x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Reprofilare - Bocanci antidrujba de Saliste

Reprofilare - Bocanci antidrujba de Saliste

de Radu Crivat    |    Roxana Ioana Ancuta    |    19 Iul 2006   •   00:00
Reprofilare - Bocanci antidrujba de Saliste

Regina Elisabeta a II-a le-a apreciat, iar din 100 de diplomati ONU doar doi nu aveau genti diplomat cu cifru facute la Sibiu. Sectia de la Saliste a fostei fabrici face astazi bocanci pentru italieni si germani.

Exista in Salistea Sibiului o fabrica de marochinarie, de mare faima pe vremea lui Ceausescu. Bazele ei s-au pus in 1981, cand, din initiativa intreprinderii "13 Decembrie" din orasul de resedinta, s-a creat un mic nucleu de activitate format din 30 de persoane. In timp, articolele produse la Saliste si la Sibiu au ajuns sa treaca si granitele tarii, iar gentile diplomat fabricate aici erau celebre in toata lumea. In 1988, peste 60% din ceea ce iesea pe poarta celor doua intreprinderi avea ca destinatie SUA, Austria, Canada, Elvetia si Rusia. Fostul director al fabricii din Saliste, Ioan Botezan, spune ca SUA si Rusia erau o "piata fara fund" in ceea ce priveste desfacerea articolelor romanesti de aceasta natura. "Fostul ministru de Externe, Stefan Andrei, mi-a spus la un moment dat ca 98% dintre diplomatii ONU aveau genti sau truse diplomat cu cifru romanesti facute din piele de porc, iar sase din modelele pe care le realizam noi au fost vandute chiar si in magazinele Reginei din Anglia." Ioan Botezan a cumparat fabrica din Saliste in 1994 cu 400 de mii de dolari. Din director a devenit asadar patron. Are 420 de angajati, nepunand la socoteala tinerele mamici care au in grija copii si stau acasa, dar nici muncitorii care au lasat deoparte confectionarea bocancilor si s-au dus in Spania la cules de capsuni. Lui Botezan ii merge bine afacerea, dar nu ne-a fost clar din ce motive il cam gadila nostalgia timpurilor comuniste, desi tatal si bunicul lui erau membri in partidul lui Iuliu Maniu. "A fost mai bine pe vremea aceea", ofteaza el la un moment dat. "Ei, eram si eu mai tanar", mai spune. Si-l pomeneste aproape obsedant pe Nicusor, mezinul dictatorilor, odata prim-secretar de partid, de care e convins ca ar reusi sa dreaga el tara dac-ar fi luat fraiele din mainile lui taica-sau. "Un om de nota 20, domnule! Eu l-am cunoscut mai bine decat altii si era foarte bun. Si pe Nadia a ajutat-o foarte mult. Stia ca familia ei o ducea greu si ca nu primise de la statul roman drept multumire pentru medaliile castigate decat o Dacie. De fiecare data cand venea ea pe-aici facea in asa fel incat sa-i umple portbagajul cu de toate. Nicusor... tot el a ajutat-o sa si fuga din tara."

TEHNOLOGIE. Prevazuti cu materiale speciale, bocancii antidrujba salveaza picioarele padurarilor in caz de accident

GHETELE "MINUNE". In momentul de fata, la fabrica de marochinarie din Saliste, orasul cu cei mai multi academicieni din tara, se lucreaza numai pentru export. Italienii primesc de la salisteni incaltaminte de strada, iar nemtii, incaltaminte de protectie pentru muncitori sau padurari (bocanci antidrujba). Ghetele "minune" au bombeuri din otel sau, mai nou, aluminiu, preferat pentru ca este mult mai usor.

LOHN. Zilnic se fac aproape 3.000 de perechi de incaltaminte in stagiunea de toamna-iarna, iar pentru vara, norma e de 4.000 de perechi pe zi. Articolele se lucreaza fara talpa, aceasta urmand sa fie montata in fabricile din Italia sau Germania. "Lucram numai cu materialul clientului, pentru ca in Romania nu mai exista decat tabacarii mici. "Materia prima este pielea de bovina, furnizata la fabrica din Saliste tot de firmele contractoare, dar cumparata de nemti din Brazilia. "Avem comenzi atat de multe, incat nu le putem face fata", spune Botezan si, ce-i drept, nu se mandreste degeaba, are peretele plin cu diplome de onoare si premii castigate pe la tot felul de competitii. O pereche de ghete, produsa in fabrica, costa intre 50 si 200 de dolari.

NOROCUL
"S-a intamplat ca primarul din Miercurea Sibiului sa fie plecat intr-o delegatie, chiar in momentul in care se punea aceasta problema, asa ca am profitat de situatie si pana la urma am facut in asa fel incat sectia de marochinarie a fost adusa la noi" - Ioan Botezan, patronul fabricii de marochinarie din Saliste

3.000 perechi de incaltaminte

in stagiunea de toamna-iarna, iar pentru vara, norma e de 4.000 de perechi pe zi

DINTR-O INTAMPLARE!
In momentul in care s-a decis infiintarea unei noi sectii de marochinarie a intreprinderii "13 Decembrie" din Sibiu, "astrele" favorizau localitatea Miercurea. Acolo fusese prevazuta, initial, constructia fabricii. "Saliste era considerata zona antireactionara si de-asta nu s-a vrut mutarea sectiei in orasul nostru", spune fostul director al marochinariei salistene. "Dar s-a intamplat ca primarul din Miercurea sa fie plecat intr-o delegatie, chiar in momentul in care se punea aceasta problema, asa ca am profitat de situatie si, pana la urma am facut in asa fel incat sectia sa fie adusa la noi", continua el. Astazi, fabrica asteapta renovarile exterioare, pentru ca din afara, aduce a cladire parasita. Dar in interior se munceste cu spor, de la mic la mare. Tot ceea ce iese din mainile muncitorilor ajunge la clienti seriosi si mai ales pretentiosi din Italia si Germania. Un muncitor angajat la fabrica de marochinarie din Saliste are un salariu mediu lunar de sase milioane de lei, la care se adauga tichetele alimentare. Iar in ceea ce priveste cifra de afaceri a intreprinderii salistene, patronul Botezan a estimat ca este de aproximativ 2 milioane de dolari pe an, pentru ca aici nu se lucreaza decat manopera. (Daniela Sontica)
×
Subiecte în articol: sălişte fabrica