x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Cazul 1393 Omor judecat in bataie de joc

Omor judecat in bataie de joc

30 Ian 2006   •   00:00
Omor judecat in bataie de joc
ANCHETA
Asadar, cei trei oameni au fost trimisi in judecata. In preambulul procesului, facem cateva observatii privind rechizitoriul si modul in care s-a desfasurat judecata.

APAR PATRU GAINI SI UN COCOS. Rechizitoriul procurorului galatean a facut, in logica lui ce s-a vrut imbatabila, un suspect salt in timp. Un salt marcat de "punctul doi" al actului de acuzare care consemneaza: in noaptea de 31.07.2000, Chicioroaga Vasile se deplasa spre locuinta sa din satul Tamaoani, comuna Frumusita. Ajungand in dreptul locuintei partii vatamate, Ghibanu Maria, inculpatul a sarit gardul, a prins un cocos si patru gaini, le-a sucit gaturile si le-a dus acasa. A doua zi, cu ocazia perchezitiei, la invinuit acasa au fost gasite cele cinci pasari moarte, care au fost restituite partii vatamate. Partea vatamata nu s-a constituit parte civila, intrucat si-a recuperat prejudiciul. In drept, fapta numitului Chicioroaga Vasile de a sustrage pe timp de noapte pasari in valoare de 500.000 lei intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat etc... Chicioroaga a recunoscut furtul pasarilor. (n.r. - N-am inteles pana acum ce cauta in rechizitoriul unei crime cu trei autori sau doi autori si-un complice rechizitoriul unui furt de gaini comis cu sase luni mai devreme. E drept, faptas era unul dintre inculpati, dar nici ceilalti, nici victima nu aveau de-a face cu aceasta fapta. Plasarea gainariei in rechizitoriul crimei noua ne-a parut nepotrivita).

DECLARATII. Ne intoarcem acum la dosarul de omor. Declaratiile date de Catalin Spanu si minorul Nelu Hagiu au constituit fundamentul actelor de trimitere in judecata. Va vom prezenta declaratiile acestora, impreuna cu ale celor doi coinculpati, Vicu Enache si Vasile Chicioroaga, date organelor de urmarire penala la cateva zile dupa savarsirea crimei. Foarte important este ca doar Spanu a recunoscut ca l-a batut pe ciobanul vrancean Lechea. Ceilalti doi, Vicu si Chicioroaga, nu au recunoscut nici tentativa de talharie si nici omorul deosebit de grav. Enache Vicu a declarat tot timpul ca a ramas acasa si a dormit, dar marturia lui a fost infirmata de Spanu si Hagiu, argatii sai. Declaratia data procurorilor de martorul-cheie, Nelu Hagiu, este aproape identica celei a lui Catalin Spanu.

INTREBARI. N-am inteles de ce anchetatorii s-au pripit cu trimiterea in judecata, omitand sa duca unele cercetari pana la capat. Mergand pe dig, ciobanul Lechea a dat nas in nas cu niste graniceri, care insa nu au fost cautati pentru a fi audiati. Ce este mai bizar, in toate actele de urmarire penala nu am gasit macar o proba materiala care sa ateste ca vreun inculpat a fost prezent la locul crimei. Adica vreun obiect, vreo urma, ceva care sa apartina vreunui inculpat si sa il plaseze categoric la locul crimei in acea seara. Exista doar declaratii. Atat si nimic mai mult.

Foarte ciudat este cum au ajuns anchetatorii sa stabileasca cercul suspectilor in jurul inculpatilor. Nimic din actele premergatoare urmaririi penale nu indica asta. Cadavrul victimei a fost gasit la 13 decembrie dimineata, iar primele declaratii (cele de mai sus - n.r.) ale lui Hagiu si Spanu au fost date la 18 decembrie. In acest interval de timp, rechizitoriul nu aduce nici un fel de indiciu care sa-i fi condus pe anchetatori la ei. In aceste zile, Chicioroaga s-a intors in sat, cu sora si cumnatul, a taiat porcii acasa la parinti, apoi s-a intors la Galati, a mai stat cateva zile sa prepare caltabosii si apoi s-a intors din nou acasa. Era pe 21 decembrie, cand satenii i-au zis lui Chicioroaga ca au citit intr-un ziar local ca el este autorul unui omor si e cautat de politie. Atunci, contrariat, urmaritul s-a dus acasa la seful de post sa-i ceara socoteala. Nevasta acestuia i-a zis ca seful doarme si ca trebuie lasat sa se odihneasca. Chicioroaga l-a lasat sa doarma. Abia dupa alte zile, cand seful de post se va fi trezit, al treilea inculpat avea sa fie adus in arest langa primii doi. Enache si Spanu au dat primele declaratii la 18 decembrie. Chicioroaga, abia la 27 decembrie.

