x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Un Buzau alternativ

de Dorian Cobuz    |    Dana Cobuz    |    24 Iun 2006   •   00:00
Un Buzau alternativ

Profesorul buzoian Mihai Mancu nu se multumeste doar sa "semneze condica" zilnic la scoala din Buzau, unde preda Geografia. Are tot felul de alte activitati "extrascolare", care il fac sa se simta util si ii completeaza biblioraftul de documentare.

Una dintre muncile nenormate ale profesorului s-a concretizat de curand: impreuna cu alti doi colegi de breasla a editat "Geografia judetului Buzau", un manual pentru disciplinele optionale, pe care il pot studia elevi din clasa a IV-a pana in clasa a VIII-a. "Acest curs, intr-o forma mai elaborata si intr-un alt limbaj, ar putea constitui obiect de studiu si dupa gimnaziu. De altfel, m-am gandit deja la o varianta pentru liceu", spune profesorul.

COMOARA NATURALA. De o viata, Mancu aduna date despre geografia, istoria, fauna si flora zonei in care traieste. Este pasionat de calatorii, de cercetare, de fotografie si de scris. Mai presus de toate, este foarte mandru ca isi are radacinile in aceasta zona. Poate si din patriotism local, a tinut sa intocmeasca acest manual de geografie zonala. "Buzaul este una dintre cele mai aparte zone ale Romaniei, din punct de vedere geografic, climateric, al fenomenelor naturale, istoric, faunistic si floristic. Este o comoara naturala", tine sa ne convinga profesorul, care nu stie cu ce sa ne imbie mai intai: "Athosul romanesc", cum este numit locul unde au fost descoperite asezarile rupestre, "focurile vii" de la Lopatari, vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici, tezaurul "Closca cu puii de aur" de la Pietroasele, chihlimbarul de la Colti, vestigiile istorice de la Monteoru, "Sarea lui Buzau"... Despre toate acestea, dar si despre multe alte bogatii pomeneste Mancu in manualul care serveste acum de model profesorilor din alte judete si care ar putea fi studiat de elevi chiar din aceasta toamna.

ELABORARE
"Mi-a luat vreo sase luni redactarea manualului, dar materialele pe care le-am folosit sunt adunate de o viata incoace. Nu pot contabiliza, asadar, timpul petrecut pentru intocmirea cursului" - Mihai Mancu, profesor de Geografie

×