x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Banu Tau Fiscalitate - Haos in impozitare

Fiscalitate - Haos in impozitare

01 Iun 2005   •   00:00

Brambureala provocata de introducerea cotei unice continua. Guvernul a amanat pentru a patra oara cresterea impozitelor pe veniturile din dobanzi, tranzactii imobiliare si castigurile de pe bursa.

  • de VALI BLANARU
  • BANU"" TAU

  • OBSTACOL. Ministrul Ionut Popescu s-a impiedicat de Codul Fiscal
    Gaura bugetara lasata de introducerea cotei unice pare din ce in ce mai greu de acoperit. Majorarea impozitelor care ar fi trebuit sa se faca de la 1 iunie a fost amanata iar.

    TERMENE. Impozitele pentru dobanzile obtinute la depozitele bancare, precum si pentru castigurile obtinute din tranzactiile pe piata de capital trebuiau sa cresca ieri de la 1% la 10%. Decizia a fost luata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 30/28.04.2005 de modificare a Codului Fiscal. Tot de ieri trebuia sa se introduca TVA pentru serviciile de transmisie de programe tv prin cablu.

    BASESCU ELECTRONIC. Ordonanta care modifica legea Codului Fiscal a fost aprobata de Parlament si inaintata spre promulgare presedintelui Romaniei.

    Acesta a plecat insa intr-o vizita oficiala in Japonia, fara sa ratifice actul normativ. Inventivi insa, oamenii presedintelelui i-au trimis acestuia in format electronic legea spre a fi promulgata. "Presedintele Romaniei va promulga astazi aceasta lege prin care se modifica mai multe articole din Codul Fiscal.

    Este foarte adevarat, presedintele nu este in tara, dar acesta nu este un impediment, pentru ca suntem in epoca unor tehnologii avansate, va da aceste semnaturi la sediul Ambasadei Romaniei din Tokyo si ulterior noi le vom trimite la Monitorul Oficial", a declarat ieri consilierul prezidential Renate Weber, citata de postul de radio Romania Actualitati.

    GRABICEANU. Tot ieri insa Guvernul a decis sa amane prin ordonanta de urgenta aplicarea legii de la 1 iunie. "Impozitele majorate pentru veniturile din dobanzi, tranzactii imobiliare si castigurile pe piata de capital vor intra in vigoare dupa publicarea legii in Monitorul Oficial", potrivit unei ordonante de urgenta aprobate ieri de Guvern. In urma deciziei modificarile la Codul Fiscal vor intra in vigoare dupa ce legea va fi publicata in Monitorul Oficial. In aceasta perioada, vor ramane valabile cotele de 1% de impozit, stabilite prin ordonanta din 30 decembrie 2004.

    SI TOTUSI... Dupa ce Guvernul a amanat cresterea impozitelor, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de promulgare a legii de aprobare a ordonantei de urgenta privind modificarea si completarea Codului Fiscal.

    Totodata, seful statului a promulgat si Legea privind respingerea OUG nr. 24/2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. "Ambele acte normative au fost trimise, tot ieri, la Monitorul Oficial", a declarat consilierul prezidential pe probleme juridice, Renate Weber, citat de Mediafax.

    IN VITEZA. Ramane de vazut ce se va intampla pana la publicarea acestor legi in Monitorul Oficial? Se pare ca ieri piata tranzactiilor imobiliare a inghetat.

    Ieri notariatele nu au incheiat nici un act de vanzare-cumparare a locuintelor, pentru a evita retinerea impozitului de 10%. Pe de alta parte, brokerii previzionau o scadere puternica a cotatiilor actiunilor, din cauza acestor balbaieli legislative.

    Cei mai linistiti au fost bancherii care ar fi trebuit sa impoziteze cu 10% numai castigurile din dobanzi realizate din 1 iulie.

    PACALEALA IMPOZITELOR

    "Din pacate, daca ne uitam la procesele importante in care este angrenata Romania - integrare, denominare, liberalizarea contului de capital - , toate au loc cu intarziere, de ce ar fi scutita o biata majorare de taxe?" - Ionut Balan, analist economic

    ULTIMA ORA
    Impozitele majorate pentru veniturile din dobanzi, tranzactii imobiliare si castigurile pe piata de capital se aplica, totusi, de la 1 iunie, dupa ce autoritatile au reusit, pe ultima suta de metri, sa publice in Monitorul Oficial decretul prezidential prin care a fost promulgata legea de modificare a Codului Fiscal. Potrivit formei actuale a Codului Fiscal, veniturile obtinute pe piata de capital si cele din dobanzi sunt impozitate cu 10%. Tot de la 1 iunie se introduce si TVA pentru serviciile de transmisie de programe TV prin cablu.

    GUVERNARE INCOMPETENTA
    Fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu (foto), presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, afirma ca este vorba despre incompetenta si amatorism. "Este inaccesibil ceea ce se intampla. Nu poti sa te joci cu nervii oamenilor care-si depun economiile in banci, care au actiuni la bursa sau care fac afaceri", spune Mihai Tanasescu. Pentru brambureala creata, vinovat este actualul ministru de Finante care nu a informat corect Presedintia despre necesitatea ca Codul Fiscal sa fie semnat si publicat in Monitorul Oficial inainte de 1 iunie, adauga Mihai Tanasescu. Presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor afirma ca deputatii au reusit sa aprobe modificarile la Codul Fiscal intr-un timp record, o saptamana, dupa ce a stat o luna si jumatate in Senat. Din nefericire, haosul impozitelor nu se vor opri aici. "Va avea loc o alta modificare a Codul Fiscal care va prevede majorarea impozitelor pe pamant conform legilor proprietatii", spune Tanasescu. (Daniela Ivan)
    ×