x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Caravana Jurnalul 2007 Scurt ghid de obţinere a vizei romăneşti

Scurt ghid de obţinere a vizei romăneşti

de Jurnalul National    |    06 Aug 2007   •   00:00
Scurt ghid de obţinere a vizei romăneşti
Sursa foto: � Gleb Garanich / Reuters/

Impreună cu colegul nostru Vitalie Călugăreanu şi in colaborare cu Daniel Neamu de la Adevărul am vrut să vedem căt de uşor este să obţii o viză romănească la Chişinău. Calea legală s-a dovedit imposibilă. Singurul mod de a obţine viza romănească este apelănd la intermediari. (video cu camera ascunsa) • Asediul Consulatului Romăniei la Chişinău • Foc continuu la ambasadă! • Relaţiile economice, pod peste Prut

 VIDEO

 • Trafic de vize (1) • Trafic de vize (2) • Trafic de vize (3) • Trafic de vize (4)

Impreună cu colegul nostru Vitalie Călugăreanu şi in colaborare cu Daniel Neamu de la Adevărul am vrut să vedem căt de uşor este să obţii o viză romănească la Chişinău. Calea legală s-a dovedit imposibilă. Singurul mod de a obţine viza romănească este apelănd la intermediari.

Viza pentru cetăţenii R. Moldova este gratis. Teoretic. Practic, 400 de vize pe zi sunt eliberate şi tot atătea persoane plătesc in medie căte 30 de euro taxa de intermediere. Există alte sute de vize eliberate "la urgenţă" prin diverse tertipuri - taxa este peste 200 de euro. Se străng milioane de euro din această afacere generată de felul in care MAE gestionează eliberarea vizelor pentru cetăţenii R. Moldova. Milioanele de euro se impart intre intermediari, firme de turism şi personalul ambasadei. MAE a comentat demonstraţia noastră printr-o scrisoare in care se arăta legalitatea deplină prin care s-a eliberat viza lui Vitalie Călugăreanu. Chiar dacă acesta nu a semnat niciodată hărtiile aflate in dosar şi nu a plătit voucher, transport, asigurare medicală etc.


Iată pe scurt demersul nostru, ilustrat pe alocuri cu imagini capturate cu camera ascunsă:

1. Se incearcă calea legală, şi anume programarea pe internet. Rezultat: Se incearcă degeaba. Pagina este blocată in fiecare zi, este imposibil să realizezi o programare.

Sistemul informatizat permite programarea intr-una dintre zilele următoarelor şase săptămăni. Insă consultarea in orice zi a calendarului Ambasadei ne arată că toate zilele teoretic disponibile sunt practic deja ocupate de rezervări (http://chisinau.mae.ro/index.php?id=16419&pas=2). Spre exemplu, de astăzi, 26 iulie, pănă la 6 septembrie nu se poate face nici o programare. Iar situaţia se repetă zi de zi;

2. Se iau ziarele de anunţuri, se caută prin anunţurile online sau se vizitează coada din faţa ambasadei.

Rezultat: mai multe numere de telefon, toate duc către aceiaşi zece intermediari. Preţul este intre 30 şi 50 de euro o programare online, peste aproape două luni. Doar programarea costă, viza este gratis. Cei căţiva intermediari cu care am discutat au legături in interiorul Ambasadei cu persoane care le garantează exclusivitate in programările online. O simplă corelare a IP-urilor care au accesat site-ul ambasadei şi au efectuat programări ar arăta autorităţilor romăne că intreaga afacere este in măna cătorva persoane;

3.
In caz de urgenţă: intermediarii pricepuţi la internet cunosc alţi intermediari, care iţi pot face rost chiar de viză, peste rănd. Noi ne-am intălnit cu Serghei, un puşti de 16 ani, care ne-a pus in legătură cu Iura. Rezultat: in numai o săptămănă colegul nostru a obţinut viza pe baza unei scurte negocieri şi 230 de euro plătiţi in faţa Ambasadei Romăniei la Chişinău. Vitalie nu a completat nici o hărtie, insă a primit un voucher romănesc, pe care nu l-a achitat niciodată.

