x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Descoperirea Romaniei - Imparatia marelui namol

Descoperirea Romaniei - Imparatia marelui namol

de Dorian Cobuz    |    Dana Cobuz    |    22 Iun 2006   •   00:00
Descoperirea Romaniei - Imparatia marelui namol

Plecati din Delta, reporterii Carava-nei Jurnalul National au cunoscut oameni veniti sa-si oblojeasca sufe-rintele, sa joace o tabla ori sa se-nsoare in Lacul Sarat. Jurnal de Caravana - Musca gra-tinata, draga consumatorule * Nea Vanea * Mostenirea italiana * Cariile Dobrogei * Complex de lux la Somova * Romania prafuita trece Dunarea cu bacul

Artemia Salinas sunt niste crustacee micute, dupa unii albe, dupa altii rosii, singurele vietuitoare care indraznesc sa traiasca in saramura numita Lacul Sarat. Le tin companie, din cand in cand, oamenii veniti sa-si oblojeasca trupurile, atacate de reumatisme, semi-pareze sau abia operati. De hernie, de exemplu.

Ne-am pus intrebarea ce mananca crustaceele acestea pana sa moara si sa devina pretiosul namol pentru care este cunoscut lacul. Pana sa aflam, am incercat si noi sa ne potolim foamea. Vizita noastra nimerindu-se intr-o zi de week-end, am avut impresia ca toata suflarea Brailei s-a suit in tramvai si a descins cu gratare si umbrelute in imparatia namolului.

LACUL SARAC. Imparatia asta este o tabara proletara, ceva mai mare, cu doua hoteluri, un fel de Casa Sindicatelor ramasa in constructie, vreo doua pensiuni si cateva terase. Ele sunt mai multe, dar seamana una cu cealalta si toate cu una la care am incercat si noi sa ne astamparam foamea. Asa am aflat ca mai exista inca in alimentatia publica urmasi ai celebrilor "frati Petreus", cartofi pai reincalziti si muste in cafea. De mici nu mai comentam, ca sa nu ne scuipe baietii in ciorba data viitoare. Acu’, de mancat nu am mancat pe toate terasele din statiune, dar de peste tot din jurul nostru ne "zambeau" fete de mese din cantinele comuniste: in patratele ros-albe. Cei mai multi dintre clienti pareau sa se simta totusi bine. In drumul spre Lacul Sarat, am aflat ca primaria a dat drumul la asfaltarea parcarii din statiune. Lucrari nu am vazut, dar prima zi de vara din an scotea mirosul de bitum din drum si il acoperea pe cel de mici cu bere la halba. Singurul restaurant mai de soi pe care l-am observat era ocupat cu organizarea unei nunti de oameni cu bani. Peste drum, un decor obisnuit in statiunile noastre, tarabagii de sezon. Ce ti-e si cu negustoria asta: la Lacul Sarat se vand prosoape de plaja pe care scrie "Costinesti" si colaci de inot, desi aici nimeni nu se poate ineca: pe saramura din lac pluteste orice.

INVESTITII. Cazare nici nu poate fi vorba sa gasesti in aceasta perioada. Economistul Ion Tanase, administrator al unui hotel cu baza de tratament, ne asigura ca de vreo 10 ani incoace Lacul Sarat e plin de clienti. "V-a mintit cine a spus ca statiunea e o cazatura. Doar in primii cinci ani dupa Revolutie turismul a fost la pamant, apoi si-a revenit. Cel putin noi am facut in acest an investitii de 10 miliarde de lei", se lauda administratorul.

Hotelul a fost cumparat de o societate privata. Tanase tine neaparat sa ne arate diferentele dintre o camera renovata si una veche. E adevarat, nu intelegem cum putea cineva sa suporte sa locuiasca 18 zile, cat dureaza sejurul de tratament, intr-o asemenea mizerie. Jeg, jeg, jeg! Voiosul Ion Tanase ne-a lamurit si ce este aceea darapanatura care ne speriase cat timp ne-am plimbat singuri prin statiune: "Daca nu murea Impuscatu’, in ’90 se inaugura hotelul cu baza de tratament si toate cele... Acum l-a cumparat societatea noastra si mi s-a spus ca din toamna vor incepe lucrarile la el".

Intrarea in strand costa 3 RON. Copiii pana la 5 ani nu au nevoie de bilet. Taxatoarea de la poarta face un calcul rapid: in acea zi a vandut vreo 1.400 de bilete. De namol nu pot beneficia decat la fata locului, asa ca se ung bine, sa mai castige un gram de sanatate. Cei care au concesionat luciul de la Administratia Nationala a Resurselor Minerale au hotarat sa nu vanda nici namol, nici apa din lac, pentru ca fara conservare, proprietatile curative ale acestora risca sa se piarda.