Mai important insa este ca rechizitoriul nu a reusit sa explice o situatie ce excede un pic logica elementara. Va sa zica, trei oameni pornesc, noaptea, sa comita o talharie. Cand ajung din urma victima, constata ca aceasta era angajata intr-un conflict cu o alta persoana, pe care talharii o stiu din vedere, fara a fi in relatii de prietenie. Ce fac in mod obisnuit talharii? Ii dau consateanului o mana de ajutor sa-si bata victima? Sau renunta la plan in fata complicatiei aparute? Iar daca totusi decid sa-si jefuiasca victima, cum se inteleg cu cel de-al patrulea? Iar acesta din urma, Chicioroaga, ce motiv avea sa-l bata pe cioban? Auzise si el de bani? Ori nu-i placusera ochii veneticului Ion Lechea? Ori avusese cu acesta un conflict mai vechi? La aceste intrebari, rechizitoriul n-a raspuns.

SPANU SE... INTOARCE. In prima depozitie ce i-a fost luata de instanta, Catalin Spanu a revenit asupra tuturor declaratiilor date organelor de urmarire penala, marturisind ca el singur l-a omorat pe Lechea. A mai afirmat ca i-a acuzat pe Chicioroaga si Vicu, crezand ca va putea scapa de raspunderea penala. Noua versiune oferita de el in legatura cu filmul crimei a fost ca impreuna cu Hagiu s-au dus dupa victima, i-au iesit in fata dintr-un lan de grau, iar cu bata pe care o purta mereu la el a lovit-o pe la spate, a trantit-o la pamant, a lovit-o cu picioarele, iar cand victima s-a ridicat, a alunecat si a cazut in apa. Dupa care cei doi au luat-o la fuga. Mobilul expus de el a fost jaful.

Spanu a sustinut, in timpul urmaririi penale, ca Enache si Chicioroaga ar fi participat la crima pentru a-si asigura el o scapare, stiind ca Enache dispune de bani si poate va scapa, iar Chicioroaga pentru ca mai avea condamnari si va fi credibila acuzatia lui. Asa zicea el. Apoi, s-a "intors" cu 180 de grade.

Cu toate acestea, instanta de judecata a ignorat si minimalizat aceste ultime declaratii ale lui Spanu, motivand ca au fost date "cu scopul vadit de a exonera de raspundere penala pe ceilalti inculpati". In plus, ultimele marturisiri ale lui Spanu nu se mai "pupau" cu declaratiile lui Hagiu, care, atat in faza de urmarire penala, cat si in fata instantei, a spus ca omorul a fost savarsit de cei trei. Bomboana de pe coliva a fost schimbarea incadrarii juridice a faptei lui Spanu de la complicitate la omor la "lasare fara ajutor".

APARAREA LUI CHICIOROAGA. Vasile Chicioroaga a declarat ca in dupa-amiaza zilei de 11.12.2000, simtindu-se foarte rau dupa ce-si bause mintile si facuse dezastru in casa, a plecat la Galati, la Spitalul Municipal "Elisabeta Doamna", pentru a se interna. L-a vazut multa lume cum a fost urcat in microbuz de mama sa si de vecinul, nea Marin, care l-au insotit la spital. Prezenta lui n-a trecut neobservata, pentru ca a facut scandal la spital. Nu a fost internat, dar i s-a administrat un tratament. Marin Ciocazan, vecinul cel saritor, a declarat ca in ziua de 11.12 l-a dus pe Vasile, impreuna cu mama acestuia, la Galati, sa-l interneze la Spitalul Elisabeta Doamna. A doua zi, in jurul orei 15:00, Ciocazan s-a dus din nou la Chicioroaga pentru a-i da "niste acte de la Primaria Frumusita, pentru a se interna". Era vorba de o anume adeverinta pe care vecinul i-a inmanat-o chiar in ziua crimei. Vasile a ramas la sora sa, in Galati, pana la sfarsitul saptamanii. Florea Gherghina, o vecina, a declarat ca l-a vazut pe Chicioroaga in apartamentul surorii sale in dimineata zilei crimei si, ulterior, la 14.12.2000.

