x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Croaziera Jurnalul Despartiti de Dunare

Despartiti de Dunare

de Sorin Anghel    |    21 Oct 2006   •   00:00
Despartiti de Dunare

Doua orasele sarace, Oltenita si Turtucaia, au un destin asemanator. Economia locala se zbate sa respire pe nas, iar locuitorii si cei care ii conduc asteapta sa se intample ceva, dar fara ca ei sa faca nimic.

Oltenita a ajuns pe butuci. De la debarcarea lui Ion Iliescu de la Cotroceni, economia locala a paralizat, iar orice investitor care incearca sa faca ceva priveste orasul cu destul de multa neincredere din cauza autoritatilor locale, care nu fac altceva decat sa suga taxe si impozite. Peste Dunare e Turtucaia. Noi asa ii zicem, dar in Bulgaria se vorbeste de Tutrakan. Sunt destui romani acolo care isi privesc tara de origine din balconul casei. Le e draga, dar nu s-ar mai intoarce in ea. Stiu si ei ca intre cele doua state nu e nici o diferenta si recunosc sa aderarea la Uniunea Europeana nu ii incalzeste cu nimic.

DEPARTE. Daca vrei sa traversezi Dunarea de la Oltenita la Turtucaia nu ai cum. A fost candva un punct vamal de mic trafic, dar s-a desfiintat. "A fost dupa Revolutie o salupa care mergea de doua ori pe saptamana in Turtucaia", povesteste un localnic care s-a dus de multe ori in Bulgaria cu cartofi si s-a intors cu tigari BT. Acum se incearca din nou reluarea legaturii, dar totul este ceva imaginar. Numai primarul din Oltenita isi inchipuie ca cele doua orase s-ar putea ajuta, altfel nu se explica de ce a infiintat un centru de afaceri romano-bulgar.

NIMIC. La Oltenita nu se mai fac nici vapoare, nici conserve

IRONIE. Dar de ce sa ne mire, din moment ce in orasul lui Iliescu, politica a ajuns de rasul curcilor. Ca sa ai vreo sansa la alegeri iti trebuie doar cateva oi, pe care sa le sacrifici cu cateva zile inainte de plecarea spre sectia de votare. Daca mai faci si un concert in camion, gata, esti primar. Culmea, intr-un oras care miroase a PSD, edilul este taranist. Om norocos din moment ce a mostenit o gramada de proiecte de la regimul trecut. Acum sta la birou si se bate in piept ca tot ce a facut. Adica nimic. Pai, cum sa nu fie asa din moment ce santierul naval, candva plamanul orasului, a ajuns pe butuci. Continua totusi sa produca, dar numai paguba. Si asta la bugetul local.

FINUTI. Si bulgarii sunt in calduri politice. Maine se stampileaza viitorul presedinte. La ei nu se poarta cadouri in caramizi sau lautari plimbati cu tractorul. Afisele electorale sunt destul de putine si lipite in locuri destul de discrete, ca sa nu te doara capul cand mergi pe strada si nici sa nu-ti piara pofta de vot.

ROMANESC
"Turtucaia a fost candva teritoriu romanesc si s-a facut cunoscut prin bataliile care s-au dat aici de-a lungul anilor. In perioada interbelica, romanii din satele din jurul Oltenitei traversau Dunarea si mergeau cu produse la piata. Dupa instaurarea regimului comunist, regimul vamal s-a inasprit, astfel ca intre Romania si Bulgaria s-a produs o ruptura ce pare acum de nerecuperat."
DESFIINTAT
"Daca vrei sa traversezi Dunarea de la Oltenita la Turtucaia nu ai cum. A fost candva un punct vamal de mic trafic, dar s-a desfiintat."

LOCUL CUNOSCUT PRIN RAZBOAIE
Turtucaia a fost candva teritoriu romanesc si s-a facut cunoscut prin bataliile care s-au dat aici de-a lungul anilor. In perioada interbelica, romanii din satele din jurul Oltenitei traversau Dunarea si mergeau cu produse la piata. Dupa instaurarea regimului comunist, regimul vamal s-a inasprit, astfel ca intre Romania si Bulgaria s-a produs o ruptura ce pare acum de nerecuperat. In clipa de fata, situatia economica a celor doua orase seamana izbitor. Prin cele doua porturi se perinda puturos niste barje, iar pe uscat cateva macarale se chinuiesc sa fie utile. La Oltenita nu se mai face nimic. Nici vapoare, nici conserve, nu mai e nici macar filatura. Ca in toate orasele din Romania, despre frumos se vorbeste numai la trecut. Din cei aproape 30.000 de locuitori, numai 3.000 au un loc stabil de munca, dar neoficial se spune ca inca vreo 3.000 ar fi plecati in strainatate. Acum cateva luni, un oltenitean plecat la munca in Statele Unite ale Americii a trecut pragul unui cazino din Las Vegas, iar la iesire avea in buzunar peste 60.000 de dolari. De curand, un investitor olandez a incercat sa preia santierul naval, dar a intampinat probleme din partea romanilor si a renuntat.

×
Subiecte în articol: oltenita croaziera jurnalul turtucaia