x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 "Duhovnicul" sahist de la Caciulata

"Duhovnicul" sahist de la Caciulata

de Radu Crivat    |    Roxana Ioana Ancuta    |    27 Iul 2006   •   00:00
"Duhovnicul" sahist de la Caciulata

Vede cu mainile mai bine decat altii vad cu propriii ochi. Dacian Pribeanu are 29 de ani. Este asistent balneofizioterapeut - masaj si mare sahist, recunoscut pe plan international. Dacian nu vede. Decat umbre, contururi. Fara detalii.

Cum Leonard Doroftei a fost numit cetatean de onoare al orasului Calimanesti, la fel de bine ar putea fi declarat si Dacian Pribeanu, tinand cont de performantele sale din sah. Chiar este un om care ar merita sa iasa din anonimat, cu atat mai mult cu cat locuieste in Calimanesti de ani buni de zile.

SCOPUL. Lucreaza la Baza de Tratament din Caciulata, ca maseur. De la 7:30 si pana la 15:30. "Dar obiectivele vietii mele depasesc aceasta faza... Am cazut intr-un fel de cauzalitate sociala sa lucrez aici." Este "vina" defectului de vedere. Dar vrea sa ne vorbeasca despre marea lui pasiune, in special. "Pot sa va povestesc despre cum a fost in Spania, cum am invatat eu spaniola. Mi-ar placea sa locuiesc acolo si as putea, foarte usor, sa lucrez ca antrenor de sah, intr-o scoala." Dacian este mai mult decat pasionat de sah, iar principalele lui obiective sunt acelea de a ajunge mare maestru in sah si castigarea titlului de campion mondial. Deocamdata, la nevazatori, punctajul pe care l-a obtinut Dacian in urma competitiilor internationale la care a participat i-a adus un loc trei mondial. Oricum, are toate sansele sa "prinda" un punctaj mai mare si, implicit, un loc mai bun pe podium, la Campionatul Mondial de sah (International Blind Chess Association) care va avea loc anul acesta, in luna octobrie, in peninsula Goa din India. La competitie vor lua parte toti campionii mondiali si vor fi prezenti aproape 180 de jucatori. Desi echipele Rusiei, Spaniei si Poloniei vin cu efective de trei sau patru jucatori, Romania este reprezentata doar de Dacian.

Daca ar vedea, Dacian si-ar dori sa studieze natura. Si sa practice sportul extrem, desi pe acesta l-a incercat intr-o iarna, cand si-a dat drumul pe schiuri, pe partia Varful Straja din Lupeni, dupa ce partia s-a golit de turisti. A cazut, in final. Dar asta nu mai conteaza, pentru ca o cazatura i se poate "intampla" oricui.

Si Dulama a fost la el

"Dacian! Dacian!", l-am strigat atunci cand am intrat in sectia de masaj a Bazei de Tratament din Caciulata. L-am strigat pentru ca am vrut sa ne iasa in intampinare, locul respectiv, un labirint, fiind aglomerat de zeci de cabine in care-si fac meseria tinerii maseuri, astfel incat ne-ar fi fost destul de greu sa-l gasim.

MODESTIE. "Imi place si ceea ce fac aici... Am anumite satisfactii profesionale" - spune Dacian si cu siguranta nu se refera la salariul de 6 milioane de lei pe care-l are. "Dar nu traiesc doar din banii astia, pentru ca mai castig si din concursurile de sah la care particip." Oricum, este clar faptul ca pentru Dacian, un om curat la suflet, modest, banul nu-l dirijeaza in viata. Totusi, este constient ca de el depinde, intr-o oarecare masura, pentru a-si atinge scopul. Are nevoie de bani, pentru a participa la fel de fel de competitii internationale de sah.

Prin mainile lui Dacian, la masaj (el a urmat un colegiu de doi ani de asistenti fizioterapeuti - masaj), trec sute si sute de oameni. Zilnic, are vreo 30 de pacienti.

"Eu am terminat facultatea de Sociologie, iar aici unde lucrez este un camp larg de cercetare sociala, pentru ca intalnesc oameni din toate categoriile. Am avut pacienti episcopi - a venit chiar parintele Bartolomeu Anania - , l-am avut pe fostul ministrul sectretar de stat Dulama, manageri, profesori, doctori. Acum vreo doi ani a venit la tratament si Oreste. Si fiecare vine cu experienta lui de viata. Imi place sa-i ascult, pentru ca-mi povestesc prin ce lucruri au mai trecut. Probabil ca in orice oras as merge, as intalni persoane cunoscute. Am schimbat adrese cu multi pacienti. Am legat prietenii cu ei. Unii au fost chiar sponsorii mei, m-au ajutat in competitii. Unii m-au vizitat, pe altii i-am vizitat eu", spune Dacian.

Tot el ne-a dezvaluit si cate ceva despre "clubul bunicilor" care se formeaza in "sala de asteptare" a sectiei de masaj, unde lucreaza Dacian de sapte ani. "Se intampla ca unii domni, singuri, sa vina aici, in fiecare vara, pentru a se intalni cu doamne, si ele singure." Asadar, romantism exista la orice varsta.

Experienta

"Partidele de la Linares au fost transmise in direct pe internet. Un moment emotionant pentru mine a fost acela cand am schimbat prima fraza cu Gary Kasparov. O experienta unica, pe care nu o voi uita niciodata. Spre bucuria mea, la Linares am reusit sa ocup locul trei, motiv pentru care privesc cu incredere catre viitoarele campionate mondiale."

Numarul 3 mondial

PREOCUPARE. Sahul, marea lui pasiune
Dacian Pribeanu este de cinci ori campion national la nevazatori, actualmente, numarul trei mondial ca rating - 2.328 puncte elo (asemanare cu punctajul ATP). "Am avut onoarea sa fiu invitat, in 2003, la turneul de la Linares, organizat de ONCE (Asociatia Sahistilor Nevazatori din Spania), la un fel de cupa mondiala, alaturi de primii opt sahisti nevazatori ai momentului. Turneul s-a desfasurat in acelasi areal cu marele turneu international rezervat sahistilor vazatori ce a reunit la start primii 10 jucatori din lume la acea vreme, printre care si celebrul Gary Kasparov, unul dintre cei mai buni sahisti din lume din toate timpurile, o figura ce a suscitat interesul a milioane de oameni, printre care numerosi sefi de stat, emiri sau magnati extrem de influenti de pe mapamond."
×
Subiecte în articol: dacian