x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Croaziera Jurnalul Jurnal de Croaziera - Cu lada prin Nikopol

Jurnal de Croaziera - Cu lada prin Nikopol

de Laura Toma    |    26 Oct 2006   •   00:00
Jurnal de Croaziera - Cu lada prin Nikopol

Cum aproape orice subiect luam la puricat in Turnu-Magurele ne trimitea si pe malul bulgaresc, am facut intocmai. Adica am taiat Dunarea cu o salupa, incercand sa reconstituim traseul viitorului bac romano-bulgaresc. Dar nici comunitatea de romani de la Somovit nu era de lepadat, asa ca ne-am propus sa ajungem si acolo. Zis si facut.

Cum aproape orice subiect luam la puricat in Turnu-Magurele ne trimitea si pe malul bulgaresc, am facut intocmai. Adica am taiat Dunarea cu o salupa, incercand sa reconstituim traseul viitorului bac romano-bulgaresc. Dar nici comunitatea de romani de la Somovit nu era de lepadat, asa ca ne-am propus sa ajungem si acolo. Zis si facut. Vali a fost ghidul nostru - un bulgar care invarte romana pe degete. El ne-a deslusit Nikopolul si alte cateva doamne intr-o discutie pestrita- romano-franco-englezo-bulgareasca. In centrul Nikopolului, orasel care sufla straniu a saracie in ceafa turistilor straini care coboara aici de pe vase de lux aflate in tranzit, am vazut un real spectacol in regia braconierilor locului. Dadusera lovitura anului, un sturion la vreo 100 de kilograme pe care il tavaleau artistic pentru a-l curata de icre, sub privirile nemtilor care fotografiau frenetic. Apoi ne-am imbarcat in batrana Lada a ghidului spre Somovit.

Pe drum, bulgarul cu mustata de turc, pus mereu pe glume, si-a depanat amintirile lui despre Europa Libera si ramasitele muzicale romanesti pe care le mai detine - "Ionel, Ionelule" ramasese la sufletul bulgarului cu mustata de turc. Dar socotela de pe mal nu s-a potrivit cu cea de la Somovit. Aici, capii locului s-au cam schimbat la fata cand i-am intrebat de-ai nostri. Asa ca nu ne-am ales decat cu niste bomboane, cu un car de suspiciuni aruncate-n ochi si cu agendele mai usoare. Pentru ca nu am avut nici o leva in buzunar, macar pentru cateva caramele traditionale, faza cu suvenirurile a picat. In tot acest timp, batrana noastra nava s-a opintit sa ajunga la Turnu, dar, cu toate eforturile, nu a reusit si a acostat undeva stinghera. O noapte vom fi orfani de vas. Incepem croaziera pe uscat.

×
Subiecte în articol: croaziera jurnalul