LOCALIZARE
Statiunea Lacu Sarat este situata in sud-vestul orasului Braila, pe raza comunei Chiscani. Zona are un relief de campie si clima continentala de stepa, cu diferente mari de temperatura, dar cu o medie de 23°C. Statiunea s-a construit in jurul a doua lacuri, inconjurate de 70 ha de padure. Ambele lacuri au un ridicat continut de sare si comunica intre ele printr-un canal subteran special. (R.T.)

"MAFIA ADMINISTREAZA LACUL"
Primarul Ion Craciun din Comuna Chiscani, localitatea pe raza careia se afla Lacu Sarat, spune ca nu se lasa pana cand Legea 215/2001, Codul Fiscal si Legea Finantelor publice nu vor fi respectate si in comuna sa. "Mafia, Finantele publice, Justitia, Politia din Braila administreaza statiunea. Pot sa ma impuste, nu ma las pana legea nu va fi respectata. De ce proprietarii de complex hotelier nu platesc taxe si impozite la primaria pe raza careia se afla?", intreaba primarul Craciun. (R.T.)

BAI CALDE IN APE MINERALE, APLICARI DE NAMOL SI KINETOTERAPIE
Lacul Sarat a fost studiat in 1861, iar 25 de ani mai tarziu, autoritatile locale au ridicat un complex balnear; la inceputul secolului trecut, conducerea statiunii edita un buletin saptamanal, intitulat "Lacu Sarat". In 1978, a luat fiinta complexul balnear cu o baza de tratament care cuprindea 500 de proceduri terapeutice. Astazi, statiunea ofera facilitati pentru bai calde in ape minerale, aplicari de namol cald si rece, urmate de bai in apele lacului, instalatii electro si hidroterapeutice, gimnastica, piscine pentru kinetoterapie. In toate aceste procedee de tratament se folosesc toti compusii chimici aflati in namolurile Lacului Sarat: sulf, clor, sodium, brom, magneziu, folositi in tratamentul bolilor reumatismale, degenerative si inflamatorii, bolilor dermatologice, ginecologice si ale sistemului nervos. (R.T.)

CU TRAMVAIUL LA TRATAMENT
Intre Braila si Lacu Sarat, circula cel mai vechi tramvai electric din tara, construit in 1901. Turistii urca la marginea orasului si parcurg cei 5 km de sina prin padure, trecand pe langa gradina zoologica si gratarele cu mici ale localnicilor. Tramvaiele au o frecventa de 20 de minute si opresc uneori intre statii pentru a-i lua pe autostopistii. Nea Gica, vatman cu o vechime de 23 de ani, nu crede in tratamentul cu pamant negru si se da pe sine exemplu de om sanatos care nu a intrat niciodata in apa plina de sare si namol. Vatmanul, care parcurge ruta Braila - Lacu Sarat de 20 de ori intr-o zi, crede ca nu e nici o diferenta intre calatorii care merg spre statiune si cei care se intorc. Insa, la retur, pasagerii abia iesiti de la tratament sau de la plaja fac zarva, mananca floricele, se bat cu confetti si isi pateaza cu inghetata tricourile galbene. (Radu Tutuianu)

VLAD TEPES - TERAPEUT FARA VOIE
Legenda spune ca Vlad Tepes a descoperit proprietatile terapeutice uimitoare ale apei si namolului de la Lacu Sarat. In timp ce domnitorul dadea o raita anti-otomana dincolo de Dunare, ostenii sai ramasi la Braila au capturat un corp de armata turceasca. Muntenii lui Tepes i-au pus la saramura, adica i-au tinut in apele sarate ale lacului vreme de o saptamana. Cand a ajuns la Braila, domnitorul a dat ordin ca turcii sa fie trasi in teapa in padurea din jurul lacului. Insa, de aceasta data victimele au rezistat inexplicabil de mult la tortura. Vlad Tepes a considerat ca numai saptamana de "tratament" in saramura i-a intarit pe ieniceri si a ordonat ca ostasii munteni sa isi vindece ostasii si caii raniti in lupta. (R.T.)

VECHIME
La 1462 ca Vlad Tepes a capturat o armata otomana condusa de Hamza-beg si trimisa la Braila de sultanul Mohamed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Dupa 1540, turcii au aflat de proprietatile terapeutice ale lacului si au continuat obiceiul de a se imbaia cal si calaret. Primele stabilimente pentru bai calde au fost construite aici in 1875. (Radu Tutuianu)
×