Numai ca declaratiile acestor martori, care au atestat prezenta lui Vasile in Galati, nu au fost luate in considerare de instantele de judecata. In schimb, s-a luat in considerare declaratia lui Spanu Ghita, tatal inculpatului Catalin Spanu, care a spus ca l-a vazut pe Chicioroaga in Tamaoani in seara comiterii crimei.

Spitalul "Elisabeta Doamna" avea sa confirme ca in preziua crimei Chicioroaga a fost consultat si nu a fost internat in acea noapte, intrucat se afla in stare de etilism acut.

In consecinta, hotararea definitiva si irevocabila a instantei de judecata, prin care Vasile Chicioroaga a fost condamnat la executarea a 19 ani si sase luni de inchisoare, s-a bazat in principal doar pe marturia minorului Hagiu, care atat in fata procurorului, cat si in fata instantei a declarat ca l-a vazut pe Chicioroaga cand il lovea in spate pe Lechea cu o bata.

CONDAMNAT ENACHE VICU. Zice ca dormea cand s-a comis omorul

APARAREA LUI ENACHE. Patronul lui Spanu si al lui Hagiu a negat in continuare ca ar fi participat la tentativa de talharie si la omor. El a continuat sa sustina ca i-a sfatuit pe cei doi sa-l lase in pace pe strain si sa mearga la culcare, dupa care el insusi s-a uitat la televizor si a adormit.

SENTINTA. In urma administrarii probelor, atat in faza de urmarire penala, cat si in cea a cercetarii judecatoresti, respectiv procesele-verbale de cercetare la fata locului, raportul de constatare medico-legala, declaratiile martorilor si confruntarile dintre inculpati, Tribunalul Galati a hotarat. La 13 februarie 2002, prin sentinta penala nr. 112, Vicu Enache a fost gasit vinovat pentru omor deosebit de grav si condamnat la 17 ani de inchisoare. Lui Spanu Catalin, singurul care a recunoscut ca a lovit victima, i s-a dispus schimbarea incadrarii juridice, din infractiunea de complicitate la omor deosebit de grav in infractiunea de lasare fara ajutor. In baza acestei incadrari, Spanu a fost condamnat la doar 3 ani de inchisoare. In prezent este liber. Cel mai oropsit dintre toti s-a dovedit a fi Vasile Chicioroaga. Acesta a fost condamnat sa execute 19 ani si sase luni de inchisoare pentru tentativa de talharie, omor deosebit de grav si furt calificat. Tot instanta a hotarat ca Vicu si Chicioroaga sa-i plateasca vaduvei lui Lechea despagubiri pentru daune morale in valoare 255 milioane de lei. In plus, i-a obligat pe cei doi la plata unei contributii lunare de intretinere de 500.000 lei in favoarea fiului ciobanului vrancean pana la majoratul acestuia.

Toate recursurile pe care Vasile Chicioroaga si Vicu Enache le-au formulat la Curtea de Apel Galati si Curtea Suprema de Justitie au fost respinse ca nefondate.

In motivarea deciziilor, instanta de apel si cea de recurs au fost foarte grijulii sa consemneze concluziile actului de acuzare si ale instantei de fond, nu au manifestat nici cel mai mic dubiu asupra justetii acestora si nu au fost interesate sa aprofundeze cercetarea. Respingerea cererilor inculpatilor de apel si recurs a fost un act formal.

Curtea Suprema s-a pronuntat la 25 iunie 2003. Orice cale de atac asupra ultimei sentinte, in fata instantelor europene, este inadmisibila pe motiv de tardivitate.

