x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 10 kilograme de avize pentru un permis

10 kilograme de avize pentru un permis

de Eugenia Mihalcea    |    Florina Zainescu    |    14 Iul 2006   •   00:00
10 kilograme de avize pentru un permis

Singurul cautator autorizat de aur din Romania are nevoie de o tolba de acte pentru a face 20-30 de grame de metal pretios pe an. Un adevarat colectionar de avize si taxe, Ioan Catalina cauta aur din hobby.

Ioan Catalina e un batranel vesel si mucalit din satul hunedorean Stanija. Are o casuta chivernisita pierduta pe munte, livada, pasaret. Si o mare pasiune: sa cearna prundul de pe paraie pentru a aduna aur. Strange cam 20-30 de grame pe an.

HARTOGARAIE. El este singurul cautator de aur autorizat din Romania. Are permis de exploatare a aurului aluvionar din ’99. Sau mai bine spus avea, pentru ca actul trebuie reinnoit in fiecare an. Si, desi e client unic, autoritatile nu reusesc sa-i preschimbe documentul la timp.

"Anul asta am pierdut si cucu care canta pe paraie. Mai trebuie hartia aia, trebuie reactualizata aialalta. Am cheltuit peste un milion de lei numai cu hartiile la Mediu, la Sanatate. Martie, aprilie, mai, iunie. Dar nu, ca mai trebuie ceea, sa merg dupa 1 iulie. La noi ca la nimeni. Mai scap in vreun an, dar de obicei asa merge", se plange Catalina.

De altfel a adunat pana acum vreo 10 kilograme de hartii: studii de impact asupra mediului, acord de mediu, autorizatie de mediu, autorizatie pentru detinere de substante toxice, aviz sanitar, certificat de urbanism pentru casa morii cu ajutorul careia separa granulele de aur de steril, memorii justificative, acte de concesiune, schita topografica a locului in care lucreaza. "Am pe un inginer care ma ajuta cu hartiile si-mi face schite. El mi-o facut toate si o tot insistat sa nu renunt. Si n-am reusit sa-i fac nici un lant, ca o luat fiica-mea tot aurul", ne spune el zambind in barba. Toata afacerea il costa destul de mult. Cateva milioane anual il ajunge concesionarea portiunii de pietris de rau in care scormoneste, 25 de milioane studiul de impact, 2% din aurul adunat se duce la stat ca redeventa miniera si cate altele. "De aia s-or rasculat Horea si Avram Iancu, ca n-or mai suportat birurile sau impozitele, cum le zic astia. Ne baga biruri si pe apa si pe vant." Recunoaste ca-i pagubos si nu strange prea mult aur, dar face asta de placere. Traditie de familie. Ca si bunicul si tatal lui au avut mina lor, pe vremuri.

STIINTA AURULUI
BATRANETE. Aurarul traieste din pensia mai mica de 5 milioane de lei
Ioan Catalina recunoaste ca nu prea le are cu chimia, lucru pe care il regreta amarnic. "Sunt cam in prun cu chimia si d’aia nu-mi iese aurul. Am vorbit cu tehnicienii si maistrii preparatori de la Barza sa vina sa ma ajute, ca toate minele s-au inchis; aici, in Brad, canta buha. Va dau un sfert din ce fac! Lasa-ne, noi luam ordonanta, mi-au spus".
Pe de alta parte, oamenii sunt de parere ca batranul n-are toate doagele acasa. Cine sa stea dupa atatea kilograme de acte pentru cateva grame de aur? "Maistrii mineri spun ca-s bulund. Nu-i nimic aici, imi spun. Dar e aur in tara asta!", cocluzioneaza Ioan Catalina.

Unelte paguboase


Mic de statura, cu o vesta "pescareasca" cu multe buzunare si o sapca indesata pe cap, batranelul isi tot alunga cainele-n cusca. Are un lant foarte lung, iar lui Catalina ii e frica sa nu ne capseze pantalonii. Ne duce in spatele casei, sa ne arate uzina de preparat aurul si separatorul pe care-l tine langa poiata gainilor. "Daca aveam permisul schimbat, acum nu ma gaseati acasa. Incarcam separatorul in Aro si plecam sus, pe Valea Saritorii." Asa, trebuie sa ne multumim cu o demonstratie de cernut in orb. Cand e sus pe munte scoate prundul cu roaba, il pune in separator si toarna apa. Sterilul se duce, iar minereul ramane. Partea grea abia acum incepe, pentru ca pe parau nu curge aur pur. Ioan Catalina si-a facut o instalatie speciala pentru purificarea metalului pretios, dupa schema unui inginer de la Uzina Electrica Gura Barza. Acesta a murit insa fix inainte de a-i pune in functiune masinaria. A pornit-o el, dar mai mult pierde minereu in ea, decat scoate aur. O alta piesa de baza a uzinei de preparat aur e o moara de tip tambur, tot pentru purificarea aurului. Dar si asta a fost turnata prost de cei ce i-au vandut-o, astfel incat, la prima utilizare batranul a pierdut in fisurile ei doua kilograme de mercur si cateva grame de aur. "Moara-i turnata aiurea si tat am sudat la ea, dar mi s-au bagat doua kile de mercur si nu’s cum ma-nteleg cu politia... Sa scoata ei mercurul de acolo!", ne destainuie Catalina din peripetiile lui de aurar. Pe hartie el are in batatura 10 kilograme de mercur, insa la verificarea anuala pe care urmeaza sa i-o faca politia, va iesi lipsa cu cele doua kilograme papate de moara.
×
Subiecte în articol: kilograme