x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Descoperirea Romaniei - Prostia romaneasca "inunda" Salina

Descoperirea Romaniei - Prostia romaneasca "inunda" Salina

de Alexandru Boariu    |    27 Iun 2006   •   00:00
Descoperirea Romaniei - Prostia romaneasca "inunda" Salina

Administratia salinei de la Slanic Prahova nu vrea sa renunte la o ac-tivitate la care nu se pricepe: ex-ploatarea turistica a minei de sare.

  • Ultima zi de caravana, prima zi de inundatii
  • Drumuri antituristice
  • Brebu asteapta turisti
  • Nicolae Iorga si tuica de Valeni
    Celebra poveste cu drobul de sare se verifica de minune la Societatea Nationala a Sarii - Sucursala Slanic Prahova, care se caineaza ca trebuie sa administreze, musai, obiectivul turistic Salina Unirea, desi nu poate plati nici macar un ghid. Motivul? Cica o firma de turism nu ar fi in stare sa asigure securitatea salinei, care s-ar putea surpa pe vizitatori!

    Am intrat in Salina "Unirea", unde mai fusesem nu o data, pentru a vedea daca lucrurile s-au mai schimbat pe aici si, de ce nu?, pentru a mai lua o gura de aer ionizat. Nimic nou fata de anul trecut sau acum doi ani: acelasi dezinteres al administratorului - Societatea Nationala a Sarii - Sucursala Slanic Prahova. Dupa ce achita cate 120.000 de lei de persoana, plus 60.000 pentru aparatul foto, turistii sunt lasati sa haladuiasca, pur si simplu, prin imensele sali cu peretii de sare, fara sa li se explice nimic.

    TABU PENTRU PRESA. Am incercat sa aflam cate ceva despre cum merge treaba de la cei cativa oameni care lucreaza zilnic aici. "Nu avem voie sa vorbim cu presa decat cu aprobarea directorului general", ne-au spus cu teama in glas angajatii.

    Putinii turisti care se aflau la acea ora in salina se plimbau impresionati de dimensiunile uriase ale fostei mine de sare, dar complet dezorientati. "Pentru ce ne iau, dom’le, 180.000, daca nu ne asigura macar un ghid, sa ne spuna si noua ce si cum?" - se descarca un tanar, ghi-cindu-ne ca suntem ziaristi.

    PICA DROBUL! Am incercat sa contactam conducerea Societatii Nationale a Sarii, sa aflam de ce nu renunta la "povara" administrarii turistice a salinei si nu lasa aceasta activitate pe seama unei firme de turism cu care, eventual, sa incheie un contract de asociere. SNS s-ar putea ocupa de ingrijirea salinei, contra cost, evident, iar firma de turism - de exploatarea turistica. Doua zile la rand nu am reusit sa dam de seful Sucursalei Slanic a SNS, dl Oprina Adrian. Este si normal sa fie ocupat, omul are de lucru cu mineritul, pentru care are incheiat un contract de management, nu are timp de pierdut cu "probleme turistice".

    Ramanand la povestea cu drobul de sare, ceea ce se intampla la Slanic Prahova este emblematic pentru Romania. Practic, de 16 ani incoace, nu facem altceva decat sa ne chinuim sa scoatem carul pe usa, sa bagam soarele in casa cu ligheanul, sa urcam vaca pe sura si sa aruncam nucile in pod cu tapoiul. Pai, nu ne meritam soarta?

    O MINA DE SARE CU VALOARE DE AUR
    Salina de la Slanic Prahova, un spatiu imens de circa trei milioane de metri cubi, o impresionanta catedrala cu peretii si tavanul de sare, se afla la o adancime de 208 metri. S-a format in urma exploatarii zacamantului de sare in perioada 1942-1970 si este cea mai mare salina din Europa. Coborarea cu liftul (colivia cu care coborau minerii) dureaza circa 100 de secunde. Temperatura in salina este constanta, de 12 grade, indiferent de sezon. Umiditatea este de 50%, iar presiunea atmosferica, 730 mm col Hg. Compozitia aerului, bogat in aerosoli specifici sarii geme, inclusiv ioni de potasiu, este indicata pentru profilaxia si tratarea deficientelor si bolilor respiratorii.

    LEGENDA SARII
    Orasul-statiune Slanic Prahova este situat la 100 km de Bucuresti. Sub o zona colinara, cu altitudini de pana la 575 m, exista un masiv de sare monument al naturii cu o suprafata de 10 kmp si o grosime de 500 m. In preajma acestui masiv s-a format un lac salin cu o adancime de 32 m. Potrivit legendei, in apa sarata s-ar fi inecat o mireasa nefericita, de unde si numele de "Grota miresei".

    Incepand din 1689, la Slanic au functionat circa 20 de exploatari: doua ocne in vremea Cantacuzinilor, noua ocne in perioada fanariota, sapte ocne si mine in perioada moderna si doua mine in perioada actuala. Relatiile economice si politice ale provinciilor romanesti cu tarile vecine au fost influentate de zacamintele saline, care au reprezentat mult timp singura sursa de sare din Balcani. (Radu Tutuianu)

    TRATAMENT CU PRETURI MICI
    Potentialul balnear si turistic al statiunii este reprezentat in principal de apa minerala, namolul sapropelic si microclimatul de salina al minei "Unirea". "Salina a trecut pe primul loc in spelioterapie, tratamentul afectiunilor respiratorii. Salina are efect complet fata de aerosolii artificiali", spune dr. Ionescu Rodica, medic specialist al Bazei de tratament de la Slanic Prahova. Pacientii individuali care vin in ambulatoriu platesc 10 RON o baie de sare, 5 RON procedurile electrice, 150 RON masajul general. Copiii si batranii beneficiaza de 50% reducere. Un tratament trebuie sa dureze minimum 10 zile, pentru a avea efecte vizibile. (Radu Tutuianu)

    AGROTURISMUL SE MISCA
    In Slanic, agroturismul abia incepe. Doi investitori si-au deschis pensiuni, recunoscute prin certificate de la Ministerul Turismului. Nicolae Balan a fost primul care a intrat in circuitul turistic al sarii, cu o vila ce l-a costat doua miliarde. Pretul unei nopti intr-unul din cele sapte dormitoare de doua stele costa 30 euro/persoana. (R.T.)
  • ×
    Subiecte în articol: sare salina slanic slanic prahova