x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Banu Tau Dedicatie - Cadou politic pentru senatorul Verestoy Attila

Dedicatie - Cadou politic pentru senatorul Verestoy Attila

de Veronica Micu    |    21 Sep 2005   •   00:00
Dedicatie - Cadou politic pentru senatorul Verestoy Attila

Ministerul Sanatatii a decis anularea unei licitatii ce a avut ca obiect acordarea tichetelor de masa angajatilor din unitatile sanitare din vestul tarii. Contractul a fost oferit firmei SC Hungastro SA, care apartine familiei senatorului UDMR Verestoy Attila.

Ministerul Sanatatii a decis luna trecuta anularea unei licitatii ce a avut ca obiect acordarea tichetelor de masa angajatilor din unitatile sanitare din vestul tarii. Astfel, contractul in valoare de 200 de miliarde de lei a fost "suflat" firmei castigatoare si oferit cadou firmei familiei senatorului UDMR Verestoy Attila.

Licitatia cu pricina, organizata de ministerul condus de proaspatul instalat in functie Eugen Nicolaescu, a avut loc la data de 22 iulie a.c. La mai putin de o luna de la declararea castigatorului de drept al licitatiei, Ministerul Sanatatii revine asupra deciziei si, in baza unor reclamatii sosite de la cateva spitale din vestul tarii, anunta rezilierea contractului cu aceasta societate. Astfel, contractul in valoare de 200 de miliarde de lei revine firmei clasate pe urmatoarea pozitie. Nimeni alta decat SC Hungastro SA.

PRETEXT. Motivul folosit de minister pentru a anula licitatia l-a reprezentat faptul ca trei spitale au reclamat ca nu-si pot cheltui tichetele de masa in reteaua de magazine declarata de firma castigatoare. Desi, dupa cum afirma reprezentantii societatii, aceste spitale nu au comandat niciodata astfel de tichete. Si, pentru ca decizia de anulare a licitatiei sa nu fie contestata, ministerul a mobilizat rapid "o ampla verificare in teritoriu". Astfel, o comisie purtand girul secretarului de stat UDMR, juristul Ervin Szekely, a reusit ca in doar patru zile sa verifice un numar-record de 2.941 de magazine. In baza acestei verificari, Ministerul Sanatatii decide anularea licitatiei si atribuirea contractului firmei SC Hungastro SA. Reprezentantii societatii castigatoare de drept ne-au spus ca "decizia nu este deloc intamplatoare cata vreme unul dintre actionarii firmei este cine este, iar unitatile sanitare si cele de alimentatie publica din vestul tarii au avut intotdeauna o relatie contractuala preferentiala cu aceasta firma pentru distributia tichetelor de masa".

Mai mult, acestia sustin ca intentiile ministerului au fost evidente inca de la inceputul derularii licitatiei, cand, "in urma presiunilor exercitate asupra spitalelor din zona, acestea au continuat sa cumpere de la firma lui Verestoy, cu toate ca pretul oferit era mai mare, iar, legal, acest lucru nu era permis.

S-a ignorat cu buna-stiinta faptul ca firma care a castigat initial licitatia a oferit cel mai bun pret, iar prin atribuirea contractului societatii Hungastro, bugetul Sanatatii este pagubit cu sume importante".

Intrebat despre modul in care Ministerul Sanatatii a atribuit contractul firmei la care este actionar, senatorul UDMR Verestoy Attila nu a vrut sa comenteze.

AFACERE
In 1999 au existat doar doua societati ce emiteau tichete de masa: Accor Services SA, cu actionar majoritar (86,8%), grupul francez Accor, si Sodexho Pass Romania SRL, cu actionar unic, grupul francez Sodexho Alliance. Ambele grupuri franceze sunt niste colosi din punct de vedere al cifrei de afaceri si activeaza in domeniul tichetelor de masa in mai multe tari. Apoi a aparut Hungastro SA, din al carei actionariat fac parte senatorul Verestoy Attila, cu 50,5%, Miklos Karoly, cu 0,38%, si fiul senatorului UDMR, Verestoy Attila Jr, cu o cota de participare de 6,7%. Actionarii juridici ai societatii sunt Manlife Limited, din Cipru, care detine 7,2% din actiuni, si Societe Francaise de Participations et d’Invesstiments, o firma membra tot a grupului Accor, care controleaza 35% din actiuni. In anul 2003, Hungastro SA a inregistrat o cifra de afaceri de 4,3 milioane de euro si un profit net de trei milioane de euro.

×
Subiecte în articol: verestoy banu tau verestoy attila