x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

"ABA” de Coteşti

04 Noi 2008   •   00:00
"ABA” de Coteşti

Centru de Recuperare şi Reabilitare pentru copii cu handicap sever – Coteşti, judeţul Vrancea. Toţi cei 27 de copii cu "retard uşor sau mediu” sunt în curtea instituţiei, îngrămădiţi pe leagăn şi scânciob. Unii dintre ei se clatină înainte şi înapoi, tară a orfelinatelor comuniste.



Îmbrăcaţi identic şi impecabil de curat, într-o uniformă compusă dintr-un tricou verde, cu o dungă albă pe umăr, imaculată, şi o pereche de bermude, în culorile camuflajului. (…)

Niţă e unul din cei patru copii autişti internaţi în centru. A venit aici acum 5 ani, de la Siret. E instituţionalizat de la 7 ani, când părinţii l-au abandonat la Leagănul Focşani. Familia a avut tripleţi, iar Niţă a fost primul venit pe lume. Al doilea a ieşit sănătos iar următoarea, sora lui Niţă, e şi ea la Coteşti, diagnosticată tot cu autism. Fata, pe care am întâlnit-o într-unul din dormitoare, nu ştie să rostească decât o silabă "Ma”, pe care o repetă la nesfârşit atunci când te apropii de ea, să o mângâi.

Nici fratele ei nu poate să vorbească. Poate în schimb să muncească: palmele lui sunt bătătorite şi aspre, pline de zgârieturi, iar sub unghii are pământ. "Îi place să muncească, ne explică directorul. Stă numai pe-afară şi-şi face de lucru”. Drept recompensă, Niţă e dus apoi într-o plimbare, cu maşina sau cu căruţa, pe uliţele satului. Nu ştie să spună ce-i place. "Nu interacţionează”, ne previne Mihai Zisu. E un copil autist.

N-ar fi condamnat definitiv, daca ar fi trăit într-o altă ţară. În cele mai mute cazuri, autiştii pot fi recuperaţi prin ABA, o terapie comportamentală ce constă în 40 de ore pe săptămână de tratament intensiv, timp în care de copil se ocupă 4 psihoterapeuţi.

La Coteşti, psihologul are contract de colaborare şi vine doar o dată pe săptămână. Iar Niţă face "terapia cu coşul de gunoi”. "Niţă, du coşul de gunoi afară!”, îi strigă directorul şi apoi ne explică "îi face plăcere. Dacă nu vrea, nu face!” (…). (acest text a apărut în iunie 2006, în cadrul campaniei Jurnalului Naţional despre centrele pentru copiii cu dizabilităţi)

×