x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Caravana Jurnalul 2007 Comuniştii, cei mai bogaţi din Moldova

Comuniştii, cei mai bogaţi din Moldova

de Toma Roman Jr    |    30 Iul 2007   •   00:00
Comuniştii, cei mai bogaţi din Moldova

Deputatul Igor Klipi este secretarul general al Partidului Social Liberal din Moldova. Cu studii la Bucureşti şi in vestul Europei, el e considerat un tănăr politician pro-Romănia pragmatic, care nu se pretează la plănsete patriotice inutile. Am incercat să radiografiem cu dănsul ce se petrece prin lumea politică din Moldova ex-sovietică.


Deputatul Igor Klipi este secretarul general al Partidului Social Liberal din Moldova. Cu studii la Bucureşti şi in vestul Europei, el e considerat un tănăr politician pro-Romănia pragmatic, care nu se pretează la plănsete patriotice inutile. Am incercat să radiografiem cu dănsul ce se petrece prin lumea politică din Moldova ex-sovietică.

  • Jurnalul Naţional: In Moldova, curentele ideologice nu par să se reflecte exact in denumirile partidelor, mi se pare o amestecătură. Dumneavoastră sunteţi chiar liberali?
Igor Klipi: Cred că da. La noi, denumirea este justificată şi prin apartenenţa la Internaţionala Liberală. Eu personal chiar mă consider un liberal. Numai că, aşa cum aţi spus, in Moldova titulatura unui partid nu prea reflectă realitatea.


  • M-aţi ajutat să vă pun o altă intrebare. Căt de comunişti sunt comuniştii? Mai au ei vreo treabă cu marxism-leninismul sau sunt, aşa cum mi se par, o structură de clan, un grup de interese, cum ii place să zică lui Traian Băsescu?
Singura lor legătură cu comunismul e că sunt oameni care vin din trecut, foşti activişti ai PCUS. Doctrina e doar un paravan la ei, ceva demagogic. Ei sunt cei mai bogaţi oameni din Moldova. Au o structură jumătate mafiotică, jumătate politică. Utilizează instituţiile democratice in cel mai cinic şi pervers mod, ca să poată manevra părghiile puterii. Ii unesc mari interese financiare, nu afinităţi teoretice şi ideologice. Sunt foarte pragmatice şi s-au prins că pot miza pe anumite nostalgii şi retarduri politico-sociale ale oamenilor de rănd.


Oamenii preşedintelui

  • Orice şef de stat care nu e doar decorativ are in spatele lui un aparat. Cine-s oamenii din spatele lui Voronin?
Sunt pe deoparte unii foarte conformişti, dublaţi de nişte lingăi şmecheri. Din ultima categorie fac parte şi unii oameni tineri, oarecum pregătiţi, dar care au mari probleme de ordin moral şi psihic, ii interesează doar să aibă o funcţie care să le dea oportunităţi de afaceri.


Voronin cinicul

  • Ei il sfătuiesc pe Voronin să se dea cănd un proeuropean, cănd nostalgic al URSS, apropiat de Moscova?
Şi Voronin in sine e un cinic, el personal face jocul ăsta. Pe moment, cănd a zis că e proeuropean, şi-a atins nişte scopuri. A avut un mesaj extern care l-a făcut să fie acceptat. Totuşi, nu cred că era cineva sigur de sinceritatea lui.


  • Alegerile locale de la Chişinău reflectă o schimbare de mentalitate? Dorin Chirtoacă e tănăr, şcolit in Occident.
Da şi nu. Problema e teribil e complicată. Alegerile locale nu au fost atăt pro-Europa sau, la Chişinău, pro-Chirtoacă, ci antisistem. Lumea s-a cam săturat de Voronin şi ai săi. In cazul lui Dorin Chirtoacă, acesta a fost susţinut masiv şi de voturile proromăneşti, dar şi de alte forţe politice şi interese. Mi-e frică să nu fie, global, alt eşec, să nu iasă pe val in locul comuniştilor unii chiar mai proruşi decăt ei. In 2005, Voronin a făcut pe europeanul, dar pănă acum a mers tot inspre Rusia. Mi-e să nu se repete scenariul in 2009. Pe de altă parte, cred că Dorin Chirtoacă o să aibă mari probleme. Are in spate un partid mic, nu prea are consilieri şi guvernul comunist il poate bloca tăindu-i pur şi simplu bugetul oraşului. Dacă nu mai subvenţionează energia şi apa in oraş il sufocă. Mi-e frică, noi am mers din rău in mai rău, de la o alegere la alta, de la agrarieni pănă la actualii comunişti.


