x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ocna fara ocne

de Dana Piciu    |    17 Iul 2006   •   00:00
Ocna fara ocne

Renumita pentru lacurile formate pe gurile fostelor mine de sare, Ocna Sibiu-lui are parte si de parado-xuri. E ocna doar cu nu-mele, pentru ca aici ul-tima mina s-a inchis in 1931, are doar 14 lacuri, nu 52, asa cum se spune, si a vazut primul hotel in 2002, chiar daca a fost declarat oras in 1968. Are in vecinatatea sa un alt orasel, Salis-tea, unde doi mesteri, tata si fiu, duc mai departe arta clopului, dar ies si la export, cu palarii de cowboy.

  • In siguranta- Baie pe un pachet de tigari
  • De la ""clopul zero"" la palaria de cowboy
  • Jurnal de Caravana - Spre Sibiu, in viteze
    Ocna Sibiului. Statiune - oras cu 4.200 de locuitori. Localitatea traieste in doua timpuri diferite. Unul pentru localnici si unul pentru turistii care vin in vacanta.

    La deal, unde sunt casele si gospodariile, parca esti la tara, la bunica. Un singur drum asfaltat trece pe aici, cel care taie localitatea avantandu-se catre satele vecine. Daca nu ar trece din cand in cand cate o caruta sau, si mai rar, cate o Dacie (ocnenii nu o considera masina) ai putea spune ca majoritatea celor din oras sunt plecati. Ulitele sunt presarate cu oameni care stau la poarta pe un scaunel sau pe banca, nemiscati, privind pe drum impasibil atunci cand se apropie cineva strain.

    Daca-i intrebi de vorba raspund fara gesturi largi, ramanand asezati pe bancile sau pe scaunele lor. Nu sunt amabili, nici repeziti, sunt doar corecti. Tot la poarta, cei mai instariti dintre oamenii locului si-au facut buticuri, asociatii familiale. Si sunt destule, parca prea multe, pentru un orasel nemiscat ca acesta. Un astfel de magazin si-a facut si fostul primar al Ocnei Sibiului, Ilie Oprisor. Numele de "Litoralul Ardealului" el i l-a dat Ocnei. In mandatul lui s-a construit primul hotel din statiune, in 2002, si tot atunci statiunea a fost refacuta. Se mandreste mai ales cu festivalurile de muzica populara pe care le-a organizat, dar si cu concursurile de frumusete "Miss Ocna", care nu lipseau in nici un an cat a fost el primar. Concursurile organizate de el au dat chiar si roade, una dintre fostele "Miss Ocna" a castigat un mare concurs international de frumusete, iar alta a devenit logodnica fiului sau.

    LA VALE E VANZOLEALA. De cealalta parte, la vale, timpul curge mai repede, totul se petrece in viteza, singurul dusman al zonei fiind ploaia. Daca ploua, sezonul turistic este compromis. Turistii nu au nici cea mai mica curiozitate sa se duca sus, sa vada oraselul de la tara. Nici localnicii nu depasesc linia imaginara de demarcatie, in afara de cei care au tarabe la strand, unde vand diverse. Si statiunea propriu-zisa este impartita in doua. Pe de-o parte, strandul amenajat pe lacurile sarate, mandria statiunii, administrat de primarie, de cealalta parte, baza de tratament refacuta, acum proprietate privata, apartinand unui sas, om care are multe cunostinte prin Germania si care este capabil sa aduca in fiecare an destui nemti la tratament.

    Tot aici "functioneaza" si cea mai renumita personalitate a locului, doctorul reumatolog Virgil Olariu, cel care a revenit dupa zece ani de pauza in statiune pentru a se ocupa de cei care vin la tratament. Baza de tratament dotata cu instalatie de iluminat nocturna functioneaza in vechiul complex balnear, unde se afla si locurile de cazare. Mai sunt disponibile doua campinguri si vilele apartinand localnicilor. In total, aici se pot caza aproximativ 3.000 de turisti. Pe langa apa extem de sarata buna pentru reumatism, statiunea mai are o bogatie naturala: namolul extras de pe fundul lacurilor. Pana si aerul este datator de sanatate. In jurul orelor 4-5 dimineata bolnavii de astm se pot trata doar prin simpla respirare a aerului salin din apropierea lacurilor.