ALIBI VICU
"In data de 12.12.2000, ma aflam la domiciliul meu impreuna cu sotia mea, Enache Ileana, si cei doi copii. In jurul orelor 19:00-20:00, au venit la domiciliul meu ciobanii Hagiu Nelu si Spanu Catalin pentru a servi masa. La un moment dat, Spanu mi-a spus ca a vazut o persoana necunoscuta care era sub influenta bauturilor alcoolice si chiuia ca ciobanii. Eu le-am spus sa-si vada de treaba si sa mearga la stana sa se culce. Dupa aceea nu mai stiu ce s-a intamplat. A doua zi am aflat ca o persoana necunoscuta a fost gasita decedata in canalul de irigatii. Nu recunosc savarsirea faptei pentru care sunt invinuit. Cu Chicioroaga Vasile nu m-am intalnit in ziua de 12.12.2000, ci mai demult"
Vicu Enache,
Declaratie data in fata procurorului
Data: 18.12.2000

ALIBI VASILE
"In ziua de 12.12.2000, am stat de dimineata pana seara la domiciliul surorii mele, Balan Elena, din Galati, impreuna cu aceasta, cu Balan Gica, cumnatul meu, si fiica lor. Mai pot confirma prezenta mea acolo vecinii Gina, Camelia si colegul de serviciu al cumnatului meu, Sobi. In noaptea de 12 spre 13 decembrie 2000, am stat tot la domiciliul surorii mele pana la data de 15.12.2000. Intre timp nu am facut nimic. Pe data de 15.12.2000, seara, am mers la parintii mei in Tama-oani, unde a doua zi am taiat porcul. Am revenit la Galati, unde am ramas pana la data de 21.12.2000, cand am citit in ziar ca eu am omorat o persoana. Nu inteleg de ce ceilalti inculpati spun ca am mers impreuna cu ei si l-am omorat pe Lechea Ion"
Vasile Chicioroaga
Declaratie data in fata procurorului
Data: 27.12.2000

REVIN SI ARAT...
"Mentin declaratiile date la urmarirea penala si ulterior cu ocazia confruntarilor care corespund adevarului si in fata instantei declar urmatoarele: In seara de 12.12.2000, impreuna cu inculpatul Spanu Catalin, veneam cu oile spre stana, cand am observat spre dig un om cu un magar. Am mers la acesta, avea o sticla de vin pe care a varsat-o din greseala. Victima avea un bat mai gros, era noapte si nu stiu cu ce era imbracata. Nu am discutat nimic cu victima. Voia sa plece cu magarul, dar acesta nu il asculta. Ne-am intors la stana si am plecat la masa la Enache Vicu. Dupa ce am mancat, Spanu Catalin s-a dus la geam la Enache Vicu si i-a spus: «Vezi ca este unu la vale», apoi am plecat la stana cu Spanu si ne-am culcat. Cand ne-am trezit era dimineata. Cand sa plecam cu oile, Spanu Catalin mi-a spus: «Vezi ca ala cu care ne-am intalnit aseara a murit".

Revin si arat: Cand m-am intors de la WC, Enache Vicu era afara in ograda casei sale, mi-a zis mie sa merg cu el sa vad persoana cu care ne-am intalnit pe dig, dar eu nu am vrut si am fugit la stana, Spanu m-a ajuns din urma spunand ca l-a batut Enache Vicu, pentru ca nu a vrut sa se duca cu el, dupa care ne-am culcat.

Revin si arat: Am plecat cu inculpatul Enache si cu Spanu dupa victima. Cand am ajuns-o din urma, l-am vazut pe inculpatul Chicioroaga, care o batea pe victima cu o bata. De victima s-a apropiat Spanu, care i-a dat un pumn in gura. Inculpatul Enache avea la el o ghioaga cu care a lovit victima. Eu eram langa ei. Stiu ca Enache a plecat dupa victima, fiindca a auzit de la victima ca are la ea 2 milioane de lei.

Revin si arat: Victima striga pe dig ca se numeste Nelu Mocanu si are 2 milioane de lei la el. Cand am ajuns noi la victima, aceasta era dezbracata de Chicioroaga, iar batul victimei era rupt in doua. "
Hagiu Nelu
Declaratie data in fata instantei
Data: grefiera a omis sa o mentioneze.