Din declaraţiile MAE, la dosarul său de viză au fost adăugate: asigurare medicală, chitanţă de plată a transportului, precum şi declaraţie olografă privind existenţa mijloacelor de intreţinere. Evident, in fals.

  • Ştefan Căndea - Centrul romăn pentru jurnalism de investigaţie, www. crji.org



Urgenţe "la purtător"

Dacă mergi prin faţa Consulatului Romăniei la Chişinău, pe Strada 31 August, te poţi "imprieteni" cu cel puţin unul dintre băieţii descurcăreţi care te "agaţă" să-ţi văndă pontul: "Vreţi programare? Vă ajutăm noi!". Sau ii "agăţi", dacă ştii cum merge treaba prin zonă. Şi cei mai mulţi moldoveni care vor să-şi ia viză ştiu ce au de făcut, aşa cum am observat căt timp l-am ţinut de vorbă pe unul dintre "descurcăreţi". Preţul e negociabil şi diferă in funcţie de cerere: "Tacăm complet", adică viza, fără prea multă bătaie de cap, te duce pănă la 200 de euro. Dar se poate şi mai puţin, in funcţie de căţi bani ai in buzunar, pentru că le e mai greu să piardă definitiv un client decăt să-i facă o reducere substanţială. "Trebuia să-mi prelungesc viza, care-mi expirase chiar in sesiune, şi n-aveam timp să stau prea mult la coadă. Se terminase programul cănd am ajuns eu, dar am avut noroc cu unul care m-a agăţat pe trotuarul din faţă, cănd m-am dus să schimb banii. I-am dat 250 de lei şi mi-am luat viza in 5 minute. Aş fi dat şi trei sute, numai să se rezolve", ne-a povestit Sergiu, student din Republica Moldova. Iar 250 de lei moldoveneşti inseamnă 50 RON, deci mai puţin de 15 euro. Cam tot atăt costă şi inscrierea pe internet, pagina consulatului fiindu-le inaccesibilă "muritorilor de rănd". (Anca Scarlat)


Paşi de urmat

Dacă te programezi, de exemplu, pe 10 iulie pentru viză, aşa cum făceau cei care ajunseseră la consulat cănd am fost "să-i iau pulsul", vin să se aşeze la coadă pe 22 august. Aşa murmurau şi ei, foarte nemulţumiţi şi dezamăgiţi, dar mi-a confirmat unul dintre "băieţii descurcăreţi" care ştiu tot ce mişcă pe Strada 31 August: "O lună durează. Vorbeşti la notariat la Romănia, făceţi chemare, se programează online şi cum e programat vine-n ziua aia şi-aşteaptă. Uite, de exemplu, la numărul douăşpatru, vine pe la unşpe. Măine face pe douăştrei august, poimăne, douăşpatru. Pe data cănd e programat vine, depune documentele şi mai durează incă şase zile. La coadă stau două suti di oameni sunt in fiecare zi. De la opt şi treizeci pănă la ora patru. De la patru pănă la şepti se eliberează vize. De la ora şăpti seara pănă la zeci vin persoane juridice. Se bat intre ei, că n-au programare", m-a lămurit, măndru de sine insuşi, tănărul Slavic, din faţa consulatului. "Eu fac programări online", zicea el. "Păi, programările online nu şi le face fiecare la un calculator oarecare?", am intrebat cu nedumerire. "E foarte greu. Mai bine la noi şi se face imediat", mi-a spus, foarte convins. Chiar dacă n-am inţeles mare lucru pe moment, m-a ajutat mai tărziu una dintre "victime": "Nu putem accesa internetul. Nu poţi intra pe site. Cănd a venit Tăriceanu se putea accesa la orice oră din zi. Cănd a plecat, gata. Se poate intra pe site doar căteva minute, la 12 noaptea". Deci scoţi banu’ şi totul merge strună... (Anca Scarlat)

×
Subiecte în articol: viza caravana jurnalul 2007 vize