x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Dacă nu era Revoluţia, trăiam bine şi acum!

Dacă nu era Revoluţia, trăiam bine şi acum!

de Adela Cristina Teodorescu    |    09 Feb 2010   •   00:00
Dacă nu era Revoluţia, trăiam bine şi acum!

Continuăm astăzi cu cea de-a treia parte a rezultatelor anchetei Jurnalului Naţional privind opiniile tinerilor născuţi în şi după 1989 despre comunism.



Vă temeţi că va reveni comunismul? Aţi vrea să trăiţi ca părinţii voştri?, - au fost alte întrebări ale chestionarului nostru. În mod surprinzător, tinerii - ce nu se informează din documente sau presă, ci reproduc amintirile părinţilor - dau din ce în ce mai des votul pozitiv lui Ceauşescu. Vom avea, aşadar, în curând o stângă puternică pe eşichierul politic românesc?

DA, CRED CĂ O SĂ FIE IAR COMUNISM!
"Mi-ar fi plăcut să trăiesc atunci pentru că aveam un loc de muncă sigur şi aş avea acelaşi stil de viaţă, pentru că pe mine nici acum nu mă atrage distracţia din zilele noastre." Simina Elena Telecan din Arad, studentă, 20 ani. "Da, eu aş fi pentru comunism.

5544-113492-miscarearezistenta.jpgDa, mi-ar fi plăcut să trăiesc atunci, să apuc şi eu revoluţia cum s-a întâmplat. Da, cred că o să fie iar comunism, pentru că aşa nu se mai poate trăi. Şi dacă nu era această revoluţie trăiam mai bine şi acum." Marian Gabriel Urmuliţă din Bucureşti, elev, 16 ani.

"Cred că mi-ar fi plăcut să trăiesc atunci. În primul rând erau alte alimente, erau mai sănătoase. Un lucru de precizat este faptul că atunci nu erau atâţia oameni în lipsuri, aveai strictul necesar să trăieşti." Emilia Bulc din Sântana (Arad), studentă, 20 de ani

"Mi-ar fi plăcut să fiu încadrată într-un sistem bine organizat, chiar de tip dictatorial. Aş fi vrut să îmi ştiu locul în societate în orice zi. Totuşi mi-ar fi plăcut să am mai mult acces la informaţie decât se putea înainte de 1989. Sunt sigură că suntem aproape de un nou sistem dictatorial, având în vedere situaţia politică din România în momentul actual.

De asemenea, sunt sigură că un astfel de regim ar fi binevenit în acest timp de haos organizaţional. Pentru comunism!!!" Alexandra Lungu din Bucureşti, studentă, 20 ani

ORDINE ŞI DISCIPLINĂ CA LA CARTE

"Poate mi-ar fi plăcut să trăiesc atunci, din mai multe motive: participam la multe organizaţii (sic!) şi petreceri care se desfăşurau normal, adică nu ieşite din comun ca astăzi între tineri , cu băutură, înjurături şi dansuri nebuneşti. Învăţam o ordine şi o disciplină (în familie, în societate). Mi-ar fi plăcut să port uniformă la şcoală, obligatoriu. Nu mi-ar fi plăcut să îl stimez şi să-l ridic în slăvi pe Ceauşescu doar pentru că el cerea poporului aceasta, fără ca eu să fiu de acord. Nu mi-ar fi plăcut să văd cum un om dărâmă Bisericile şi Ortodoxia se restrânge." Maria Buiaş, Satu-Mare, studentă, 20 de ani.
"Mi-ar fi plăcut, pe de-o parte, să fi trăit în regimul comunist, deoarece aş fi vrut să văd eu cum ar fi într-un astfel de regim. Uşor nu ar fi, pentru că uşor nu e nicicând. Cred că în acea perioadă respectul dintre oameni era mai mare, iar disciplina era disciplină. Nu ştiu cât de multă libertate aş avea din punct de vedere al credinţei în Dumnezeu, dar îmi aduc aminte de cineva care a suferit în închisorile comuniste pentru credinţa lui de a-L mărturisi pe Dumnezeu şi zicea că mai liber se simţea în închisoare decât în libertate (după ce a fost eliberat) - pare un paradox. Orice regim are părţile lui bune şi rele. Din povestirile părinţilor mei îmi închipui că dacă aş fi trăit în acea perioadă, m-aş fi rezumat la o raţie de pâine, la un salam de soia şi carne o dată la nu ştiu cât timp, restricţia la mâncare era mai mare faţă de zilele noastre, unde sunt rafturile pline, iar portofelele goale." Oana-Maria Tereu din Hunedoara, studentă, 20 de ani.