(NR: pentru cei neobisnuiti cu procesele, explicatia sintagmei "revin si arat" e urmatoarea: martorul uita anumite aspecte ori le prezinta altfel decat in depozitiile anterioare. Atunci, judecatorul ii "improspateaza memoria" cu date din declaratiile anterioare. Dupa cum se vede, Hagiu a avut mare nevoie sa i se improspateze memoria)

VERSIUNEA 1
"Lucrez la stana lui Enache Vicu ca cioban si sunt retribuit cu suma de 400.000 de lei. In seara zilei de 12.12.2000, intr-o marti, in jurul orelor 19:00-20:00, am venit impreuna cu Hagiu Nelu si am adus cardul de oi de la pascut la stana lui Vicu Enache. Dupa ce le-am inchis in tarc, am auzit din dreptul podului o persoana necunoscuta care chiuia. Noi i-am raspuns, fiind ciobani, printr-un chiuit. Fiind curiosi, am fugit impreuna cu Hagiu Nelu pana in apropierea podului, unde am vazut o persoana necunoscuta care tinea de lant un magar. Am intrat in discutie cu acesta, care ne-a spus ca il cheama Nicu, este din Vrancea si ca are asupra lui suma de 2 milioane de lei. Am vrut sa ne apropiem de el, insa acesta s-a enervat si ne-a luat la fugareala cu bata. Am fugit la stana, dupa care am mers acasa la Vicu, patronul nostru, unde am servit masa. I-am spus ca putin mai devreme am cunoscut o persoana care tinea de lant un magar si se lauda ca avea asupra sa suma de 2 milioane de lei. Atunci, Vicu mi-a spus sa-l urmez, pentru a ajunge din urma persoana si a-i lua banii. Toti trei am plecat pe pod si, in dreptul unui punct de trecere de pe un mal pe altul, care se numeste doc, am ajuns din urma persoana, care se certa cu Vasile, zis «Gurita». Nu stiu cine-l anuntase pe Vasile, cred ca Vicu. Imi aduc aminte ca Vasile il lovea cu un bat. Enache Vicu s-a apropiat de persoana necunoscuta si a lovit-o cu pumnul in zona urechii. Eu m-am dus langa victima si am lovit-o de doua ori cu pumnul in zona gurii. Ca urmare a loviturilor primite, persoana a cazut la pamant, iar Vasile impreuna cu Vicu au ramas si ne-au spus mie si lui Hagiu sa fugim la stana ca sa nu mai vedem ce se intampla. Ceea ce am si facut. Am vazut insa cum Vasile si Vicu au cautat de bani victima. A doua zi am aflat de la Vicu ca acesta impreuna cu Vasile l-au mai batut si l-au aruncat intr-un canal de irigatii, pentru a se ajunge la concluzia ca s-ar fi inecat. Desi am fost chemat la organele de politie sa ma prezint la post, eu nu am facut-o, intrucat patronul mi-a spus sa nu merg sa spun nimic pana nu este si el prezent" (Catalin Spanu: Declaratie data in fata procurorului. Data: 18.12.2000)

VERSIUNEA 2
Nu mai mentin declaratiile date la organele de urmarire penala intrucat am dat acele declaratii in intentia de a scapa eu si de a atrage asupra celorlalti raspunderea penala, ceilalti doi inculpati nefiind in vreun fel vinovati. (...) Enache Vicu mi-a zis sa ma duc sa ma culc si sa-mi vad de treaba mea. Eu in schimb, cu martorul Hagiu Nelu, am plecat dupa victima si am ajuns-o din urma pe un canal de irigatii. Eu aveam asupra mea o bata pe care o purtam mereu cu mine. Victima se deplasa pe langa magar Eu m-am apropiat de el prin spate, i-am dat cu bata in cap si l-am pus jos, i-am dat cu picioarele si cand victima s-a ridicat de la pamant a cazut in apa. Cand am vazut ca a cazut in apa, noi am fugit. (...) Si martorul Hagiu a lovit victima cu picioarele. (...) Am mers la stana si m-am culcat. Pe Chicioroaga Vasile il cunosc din sat. Stiu ca avea probleme cu politia si am crezut ca poate scapam si noi dand vina pe el, iar cu Enache Vicu am zis ca ar fi autorul faptei, intrucat, stiind ca are bani, mi-am zis ca, daca o sa scape el, o sa scapam si noi. (Catalin Spanu: Declaratie data in fata instantei. Data: 12.11.2001)

NU RATATI!
In numarul de maine aflati rezultatele cercetarilor reporterilor nostri care au investigat, dupa cinci ani, circumstantele in care a fost comis omorul.
×