x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Decembrie '89 Un miliţian, singurul vinovat

Un miliţian, singurul vinovat

de Andreea Tudorica    |    27 Noi 2009   •   00:00
Un miliţian, singurul vinovat

Pentru aflarea vinovaţilor de uciderea a 48 de persoane şi rănirea altor 604 în primele 24 de ore ale Revoluţiei din decembrie 1989, eforturile procurorilor militari la vremea respectivă s-au dovedit a fi ori inutile, ori minore.

Şi acest lucru reiese în mod clar şi din "bilanţul" celor cercetaţi, judecaţi şi condamnaţi pentru represiunea din 21-22 decembrie din Capitală: un singur vinovat pentru rănirea unei singure persoane. Rezultatul este negativ şi pentru că în primele ore de după fuga lui Ceauşescu nu s-au făcut autopsiile celor decedaţi şi nu s-au prelevat probe esenţiale, cum ar fi muniţia găsită în corpurile victimelor decedate sau rănite.

Locotenent-colonel (r) Gheorghe Rodeanu, fost locţiitor al comandantului Miliţiei Sector 4, este singurul acuzat, judecat şi condamnat pentru că a tras în revoluţionari la 21 decembrie în Bucureşti. La început s-a vorbit că acesta a rănit două persoane, însă despre una dintre ele s-a aflat la vremea respectivă că s-a internat în spital sub un nume fals de frica Securităţii. Astfel, miliţianul a ajuns în faţa instanţei în anul 1995, acuzat de rănirea unei singure persoane, Ilie Roma.

MISIUNEA
Cum a ajuns Rodeanu în mijlocul manifestanţilor? La 17 decembrie 1989 a avut loc la sediul Miliţiei Capitalei o şedinţă unde, conform propriilor declaraţii, s-a dat ordin ca, în cazul unor manifestări turbulente să se facă uz de armă, potrivit Decretului 367/1971 emis de Consiliul de Stat privind regimul armelor, muniţiilor şi materialelor explozive.

În seara zilei de 20 decembrie, Rodeanu a fost anunţat că a doua zi a fost nominalizat să participe la misiune la Sala Palatului cu prilejul organizării unui miting. Conform ordinului primit de la superiorii săi, Rodeanu a luat pistolul şi muniţia din dotare, un pistol "Carpaţi - 1974" calibru 7,65 mm. La 21 decembrie trebuia să blocheze în zona Hotelului Negoiu accesul unor eventuali manifestanţi în sediul fostului sediu al CC al PCR.

Rodeanu povesteşte că, după circa 30 de minute de la începerea cuvântării lui Ceauşescu, s-a produs o panică deosebită şi că s-a aruncat înspre el cu o petardă sau un obiect confecţionat artizanal, moment în care a fost învăluit de fum.

PROCESUL
În faţa magistraţilor militari, Rodeanu a declarat că la 21 decembrie, în jurul orei 13:30, în faţa Hotelului Negoiu, un grup de manifestanţi, strigând lozinci ceauşiste, a încercat să pătrundă în Piaţa Palatului. "M-am deplasat în faţa grupului şi am încercat să am o discuţie cu ei, dar m-au lovit cu pietre. Văzând că demersul meu nu a dat rezultatul dorit, am scos pistolul pentru a-i întâmpina şi avertiza că aveam ordin să facem uz de arme", a afirmat Rodeanu.

La dosar există câteva fotografii în care Rodeanu este surprins cu mâna în care avea pistolul ridicată, în poziţie de tragere. "Am intrat în stare de şoc şi normal că am mişcat mâna în care aveam pistolul. Aşa se explică de ce am fost fotografiat", a subliniat Rodeanu. Pe baza acestor fotografii, procurorii militari au întocmit dosarul penal împotriva fostului locţiitor al comandantului Miliţiei Sector 4. Rodeanu a adăugat că a fost lovit la mână cu un obiect contondent, având în acest sens şi un certificat medical.




