x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Cea mai cocheta casa, la nr 37, pe str Morii

Cea mai cocheta casa, la nr 37, pe str Morii

de Irina Munteanu    |    01 Iul 2006   •   00:00
Cea mai cocheta casa, la nr 37, pe str Morii

Tusnad Bai a iesit anul acesta "Cel mai curat oras" din Harghita, dintre cele sapte cat numara judetul. Edilii oraselului de nici 2.000 de locuitori s-au gandit sa aplice la nivel micro regulile concursului si asa s-a nascut competitia "Cea mai ingrijita gospodarie".

La finalul Zilelor Tusnadului, in care cei care locuiesc aici au trecut rand pe rand din postura de bucatar in cea de jucator de fotbal si din cea de consilier in cea de acordeonist, s-a acordat titlul pentru cea mai ingrijita gospodarie. Cei patru din juriu au batut in lung si-n lat strazile, au masurat cu ochi de turist casele, care n-aveau voie sa fie scorojite, iar curtile trebuia sa aiba flori si gazonul aranjat. Gospodariilor le era interzis sa-si arate impudic sarmele de intins rufele sau sa-si lase fatadele acoperite de garaj. Casa lui Florin Matrescu, de la nr. 37, Strada Morii, a iesit cel mai bine. Doctorul Matrescu n-a fost prezent sa-si ridice premiul; locuieste de peste 20 de ani in Germania, unde a ajuns ca refugiat politic. De casa se ingrijeste Dombi Jozsef, care vorbeste cu multa dragoste despre doctor. "Cand a cumparat el aici, era rapa, era o uraciune! Prapadenie, ce mai!"

DISCIPLINA. Matrescu a carat portbagaje pline cu flori si pomi din Germania si acum gradina din fata casei, mai ales cand infloresc lalelele negre, e loc de cascat gura ore in sir pentru vecini si turisti. Ne amuzam ca rododendronii au fost plantati fara a li se scoate etichetele pe care sunt scrise instructiunile si-l intrebam pe Jozsef daca citeste cartonul inainte de a se apuca de ingrijit plantele. Barbatul de vreo 35 de ani, inalt si cu mustata, isi da o palma peste cap, mai sa-si arunce sapca jos: "Citesc, cum sa nu citesc! Doctorul imi lasa liste cu ce e de facut prin casa si prin curte pe anotimpuri. Lucru nemtesc!". Matrescu este cunoscut drept unul dintre binefacatorii orasului Tusnad. A trimis pachete de Craciun si de Pasti copiilor saraci, i-a consultat pe sarmani si le-a dat medicamente fara sa ceara nici un ban. "Am vazut multi oameni bogati la viata mea, dar nici unul la fel de bun ca el. E omul lui Dumnezeu!"

×