    EVOLUTIE. Ocna Sibiului a fost declarata oras la 1 mai 1968 din doua motive: era statiune si "avea industrie", adica o "intreprindere de cutite" in care lucrau 1.000 de ocneni. Intreprinderea s-a reprofilat acum pe prelucrarea lemnului. Atunci avea 5.000 de locuitori, acum doar 4.200. Vechiul complex balnear a fost preluat in urma cu cinci ani de doua firme private, care l-au refacut total. Au fost restaurate si cladirile de aici, construite in stil florentin, unicat in tara noastra. In 2002 s-a construit in statiune primul hotel. Lacurile naturale, adica strandul, au fost inchiriate dupa 1989 unor societati cu profil turistic, care nu si-au onorat contractul. Au fost preluate in administrarea primariei acum cinci ani.

    CELE 52 DE LACURI CARE SUNT DE FAPT 14
    Daca dai o cautare pe internet dupa Ocna Sibiului, primul lucru ce-ti apare in fata ochilor este ca statiunea are 52 de lacuri. "E o nascocire. Probabil ca cel care a lansat asta a numarat si urmele de copite ale vitelor care treceau pe acolo", ne-a spus fostul primar Ilie Oprisor. Nici actualul primar, Ioan Baltes, nu stie de unde vine aceasta "pozna". De fapt, Ocna are doar 14 lacuri mai importante: Lacul fara fund, Lacul Brancoveanu, Lacul Ocnita, Lacul Avram Iancu, Lacul Rosu, Lacul Negru, Lacul Randunica, Lacul Gura Minei, Lacul Verde, Lacul Panzelor, Lacul Matelor, Lacul Horea, Lacul Closca, Lacul Crisan. Lacului fara fund i se mai spune si Lacul lui Francisc. In timpul revolutiei de la 1848, cronicile spun ca pe strazile Ocnei Sibiului au ramas 349 de morti. Pentru ca era iarna si nu se puteau sapa atatea gropi, batranii au hotarat sa arunce cadavrele in ocnele parasite. Dupa 40 de ani, la suprafata Lacului fara fund au aparut cateva cadavre de honvezi (unguri) atat de bine conservate, incat doctorul Binder, legistul cetatii Sibiului, a gasit in stomacul lor ce au mancat inainte sa moara.
    Daca vrei sa vezi lacurile, te poti caza la hotel unde preturile variaza intre 160 RON si 220 RON camera pe noapte. Pentru cei care vor sa stea in sanul naturii exista campingurile. Cei care vin cu cortul platesc 6 RON pentru campare pe zi si cate 3 RON de persoana pe zi. La casutele de lemn preturile sunt intre 30 si costa 40 de RON pe noapte. La particulari, o camera costa intre 50 si 80 de RON pe noapte.

    Ajutor


    Aproape de Sibiu

    Ocna Sibiului a fost atestata documentar in 1263. Orasul e situat la 17 km nord de Sibiu, pe valea raului Visa, la o altitudine de 450 de metri. La intrarea in oras se afla zona balneara cu complexul de tratament. A fost una dintre "statiunile-perle" ale tarii pe timpul comunismului. Biserica reformata din localitate a fost atestata in 1240 si pastreaza inca multe din partile originale. Deschiderea oficiala a bailor reci a fost facuta in 1848. Istoric, dezvoltarea localitatii a fost legata de exploatarea sarii, dar cu timpul in locul salinelor parasite s-au format lacuri cu o concentratie mare de sare. Lacurile sunt cele mai sarate din Europa si au o concentratie de 415 grame de sare la un litru de apa.
  • ×
    Subiecte în articol: lacul ocna sibiului