  • Are acum Voronin un competitor serios, care să-l facă zob in 2009?
Iurie Roşca şi Oleg Serebrian, şefii FPCD şi PSL, şi-au tocit imaginea prin colaborarea din 4 aprilie 2005 cu comuniştii. Atunci gestul partidelor noastre a fost salutat discret şi de occidentali, şi de proeuropeni, ne-au spus un fel de "Bravo, băieţi". Numai că ruşii au imceput imediat o campanie de recupare a poziţiilor, in timp ce aliaţii noştri externi s-au mărginit să fie observatori, să-i lase pe Voronin şi pe ruşi să facă ce vor. Voronin e acum, după locale, destul de speriat. Cred că o să inceapă o campanie dură, să-l facă pe Chirtoacă şi pe toţi cei de la dreapta fascişti, naţionalişti etc. O să incerce să-i coaguleze pe comunişti, nostalgici, rusofoni şi alţi minoritari şi să-i sperie cu fascismul şi limba romănă, să facă să apară două blocuri politice care să se bată in jurul unor treburi inutile. De fapt, problema e alta. Republica Moldova e un stat falimentar, creat pe baze artificiale, care nu are cum să se autogestioneze.


Moldovenişti

  • Curentul moldovenist, cu aşa-numita limbă moldovenească, poate să ţină? Există naţionalism local, care poate avea efecte politice?
Nu ştiu ce să vă zic. In Transnistria, unde de 15 ani le bagă asta in cap, da. Aici, la Chişinău, a inceput mai puternic abia in ultimii doi ani. Marea problemă e că nu avem de nici un fel elite intelectuale. Sunt unii in formare, dar sunt cam sceptic. In timp ce in Georgia sau Ucraina tinerii intelectuali, de formaţie europeană sau americană, au intrat in parlament, au făcut politică şi reforme, la noi, aşa-numiţii oengişti stau şi fac analize, expertize şi altele, dar nu se implică direct. Noi am incercat să-i coagulăm in partid, dar nu am reuşit prea mult. Noi nu avem nici societate civilă formată, tinerii se ţin deoparte de politică sau pleacă. Nu avem nici partide politice, nici asociaţii civice, care să supravieţuiască două-trei luni fără finanţare guvernamentală sau externă.


  • In Găgăuzia a fost ales un başkan care spune că e anticomunist. E aşa?
Da, e anticomunist, dar e prorus, aşa a vrut mesajul in campanie. Mi-e să nu se intămple la nivelul intregii Moldove ca in Găgăuzia. La locale, partidul ruşilor, Patria Rodina, nu a făcut campanie la Chişinău de teamă să nu iasă oamenii lor la vot in favoarea candidatului comunist. Cred că ruşii il cam lasă din braţe pe Voronin, dar au alte soluţii. Din păcate, Romănia nu are o strategie coerentă şi clară in Moldova, să contracareze ruşii.


  • Cum adică?
S-a investit in tot felul de aiureli. Tineri cu care am fost coleg la SNSPA la Bucureşti sunt acum capi ai PCM, cu toate că au studiat pe banii Romăniei. Diverşi politicieni proromăni umblă doar cu măna-ntinsă, iau bani şi nu fac nimic. Au luat bani mulţi de la Bucureşti o mulţime de publicaţii care doar s-au certat şi anihilat reciproc. E inadmisibil ca după 15 ani să nu existe o formaţiune politică proromănească importantă, cănd ai 80% potenţiali proromăni. Trebuie o strategie bună, care acum nu poate veni din partea clasei politice moldoveneşti.

  • Smirnov nu şi-a luat-o in cap? Nu a devenit prea mafiot chiar şi pentru ruşi?
Dacă vor il schimbă, numai că nu văd ce interes ar avea. Ei controlează tot acolo. Firma Sheriff, care controlează tot acolo, nu e a lui Smirnov, ci el e al firmei. El e numai un paravan. Pe cine să pună in locul lui, pe Antiufeev?

×
Subiecte în articol: moldova voronin caravana jurnalul 2007