x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei '06 Tuciurile tuciurii made in Policiori

Tuciurile tuciurii made in Policiori

de Andreea Tudorica    |    Vladimir Ioan    |    23 Iun 2006   •   00:00
Tuciurile tuciurii made in Policiori

Nea Vasile are 66 de ani si traieste intr-o comunitate de numai cateva familii de rromi, din satul Policiori. De la 12 ani, a invatat secretul "fabricarii" tuciurilor din aluminiu.

"Fabricarea" asta este de fapt o treaba simpla. Cere mestesug, un cuptor de pamant si nisip mai fin pentru formele in care se toarna aluminiul. Nea Vasile, "artistul" satului, este singurul care mai face tuciuri in localitate.

TROC. La varsta lui, nea Vasile, vedeta satului, a facut zeci de mii de tuciuri de aluminiu. Le vinde in satele vecine, cam cu 150.000 de lei, sau le da pe legume, un kil de carne... "Acu’ lumea e atat de saraca, nu-si mai pemite sa le cumpere. Stau si folosesc unu’ cu anii", spune nea Vasile, in timp ce ne pozeaza dupa ce a "dovedit" una din cele vreo 20 de bucati care le pregateste pentru azi.

Din casa mica de chirpici mai ies vreo 2-3 puradei, care mai aduc alti sase de prin vecini si se strang ca la ursul demult disparut in jurul lui nea Vasile. Aluminiul fierbe. Nu dureaza mai mult de o ora sa faca un ceaun. 45 de minute pentru topit aluminiul si alte vreo zece, ca sa se intareasca in forma potrivita. Gata tuciul. Mai urmeaza operatiunea de slefuire, dar asta la sfarsitul zilei dupa ce face norma. Cat nea Vasile ne face demo-ul, vecinii apuca sa se vaite de primar, de alte autoritati locale, cum ca nu-i ajuta, nu-i baga in seama si ii lasa in voia lui Dumnezeu. La ce vedem in jur, voia Lui le e potrivnica. (Andreea Tudorica, Vladimir Ioan)

×