Martorul Gheorghe Constantinescu a afirmat în faţa instanţei militare că l-a văzut pe lt. col. (r) Rodeanu când a scos pistolul din toc şi a tras trei gloanţe în manifestanţi, rănind grav un tânăr îmbrăcat cu o jachetă "verde pal". De asemenea, el a precizat că "o bătrână care ducea două sacoşe l-a admonestat pe Rodeanu", spunându-i să nu mai tragă. Cadre ale Ministerului de Interne au susţinut însă în faţa magistraţilor că nici ei şi nici Rodeanu nu au folosit armamentul din dotare pentru că "nu aveai voie să foloseşti împotriva publicului, mulţimii, armamentul", după cum a precizat plt. maj.

Vasile Grumezescu, fost subaltern al lui Rodeanu. Aflat în calitate de martor în faţa magistraţilor militari, Nica Leon a afirmat că l-a văzut pe Rodeanu cu arma îndreptată spre manifestanţi. "Am auzit în spatele meu două împuşcături. L-am văzut pe lt. col. Rodeanu cu arma în mână. Lângă mine a căzut un băiat. Era rănit", a afirmat Nica Leon.

SENTINŢA
Gheorghe Rodeanu, singurul miliţian şi singura persoană acuzată că a deschis foc asupra manifestanţilor în ziua de 21 decembrie în Capitală, a fost condamnat de Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti la cinci ani de închisoare, pentru tentativă de omor, şi nu de omor deosebit de grav, infracţiune pentru care fusese trimis în judecată. Dacă Ilie Roma, victima lui Rodeanu, nu a ştiut cine l-a împuşcat, angajaţi ai Hotelului Negoiu au declarat în faţa instanţei militare că momentul în care Rodeanu a tras cu pistolul în mulţime a coincis cu cel în care tânărul a căzut rănit.

Rodeanu a negat tot timpul că ar fi tras în manifestanţi. Fostul locţiitor al comandantului Miliţiei Sectorului 4 a contestat decizia TMTB, dar Curtea Militară de Apel a menţinut pedeapsa de cinci ani de detenţie. Aceeaşi pedeapsă a fost menţinută şi de Curtea Supremă de Justiţie, care după cinci ani de proces a pronunţat astfel şi sentinţa definitivă.

 

Întrebări rămase fără răspuns
- Cum s-au eliberat certificatele de deces fără ca anterior să se fi efectuat autopsierea cadavrelor? Şi atunci, ca şi acum, în cazurile în care există indiciile unei morţi violente, actul de deces se eliberează doar după autopsie.
- De ce anchetatorii nu au adunat gloanţele şi celelalte urme de muniţie găsite de medici în corpurile victimelor?
- De ce nu au fost efectuate expertize balistice în toate acele cazuri?
- Care este cantitatea totală de muniţie consumată în Bucureşti şi repartizarea acesteia pe unităţile care au participat la reprimarea demonstraţiei?
- Care sunt categoriile de armament care au fost utilizate în acea perioadă?
- De ce nu s-a făcut analiza tuburilor de cartuşe găsite în toate "zonele fierbinţi"?

"M-am deplasat în faţa grupului şi am încercat să am o discuţie cu ei, dar m-au lovit cu pietre. Văzând că demersul meu nu a dat rezultatul dorit, am scos pistolul pentru a-i întâmpina şi avertiza că aveam ordin să facem uz de arme".
Gheorghe Rodeanu, fost miliţian

"Am auzit în spatele meu două împuşcături. L-am văzut pe locotenent-colonelul Gheorghe Rodeanu cu arma în mână. Lângă mine a căzut un băiat. Era rănit."
Nica Leon, Revoluţionar

"L-am văzut pe lt.col. Rodeanu(r) când a scos pistolul din toc şi a tras trei gloanţe în manifestanţi, rănind grav un tânăr îmbrăcat cu o jachetă verde pal. O bătrână l-a admonestat pe Rodeanu spunându-i să nu mai tragă."
Gheorghe Constantinescu, revoluţionar

×