x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 17 iulie 2004: Blaj - Castelul blestemat de pe Valea Tarnavelor

17 iulie 2004: Blaj - Castelul blestemat de pe Valea Tarnavelor

17 Iul 2004   •   00:00

La cativa kilometri de Blaj, intre cele doua Tarnave, se afla ruinele uneia dintre cetatile uitate din Transilvania. Astazi, castelul se afla in proprietatea unui latifundiar roman, in slujba caruia lucreaza majoritatea localnicilor din zona.

EUGEN CIUFU, DANIEL DUMITRESCU

Venind dinspre Blaj, la intrarea in comuna Cetatea de Balta, suntem intampinati de o satra de tigani. Urcam cu masina pe drumul care duce la castel, dar portile metalice refuza sa se deschida. "E proprietate privata. Nu aveti voie sa intrati!", ne spune un "strajer". Ne recomanda sa vorbim cu "paharnicul-sef" al societatii viticole, care are proprietatea asupra castelului.

BLESTEM. Dupa ce maghiarii au distrus Cetatea de Balta, care a apartinut lui Stefan cel Mare, au ridicat noul castel, mentionat in scripte in 1581. Maghiarii au distrus si biserica romaneasca pentru a rupe pentru totdeauna pretentiile moldovenilor asupra feudelor ardelene. Dupa ce schimba mai multi proprietari, in a doua parte a secolului al 19-lea, castelul este cumparat de groful Haller Jeno, care l-a lasat mostenire fiului sau. Nepoata celui care a fost birjar grofului povesteste ca acesta a murit tragic, fiind impuscat de soferul sau. "Din cate spunea bunicul, soferul s-a razbunat pentru ca nu-si primise banii sau primise prea putin, nu-mi mai amintesc exact." Legenda locului spune ca familia grofului "purta blestemul" iobagilor schingiuiti la castel. In perioada 1773-1777, in Cetatea de Balta s-a desfasurat procesul intentat de Kada Mozes, administratorul domeniilor comitatului, impotriva iobagimii rasculate. Se poate spune ca in 1784, la izbucnirea rascoalei condusa de Horea, Closca si Crisan, taranii din acest comitat aveau deja experienta luptelor impotriva grofilor. In perioada rascoalei, intre 1848-1849, administratia comitatului este preluata in totalitate de catre tinerii din scolile Blajului. Generalul Bem este cel care, cu tunurile, reintroduce asuprirea habsburgica, iobagii fiind schingiuiti in beciurile castelului. Legenda spune ca spiritele iobagilor au bantuit castelul atat timp cat a stat in proprietatea grofului.

Astazi, castelul e in proprietatea Jidvei SRL, care urmareste sa-l introduca in circuitul turistic, fara a interveni asupra arhitecturii. Castelul a fost cumparat de la unul dintre descendentii familiei Haller. Acesta este nepotul lui Haller junior, care a avut trei fete si un baiat. Cel din urma s-a stins in urma cu doi ani in Targu-Mures. Surorile sale traiesc in strainatate. Prima sotie a lui Haller junior are acum 92 de ani si isi traieste ultimele zile intr-o comuna din Mures. O localnica ne povesteste ca Haller junior a divortat de ea dupa ce a prins-o in pat cu un capitan. Nepotul ultimului grof a vandut castelul cu conditia ca acesta sa fie conservat, iar singurele interventii asupra constructiei sa fie facute de firma sa.

TUNELURI SUBTERANE. Constructia are un plan dreptunghiular, cu ziduri masive, prevazute in partea superioara cu guri pentru pacura. Colturile sunt strajuite de turnuri circulare pentru aparare. Pivnita si doua dintre cele doua etaje sunt boltite semicilindric. Pe latura superioara se afla o scara interioara in spirala. Scara principala, bogat decorata, este lucrata in lemn. Noii proprietari au conservat-o, iar la capatul ei, in beciurile in care erau schingiuti iobagii, dar si unde se pastrau alimentele, este amenajata acum o sala de degustare a vinurilor produse in zona. Ancadramentele usilor si ferestrelor, arhitectura, in general, poarta amprenta renasterii franceze. Poarta, in stil baroc, este lucrata, conform inscriptiei, in 1769. Castelul era renumit pentru gradinile sale si pentru crescatoria de cerbi. Din beciurile castelului pornesc tunele subterane care duc pana la castelul din Sanmiclaus, o alta proprietate a familiei grofului.

TRAGEDIE

"Bunicul mi-a povestit ca nobilul a sfarsit tragic: a fost impuscat de soferul sau. Omul era suparat ca nu-si primise banii care i se cuveneau si a descarcat pistolul in grof" - Nepoata fostului birjar al grofului Haller Jeno

BLESTEMUL

"Asuprirea habsburgica a fost reintrodusa aici cu tunurile, iobagii fiind schingiuiti in beciurile castelului. Se spune ca spiritele iobagilor au bantuit castelul atata timp cat a stat in proprietatea grofului" - Nepoata fostului birjar al grofului Haller Jeno

RAZBOAIE

Locul unde s-a aflat Cetatea de Balta este acum acoperit de culturi agricole. Primarul comunei se mandreste cu faptul ca a tras brazda peste ultimele caramizi ramase din cetatea lui Stefan cel Mare. Potrivit istoriografilor, Cetatea de Balta este una dintre cetatile construite de romani inainte de patrunderea maghiarilor in Transilvania. Dupa lupta de la Baia, din 14 decembrie 1467, dintre armatele lui Matei Corvin si Stefan cel Mare, voievodul transilvan a fost grav ranit de o sageata moldoveneasca, biruinta revenindu-i voievodului moldovean. In ciuda discordiei dintre cei doi domnitori, acestia au inteles ca numai impreuna pot face fata pericolului turcesc. Matei Corvin i-a daruit lui Stefan cel Mare doua cetati: Cetatea de Balta si Ciceul.
×