x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Spitalul boierului preaomenos Pacleanu

Spitalul boierului preaomenos Pacleanu

de Alexandru Nastase    |    Andreea Tudorica    |    23 Iun 2006   •   00:00
Spitalul boierului preaomenos Pacleanu

La inceputul secolului trecut, un boier buzoian s-a gandit sa construiasca un spital pentru oamenii din satele de pe mosia sa. Transformat de-a lungul timpului in scoala de meserii, spitalul a reusit sa supravietuiasca veacului.

Astazi, desi este spital comunal, el are dotari dintre cele mai bune. Boierul Alexandru Pacleanu a lasat scris prin testament ca pe unul din terenurile sale sa fie construit in 1905 un spital pentru satenii din localitatile de pe mosia sa. Gest de ajutorare a taranilor care nu a ramas singular. Tot prin testament, Pacleanu le-a mai dat daruri, bani si pamant sau i-a scutit de datorii pe sateni. Ridicarea edificiului s-a facut dupa un plan tipic epocii (spital de tip pavilionar sau de tip Ferdinand). Nu este singurul din Romania, asa ceva mai exista in Ilfov, la Pucheni si in Prahova, la Ciorani. Bine executat, proiectul respecta parametri sanitari obligatorii, precum luminozitatea, circulatia aerului, incalzirea. Mai mult decat atat, in 100 de ani nu a fost nevoie de lucrari de consolidare a cladirii. Daca initial, medicii nu faceau distinctie intre o gravida si un bolnav care a suferit un stop cardiac, acum exista mai multe sectii in spital: urgente, pediatrie, nasteri, medicina interna etc.

VICISITUDINI. Necazurile n-au ocolit spitalul comunal din Vintila Voda. Ba dimpotriva. Inca din 1926, cladiri apartinand spitalului au suferit de pe urma revarsarii raului Slanic care a distrus in acel an mai multe poduri si a afectat mai multe localitati. Tot in acel an 1926, pavilioanele au fost transformate din saloane pentru pacientii in ateliere pentru ucenicii noi scoli de meserii deschise in cladirile spitalului. In 1936, un general roman, Leon Gavriliu, a dat statul roman in judecata pentru nerespectarea testamentului boierului Pacleanu si edificiul a redevenit spital, ceea ce este si astazi. Si astazi are titulatura de spital comunal. De mai bine de un deceniu, spitalul de la Vintila Voda este condus de dr. Stelian Mereu. Acesta a reusit sa-l doteze cu aparatura moderna si sa-l faca sa arate - obiectiv vorbind - mult mai bine decat alte institutii medicale din tara. Oamenii care formeaza personalul spitalului sunt in majoritate originari din satele si comunele de prin imprejurimi, doar doua persoane preferand sa faca naveta tocmai de la Buzau, un drum de 45 de kilometri facut zilnic cu rate. Cateva zeci de pacienti se interneaza aici in fiecare luna, fara sa aiba insa prea multe informatii despre istoria locului in care se afla.

CUM E OMUL!
"De spital a apartinut si laboratorul de analize. Nu venea aproape nimeni, toti se duceau la Buzau, cu impresia ca acolo e mai bine. Conform legislatiei, am inchiriat cladirea respectiva, cu aparatura si inclusiv personalul aferent, unui particular. Acum, la privat, vin toti ca la Mecca, au senzatia ca lucrurile stau altfel, desi este aceeasi Marie cu alta palarie" - dr. Stelian Mereu, directorul spitalului

×
Subiecte în articol: spital