x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Salistea Sibiului - Locul unde s-au nascut 11 academicieni

Salistea Sibiului - Locul unde s-au nascut 11 academicieni

de Daniela Cârlea Şontică    |    Roxana Ioana Ancuta    |    18 Iul 2006   •   00:00
Salistea Sibiului - Locul unde s-au nascut 11 academicieni

De la Ocna Sibiului, unde se afla bi-serica in care s-ar fi inchinat Mihai Viteazul inainte de a fi omorat, a-jungem la Salistea Sibiului. Se spu-ne despre aceasta localitate ca este locul femeilor frumoase si al ciobanilor carturari. Dar cel mai intere-sant este ca in Salistea s-au nascut 11 academicieni, localnicii dedicandu-le o strada din oras.

  • Scoala cu muzeu din Ocna Sibiului
  • Biserica lui Mihai Viteazul
  • Jurnal de Caravana - Poveste din strand La 20 de minute de mers cu masina de la Sibiu spre Sebes se afla Saliste. "Satul fetelor frumoase si al taranilor cu biblioteci", scria P.P. Panaitescu. Este singura localitate din tara de care se leaga numele a unsprezece academicieni!

    Doar daca nu intelegi limba romana nu te-ai mira. Vizavi de primarie se afla un mic parc strajuit de Aleea Academicienilor. Salistenii le-au ridicat statui. "O sa avem o comemorare a lor la 2-3 septembrie anul acesta, pentru prima data. Avem chiar un dublu centenar al academicianului Dionisie Romano, fost episcop de Buzau. Buzoienii il sarbatoresc la 28 iulie, iar noi in septembrie. Vrem sa facem o placa cu numele tuturor academicienilor nascuti la noi", spune mandru primarul Salistei, Teodor-Dumitru Banciu.

    LA LUCRU. Pe dom’ primar de la Saliste (accentul pe i, asa cum am invatat) l-am gasit in primarie pe la sase seara. Nu ne-am anuntat venirea, pentru ca in Saliste eram doar "in recunoastere". S-a mirat putin ca "la ora asta?...", dar ne-a primit frumos, ardeleneste. Noi cu intrebari, domnia sa cu raspunsuri. Are calculator, imprimanta, copiator, de toate. Si le foloseste singur! Daca e sa-l intrebi de istoricul localitatii, nu-i mai tace gura de mandru ce e. Dar are si cu ce.

    FRUMOS. "Salistea are o istorie foarte interesanta. Este la poalele Muntelui Cindrel si la intrarea in Marginimea Sibiului. In zona Tilisca, Poiana, Jina n-a fost colectivizare, de aceea sunt localitati de oieri, bogate. Sigur, si oamenii sunt harnici. Daca in anii ’60 Salistea era plasa, adica un centru administrativ al unei zone destul de intinse, acum este un fel de centru cultural al Marginimii Sibiului. Asta pentru ca aici sunt Procuratura, Administratie Finaniara, Judecatorie, Protopopiat, Dispensar cu casa de nasteri. La toate acestea sunt arondate satele Marginimii, chiar daca ele au comunele lor de sine statatoare." Ce este mai frumos in Saliste? Pai dom’ primar si oamenii locului zic ca fetele, in primul rand. Doar in 1906, Maria Peligrad, o salisteanca, a iesit Miss Romania. Si vorba aia: "Ce e mai frumos ca o femeie si nu-i mai frumos ca o salisteanca?", suna o vorba veche de duh. "Portul popular", raspunde primarul Salistii. Oamenii acestui loc au o aplecare nativa spre frumos, traditie, valoare. "Erau oameni care aveau in spate o biblioteca, oameni de mare cultura", spune domnul primar despre inaintasii salisteni invatati. Dintre cei unsprezece care au adus renumele localitatii singurul acadameician in viata este geologul Mircea Sandulescu. Aflam ca a facut un film despre ceilalti zece "colegi" pentru Televiziunea Romana.

    JUNII. "Ce avem noi traditional in Saliste este intalnirea cetelor de tineri din toata Marginimea, de la Gura Raului pana la Jina si pana jos la campie. Conlindatorii din vreo 22 de localitati din jur se intalnesc a treia zi de Craciun, la ora 12:00, in aceasta piata numita a Junilor din Saliste. Cetele junilor vin sa-si prezinte portul de sarbatori, jocul si fac urari autoritatilor de la judet si de aici. Vine multa lume din toate satele de pe aici, e o mare de oameni..." Si domnul primar ne arata pe calculator un slide cu Salistea in sarbatoare. Intalnirea Junilor se tine din 1906 si n-a putut-o intrerupe nici Ceausescu.