"ŞCOALA ERA ŞCOALĂ"
"Într-un fel, aş fi pentru comunism. Mi-ar fi plăcut mai mult la şcoală decât acum pentru că atunci se făceau orele cum se cuvine, nu era gălăgie la cursuri şi profesorii nu ajungeau să fie bătuţi de elevi. O formă de comunism ar putea exista iar în România numai dacă va fi ales un preşedinte adevărat, care pune lucrurile la punct. Să se respecte toate legile." Alexandra Dinică din Bucureşti, elevă, 16 ani.

"Într-un fel, mi-ar fi plăcut să trăiesc atunci, deoarece exista mai multă siguranţă pentru o persoană care mergea noaptea pe stradă, de exemplu. Nu existau atât de multe cazuri de agresivitate şi celelalte, cum sunt astăzi. Pe de altă parte, nu mi-ar fi plăcut, deoarece nu era voie să mergi la Biserică şi astfel creştinismul treptat nu ar mai fi existat. Învăţământul era respectat de elevi; aveau «frică» faţă de un profesor şi purtau uniforme decente. Spre deosebire de azi, este o schimbare radicală." Anamaria Omesim din Arad, studentă, 20 de ani.

BĂSESCU ŞI LEGILE DINAINTE
"Nu mi-ar fi plăcut să trăiesc atunci, pentru că în momentul de faţă sunt mulţumită de viaţa pe care o duc. Pot să mănânc tot ce simt nevoia, pot să îmi cresc fetiţa până la 2-3 ani. Ce era bine atunci era că toată lumea avea un loc de muncă, nu erau cerşetori pe stradă, pe când acum la tot pasul te loveşti de ei." Anişoara Baciu din Arad, studentă, 20 ani.

"Da, cred că mi-ar fi plăcut să trăiesc în comunism, dar numai din punct de vedere financiar, şi al siguranţei locului de muncă. Pe vremea aceea, deşi nu aveam posibilitatea să avem tot ce avem acum, sau mâncare la discreţie, aşa cum avem acum, totuşi toată lumea avea strictul necesar, cu toţii aveau un loc de muncă stabil şi puteau să-şi întreţină familiile. În acea vreme nu era atâta vagabondaj şi pericol pe străzi." Ioana-Gabriela Falcuşan, din Sântana (Arad), studentă, 20 ani.

"Mi-ar fi placut să trăiesc pe atunci, deoarece nu îmi era frică să ies afară sau să-mi las maşina în parcare.

Aş fi pentru comunism, cred că poate fi din nou comunism, deoarece lumea a realizat ce se întâmplă în ziua de azi.

Mi-ar plăcea dacă domnul Băsescu ar pune în vigoare legile care erau înainte, dar să nu mai ia oamenilor curentul

electric şi mâncarea de la gură." Cornel Dumitru din Bucureşti, elev, 17 ani.

Fără net şi mobil?!
"Nu mi-ar fi plăcut să trăiesc în comunism. Atunci nu existau atâtea magazine şi programe la TV. Nu erau netu', calculatoru' şi telefonu' mobil." Andreea Marinescu din Bucureşti, elevă, 17 ani.  "Sincer, nu aş vrea să fi trăit atunci. După părerea mea erau puţine posibilităţi şi viaţa era oarecum restricţionată de către aceşti comunişti. Viaţa este mult mai frumoasă şi mai liberă acum, nu vreau să trec prin ce au trecut bunicii şi părinţii mei. Nu cred că ar mai fi posibil să se instaleze din nou comunismul, după părerea mea este imposibil în ţara noastră scumpă şi dragă, pentru că ea este condusă de nişte oameni mai puţin preocupaţi de aceasta." Alexandru Ion din Bucureşti, elev, 16 ani.

"Într-un fel, aş fi pentru comunism. Mi-ar fi plăcut mai mult la şcoală decât acum pentru că atunci se făceau orele cum se cuvine, nu era gălăgie la cursuri şi profesorii nu ajungeau să fie bătuţi de elevi. O formă de comunism ar putea exista iar în România numai dacă va fi ales un preşedinte adevărat, care pune lucrurile la punct. Să se respecte toate legile."

Alexandra Dinică  -  16 ani


"Cred că mi-ar fi plăcut să trăiesc atunci. În primul rând, erau alte alimente, erau mai sănătoase. Un lucru de precizat este faptul că atunci nu erau atâţia oameni în lipsuri, aveai strictul necesar să trăieşti."
Emilia Bulc - 20 de ani

×
Subiecte în articol: special