x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Niculitel - Bazilica martirilor crestini, unica in Europa

Niculitel - Bazilica martirilor crestini, unica in Europa

de Alexandru Nastase    |    Andreea Tudorica    |    19 Iun 2006   •   00:00
Niculitel - Bazilica martirilor crestini, unica in Europa

La inceputul anilor ’70, o intamplarea stranie a bulversat comunitatea din Niculitel, judetul Tulcea. O cruce aparuta peste noapte la o raspantie de drumuri din sat a aprins imaginatia localnicilor. Convinsi ca vor gasi o comoara, oamenii au sapat sub cruce, dar au gasit o cripta in care erau ingropati sase martiri din secolul al IV-lea.

DUPA INUNDATII. Sase misionari ce purtau cuvantul lui Dumnezeu, ucisi de romani in zorii primul mileniu crestin, si-au gasit linistea de dupa moarte dupa 15 secole. Niculitel era in 1971, ca si astazi, o localitate rurala din nordul Dobrogei cunoscuta de restul romanilor pentru vinuri si pentru temuta leprozerie. Dupa inundatiile severe de la inceputul deceniului opt, localnicii au vazut intr-o zi ca la o raspantie din sat a iesit din pamant o cruce. Inca o ploaie si capacul unui soi de cuptor vechi a iesit la lumina. "Daca e o comoara?", si-au zis mai multi in barba. Au inceput sa sparga ciudata constructie. Speranta s-a naruit repede. Inauntru nu era aur, ci ramasite umane.

SCHINGIUITI DE ROMANI. Arheologii au gasit inauntru sase trupuri. Pe primele doua nu le-au putut identifica, pentru ca nu exista nici o inscriptie cu numele lor. In schimb, ceilalti patru, inhumati intr-o racla de brad, aveau pe peretii camerei mortuare inscriptionate numele: Zotic, Camasie, Atal si Filip. Erau misionari, probabil de origine asiatica, iar mormantul lor este in altarul unei biserici. Martirii au fost ucisi de romani, la 15 kilometri de Niculitelul de astazi, unde se afla o unitate militara. Se crede ca au fost inmormantati de crestinii din zona, in bazilica lor. Mormantul este totusi de factura pagana. Era inceputul secolului al IV-lea d. Hr.

Numele celor patru erau cunoscute in scrierile de la Constantinopol, unde figurau ca martiri, dar nu se stia unde ar fi putut sa fie acestia ingropati. De aceea descoperirea din 1971 este cu atat mai valoroasa, iar sfintii martiri se sarbatoresc in calendarul ortodox la 4 iunie. Din cauza comunistilor, s-a decis ca trupurile celor patru sa fie duse la Manastirea Cocos. Osemintele se aduc in fiecare an la 3 si 4 iunie la Niculitel, pentru slujbe. Bazilica a fost distrusa de barbari in secolul al VI-lea, insa navalitorii nu s-au atins si de morminte. Pentru a proteja bazilica, a carei cripta a fost declarata unica in Europa, a fost construita incepand cu 1983 o incinta care apara situl arheologic de vreme si de vremuri. (Andreea Tudorica, Alexandru Nastase)

×