    CE-AR FI DE VAZUT... Tabara de sculptura in aer liber, de sus, de pe Cindrel, din Poiana Soarelui. Ajungeti urcand pe un drum forestier - se poate si cu masina - vreo 6 kilometri prin padure. Pe acelasi drum veti ajunge si la Schitul Foltea, pe unde a trecut Sfantul Mucenic Nicolae Oprea din Saliste. O minunatie de locuri. Liniste, aer curat, peisaje frumoase. Sa nu uitati nici de Muzeul Icoanei pe Sticla de la Sibiel, se pare ca este cel mai vechi din tara. Mai aveti de vazut trei biserici, dintre care una foarte veche, chiar in Saliste. Si, daca va pasioneaza, este si un Muzeu Ortodox acolo. Cat despre muntii din jur, Fagarasul intr-o parte si Cindrelul in cealalta. "De aici de sus, de la cabana asta, se vad Cheile Turzii cand e senin", spune primarul Banciu.

    Am plecat din Saliste cu sentimentul ca intr-adevar am fost pentru cateva ore oaspeti in "Salonul Ardealului", cum spunea Octavian Goga.

    CONDITII
    "Am depus la Guvern trei proiecte pentru finantare prin Ordonanta 70, pentru apa si statie de epurare in Sibiel si apa la satul Sacel. Fara conditii bune de trai, nici taranul nu mai poate trai. Era o statie de epurare a apei inceputa din 1986, dar abia acum am reusit sa vad cat s-a cheltuit acolo..."

    POPICARIA
    "Aveam aici o popicarie inainte de 1989, automata, donata de familia Scornea din Elvetia, dar s-a dus de rapa. Vreau sa o pun pe picioare, insa imi trebuie vreo 2 miliarde. Ne trebuie vreo 10 ani sa ne revenim. Dar ne vom reveni, mai ales ca in curand speram sa treaca si autostrada pe langa noi..."

    AMENAJARE
    "Unde a fost vila lui Nicu Ceausescu putea sa se faca ceva frumos daca s-ar fi inchiriat la oameni mai buni. Eu sper sa se rezolve curand. Vila este proprietatea primariei si e inchiriata la un agent economic, dar nu ne face cinste. Sunt acolo trei cladiri, 3 ha de livada" - Teodor-Dumitru Banciu, primar Saliste

    PROIECTE
    Salistea este declarat oras din 2003, in felul acesta n-a pierdut institutiile statului si a ramas in continuare inima Marginimii. Ambitia primarului este ca oamenii sa aiba conditii bune de trai. Casele mari, sanatoase, cu porti inalte si ermetice, in stil sasesc, iti lasa oricum impresia unei bunastari incomparabile cu cea din sudul tarii, de exemplu. "Incerc sa dau Salistei imaginea unui oras elvetian sau austriac de munte", mai zice dom’ primar. A reusit sa bage gaze si are trei proiecte depuse la Guvern: apa si statie de epurare pentru Saliste si apa pentru Sacel. In curand se vor inalta case si o zona industriala, "nepoluanta", cum sustine primarul ca a aprobat investitorilor. Ar mai fi fost un loc bun de vacanta la fosta vila a lui Nicu Ceausescu din Saliste, dar dupa ’89 s-a stricat tot ce fusese interesant acolo. "Actualul agent economic care le-a inchiriat nu ne face cinste, le-a lasat in paragina", se plange primarul.

    COR VECHI DE 112 ANI
    Sa presupunem ca v-ati cazat la una din cele vreo 60 de pensiuni agroturistice de aici sau la Sibiu, ca e aproape. Ce ati putea vedea in Saliste? O gramada de lucruri. Exista aici un Muzeu al Culturii Salistene cu carti vechi, documente, fotografii, urme ale celor care au trecut pe aici. "Avem si un cor infiintat in 1894, si inca functioneaza, are in repertoriu prelucrari folcorice", ne mai spune domnul primar. Nu stim daca prindem vreun concert al corului, dar, daca ni se intampla, ni s-a garantat ca merita.

    MARELE SAT
    Salistea Sibiului apare pentru prima data intr-un document la anul 1354 cu denumirea de Nogfalu, adica "sat mare", la 1496 este pomenit cu numele de Salistsia, iar la 1854, Saliste. Saliste este varianta de la Seliste sau Siliste, care inseamna "vatra satului". Saliste era numit in vechime Magna Villa Walachicolis, adica Marele Sat al Romanilor. Este la 21 de km de Sibiu si la 30 de Sebes (Alba).

