x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Croaziera Jurnalul Rast - haos, foame si hotie

Rast - haos, foame si hotie

de Carmen Plesa    |    Alex Nedea    |    01 Noi 2006   •   00:00
Rast  -  haos, foame si hotie

Noua localitate, care se construies-te pentru stramutarea sinistratilor din Rastul distrus de ape, s-ar pu-tea numi Hotie, Haos sau Nemultu-mire. Pentru ca se fura ca in codru, primarul nu im-parte toate materialele de constructii la oameni, ci le tine sub lacat. Doar 20 din cele 300 de case promise de ANL sunt gata. 100 de familii din Rast traiesc in corturi, grajduri, patule. Alte 400 au primit containere drept locuinta. Frig, intuneric, foame. Cititi si:Basarabi - Ghena de la km 800Dorul de pod in orasul-sanatoriu Cei din Mogador, din capatul orasului Romana, limba de circulatie internationala Jurnal de Croaziera - Fierbem spre Cazane Blog Croaziera

Noua localitate care se construieste pentru stramutarea sinistratilor din Rastul distrus de ape s-ar putea numi Hotie, Haos sau Nemultumire. Toate cele trei cuvinte ar putea denumi perfect ce se intampla acum la sinistrati.

La jumatate de an de la inundatii, peste o suta de familii din Rast traiesc in corturi, grajduri, patule. Alte 400 de familii au primit containere drept locuinta. Conditiile sunt cam aceleasi si aici - frig, intuneric, foame.

HAOSUL. Sinistratii isi pot gati doar afara, la foc de coceni, si asta in zilele cand nu ploua si nici vantul nu bate. Mancare nu mai primesc de mult. Peste trei saptamani, ANL ar trebui sa predea la cheie cele 300 de case la care s-a angajat. Numai ca pana acum sunt gata doar 20 din locuintele promise.

Nici cei care isi fac casele in regie proprie nu au fost mai norocosi. In principiu, ei ar fi trebuit sa primeasa toate materialele de constructie de la stat, plus ajutor la ridicarea locuintei. Materialele au venit pe rand, insa, iar banii pentru ridicarea caselor au intrat in contul Primariei din Rast abia la 17 septembrie. "Si probabil nu ar fi venit nici atunci, daca nu ar fi iesit sinistratii sa blocheze soseaua", spune primarul din Rast.

Multe din materialele de constructii lipsesc - de exemplu, cele necesare tavanului locuintelor, iar pe santier nu exista curent electric si apa curenta.

HOTIA. Mariana Zbarcea, o sinistrata care locuieste in tabara de case modulare de la Rast, s-a intors de la camp miercurea trecuta, spre seara. S-o fi frecat de cateva ori la ochi dupa ce s-a pomenit ca in locul unde cu zece ore in urma ii era casa din plastic, nu mai era decat pamant. I-au furat casa! A aflat mai apoi cum s-a intamplat uluitoarea hotie. Oamenii i-au spus ca un consilier local a tocmit o macara de pe santier. De la sine putere i-a luat containerul pe post de locuinta, uite-asa, cu mobilier cu tot, si l-a dus pe terenul unei alte femei proaspat intoarsa din Spania. Pentru ca se fura in noul sat ca in codru, primarul nu imparte toate materiale de constrcutii la oameni, ci le tine sub lacat in depozite. "Daca as da, s-ar fura intre ei. Am impartit cofraje pentru temelii, si unii le furau noapte de la altii si le duceau la casele lor", zice edilul Iulian Silisteanu.

NEMULTUMIREA. Saptamana trecuta s-au dat case noi la douazeci de familii lovite de soarta. Chiar daca acesti oameni au scapat de groaza de a fi prinsi sub cerul liber la iarna, chiar daca sunt primii sinistrati care au o noua locuinta dintre toti cei de la Calarasi si de la Dolj, ei sunt in continuare nemultumiti, la fel de nemultumiti ca si cei care abia acum isi vad temeliile turnate la case. "Nu se inchide usa", zice cu suparare un tanar proaspat improprietarit cu o casa cu doua camere.

NOUL RAST
PUTINI ALESI... In Rast mai sunt si norocosi. 20 de case sunt gata
Satul Rast a fost declarat, oficial, zona inundabila, si va fi stramutat. In total, aproape 1.200 de case urmeaza sa fie inaltate pe un teren aflat la 4 km de actuala vatra a satului. Si cei carora inundatiile nu le-au afectat casele vor primi, gratuit, materiale de constructii. In urma unei prime evaluari, ANL s-a angajat sa reconstruiasca 554 de case. Ulterior, a revenit si a ramas sa mai ridice doar 300 de locuinte. Restul sinistratilor - 616 gospodarii - au ramas sa se descurce cu forte proprii (primesc materiale de constructii si ajutor la ridicarea caselor). Primarul din Rast spune ca are confirmare pentru 841 de gospodarii, care au fost de acord sa se mute in noul sat. Tot primarul e cel care sustine ca 85 la suta din gospodariile care nu si-au dat deocamdata acordul vor accepta sa fie stramutate. Cei care se vor impotrivi nu vor fi fortati sa plece. In noul sat nu exista curent electric. Nici politie, nici biserica, nici posta, nici posta, scoala sau gradinita, asa ca, cel putin in urmatorii doi-trei ani (dupa calculele primarului), vor fi nevoiti sa faca naveta la vechiul Rast.

Am pornit la drum sa culegem povestile Dunarii. O echipa de reporteri de la Jurnalul National si Antena 1 se afla incepand de ieri la Sulina, de unde vor naviga in sus, pe fluviu, cautand sa ia pulsul unei vieti ce depinde mai mult de toanele si cotele apelor Dunarii decat de strategii guvernamentale. Asteptati-ne! Sosim si in portul dumneavoastra!

SCRIETI-NE! Despre intamplari minunate sau ingrozitoare, despre viata pe care o traiti acolo, la dumneavoastra acasa, pe malurile Dunarii. Scrieti-ne pe adresa croaziera@jurnalul.ro sau, prin posta, la adresa pe care o gasiti in caseta redactionala.
×
Subiecte în articol: case rast croaziera jurnalul