'Sc­u­tu­ratu’ po­milor', care consta in lo­vi­rea rituala a pomilor pentru a le sti­mu­­la in­mu­gurirea si rodul.

Toate aceste practici erau urmate de petreceri colective, cu mese copioase si vin din belsug. Poate cel mai interesant obicei legat de inceputul de An Nou Viticol este Arezanul Viilor. In zorii zilei, barbatii pornesc in alai spre podgorii unde, odata ajunsi, taie corzi din care isi fac cununi si cingatori, dezgroapa sticla cu vinul ultimei recolte, apoi fac un foc mare pe care il inconjoara, stro­pindu-l cu vin. Este momentul in care incepe petrecerea, iar oamenii joaca, mananca si beau, incinerand vechiul an viticol spre renasterea celui nou.

×
Subiecte în articol: calendar