    MECCA DE SIBIU
    In Salistea Sibiului s-au nascut academicienii: Dionisie Romano, episcop de Buzau (1806-1873), Ioan Lupas, istoric (1880-1965), Onisifor Ghibu, pedagog (1883-1972), D. D. Rosca, filozof (1895-1980), Axente Banciu, filolog (1875-1959), Ionel Pavel, medic (1897-1991), Andrei Otetea, din Sibiel, istoric (1894-1977), George Toparceanu (1886-1937), Ioan Sava Nanu (1915-1991) si actualii membri - Mircea Ioan Valentin Sandulescu, geolog, Mircea Banciu, chimist. Alte personalitati pe care le-a dat locul acesta sunt regizorul Victor Iliu (1912-1968), pictorul popular Picu Patrut (1818-1873), istoricul Ioan Moga (1902-1950). Prin marele sat sibian supranumit "Mecca romaneasca" au trecut "la inchinare" mari personalitati Nicolae Iorga, George Cosbuc, Iosif Vulcan.

    Bibliotecile ambulante din desagii oierilor

    S-a spus despre salisteni ca sunt "tarani cu biblioteci". Si nu e o exagerare. La 1544 circula in zona "Catehismul luteran", iar Nicolae Iorga gasea la Saliste un exemplar din "Cazania" lui Varlaam tiparita la 1643. In conditiile in care pe o carte taranii dadeau intre 5 si 10 oi, iar uneori chiar mai mult, este de admirat dragostea lor de a strange si a citi carti. Oierii locului purtau cu ei in desagi pe drumurile transhumantei carti valoroase pe care le si citeau, bineinteles. Fenomenul este cunoscut cu numele de "bibliotecile calatoare". Astfel, in 1836, Chirila Lupea din Saliste, simplu cioban simbrias, trecea cu el in Dobrogea un "Ceaslov". Ion Rosca, alt salistean, ducea si el peste Dunare, un an mai tarziu, o "Psaltire".
    Oierii aveau la stana cel putin doua carti fiecare. Spre exemplu, turma de 2.939 de oi a lui Savu Borcea, la trecerea Dunarii pe la Oltenita, la 1840, era insotita de 11 ciobani, iar la aceasta tarla se gaseau in jur de 20 de carti, citite succesiv de toti. Si nu doar mocanii aveau carti in desaga sau la tarla de oi, ci si fiecare casa din Saliste avea cel putin 20 de carti. Picu Patrut, in secolul al XIX-lea avea o biblioteca de 200 de volume, fapt destul de rar pe atunci si impresionant pentru un taran, fie el cu inclinatii artistice. In 1890 s-a infiintat Despartamantul Saliste al ASTREI, care a infiintat biblioteca din localitate. Din documentele ASTREI aflam ca la 1900 in Saliste erau 12 biblioteci cu 7.165 de volume. Anul Rascoalei taranesti i-a gasit pe oamenii de aici cu 20 de biblioteci.

    RADACINI
    Scoala din Saliste este atestata documentar din 1616. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea se infiinteaza aici un despartamant al ASTREI, Reuniunea meseriasilor (1882), Reuniunea pompierilor (1882), Reuniunea de cantari (1883), Reuniunile femeilor, a junilor, a studentilor, a economilor, precum si diferite societati de lectura.

    CEA MAI INTINSA ASEZARE
    Pana in 2003, cea mai mare comuna a judetului Sibiu, de atunci oras, Saliste, este localitatea cu cea mai mare suprafata din judet, 22.500 ha. Are noua sate arondate: Aciliu, Amnas, Crint, Gales, Fantanele, Mag, Sacel, Sibiel si Vale. Se invecineaza la nord cu Ocna Sibiului, Ludus si Apoldu de Jos; la sud cu Muntii din Alba si Valcea, la vest cu Apoldul de Sus si la est cu Sura Mica, Cristanul si Orlat. "Satul deplinei frumuseti" nu este intins doar geografic. Oamenii sai s-au raspandit de-a lungul vremii prin toata tara, multi dintre salisteni stabilindu-se prin Severin, Suceava, Hotin sau in Dobrogea, Carei si chiar in Crimeea. Ca multi dintre ei au reprezentat "marele sat" sibian cu cinste, o dovedeste din plin aleea academicienilor din centrul cochetului orasel Saliste.
  • ×