x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 19 iulie 2004: Blaj - Ultimii doi evrei

19 iulie 2004: Blaj - Ultimii doi evrei

19 Iul 2004   •   00:00

  • Numar de locuitori: 20.758, majoritatea romani
  • Religii: ortodoxa, urmata de cea greco-catolica, de cea romano-catolica si mozaica
  • Din 200 de evrei in Blaj au mai ramas doar doi In Blaj, din neamul evreilor au mai ramas doar sotii Faibis. Din dragoste pentru parinti si dintr-o mare dragoste de tara si de oamenii ei.
    CARMEN PLESA

    Pe locul magazinului de la care eu imi cumpar apa minerala se inalta candva sinagoga din Blaj. Pe vremuri, in oraselul de pe Tarnave erau aproape 200 de evrei. Azi, mai sunt doar doi: sotii Faibis — Eugenia (53 de ani) si Avram (54 de ani). Nu au copii. Stau chiar in casa fostului rabin.

    Ne-a deschis doamna Faibis, bucuroasa de oaspeti. Pana sa apucam sa spunem cine suntem si ce vrem, ne-a si bagat in curte, "ca sa mai povestim". E inalta, bruneta, cu ochi vioi. Apare si domnul Faibis, incarcat, de la piata. Sprijinita de zidul casei, o valiza din nuiele. A fost a bunicii doamnei Faibis. Inauntru — un buchet de flori si o vioara veche. Vioara e a unchiului doamnei Faibis. A murit la Auschwitz. Avocat si om de litere, a fost scos intr-o noapte din casa pe care o avea la Targu-Mures. Nu s-a mai intors. Si nici doua dintre surorile bunicii. A rezistat numai un nepot, insa a ramas socat in urma grozaviilor indurate in lagar.

    In casa veche, la fiecare usa — mezuza cu cele 10 porunci. Domnul Faibis cauta printre CD-uri ca sa creeze atmosfera potrivita.

    Doamna e numai un zambet: trebuie sa mancam! Un pup cu varza (lipie umpluta cu varza si coapta in cuptor, specifica zonei Ardealului).

    HOTARATI. Domnul Faibis e economist, doamna e pensionara — inainte conducea un magazin de parfumuri. Au ramas singuri in Blaj. Toti au plecat in strainatate: rude, vecini, prieteni. "Ultimii evrei care mai erau in Blaj n-au plecat in strainatate, ci pe taramul celalalt", ofteaza doamna Eugenia. Sa plece si ei?! Nici vorba! "Pe mine, daca ma duce cineva in alta tara sap pe sub pamant si ma intorc in Romania. Aici sunt cei mai buni oameni!", spune barbatul. Si mai e un motiv pentru care nu au vrut sa plece din Romania: dragostea pentru parinti. "N-ar mai fi avut cine sa mearga la cimitir, sa aprinda o lumina pentru cei morti."

    Pe vremea cand avea doar cativa anisori si o chema Lobel, doamna mergea regulat cu bunica la sinagoga si-i facea mare placere sa manance din strugurii din curtea templului. Pe atunci statea in Sancel, un sat de langa Blaj. Parintii erau instariti si aveau casa mare, cu usa deschisa pentru toata lumea. Aveau si o camera mereu pregatita pentru drumetii pe care ii apuca noaptea pe drum si nu aveau unde se adaposti.

    SINGURI. Si casa sotilor Faibis e deschisa pentru toata lumea. "La masa asta au stat oameni de toate religiile", ma asigura domnul Faibis. "Am un prieten in Ocna Muresului. E singurul evreu de acolo. Cand il intreba cineva cati evrei sunt la Ocna se facea ca numara in gand. Dupa aceea spunea: "Daca ma uit in oglinda suntem doi". Nu credeam sa ajungem si noi atat de singuri", ofteaza domnul Faibis.

    Jurnal de campanie

  • Data plecarii: 21 iunie 2004
  • Distanta parcursa: 3.217 km
  • Localitati tranzitate: 302
    CHRISTIAN SILVA

    Blaj. Centru. Inainte de pranz. Statuia lupoaicei, intr-o mare galbena de umbrelute ale unei berarii din centru. Lume putina. Undeva in spate - turlele unei biserici. Iese de-o poza. La stanga se face drumul spre Jidvei. Foarte prost. Ieri am luat-o p-aici cu Eugen si cu Daniela spre Cetatea de Balta. Lucian a mers cu 40 la ora, sa nu rupa masina. De la lupoaica umbrelutelor spre dreapta se lucreaza la trotuarul unui bulevard. Fara chef. E cald. Cum te uiti in fata, un bancomat. Nu e nimeni.

    Victor colinda Blajul cu Ana Maria dupa scoli. Pacat ca e vacanta. Coada la inghetata. Uite cum era sa-si puna tanti aia cornetul in poala. Carmen rade. Vrea ceva rece de baut. Un magazin cu vitrine frigorifice. In spatele geamurilor, recipiente cu licoarea care ofera confort. Carmen se bucura. Vanzatorul ii zambeste. Au taiat curentul de dimineata. Carmen nu se mai bucura.

    Ramasesem la drumul spre Jidvei. Da. Prost. Multi autostopisti toropiti de caldura. Nu prea ii ia nimeni. Doi copii si o minge de piele se strecoara printre ei catre curtea scolii. Asta e ceva mai incolo, la 100 de metri de linia ferata.

    Trenul de 3 jumate. De la gara porneste un sir lung de navetisti cu biciclete. E un damb pana in intersectie. Oamenii imping la biciclete. Le-ar da la schimb ca in povestea lui Creanga. Un caine maidanez le taie calea grabit. Cu treburi, desigur. In fine, la pod fiecare se urca in sa. Sirul indian se imprastie. Cateva biciclete aveam sa le gasesc mai incolo, in fata unui birt de langa primarie. E simplu. Omul vine de la serviciu. Trage pe dreapta, scoate niste bani de la bancomat. Dupa aia trage pe dreapta de tot. In birt e si mai cald. Omul bea votca cu bere. Situatia e, in felul asta, sub control. Vizavi, un magazin cu haine second-hand. Miroase greu. Putin mai sus, catre Catedrala, un gostat. Poza de buna voie si nesilit de nimeni. Catedrala - la rugamintea lui Victor.

    Pe partea cu primaria, printr-un gang, se face intrarea intr-o crasma ieftina. Descarcam poze, se impart subiecte, se comanda ciorba. Bunicica. Carmen nu prea mananca. Urmarea gustarii luate mai devreme. A stat de vorba cu ultimii doi evrei din Blaj. Gatesc oamenii astia de zici ca nu-i adevarat.

    Dupa sedinta de la carciuma, Victor pleaca cu Florina catre Campia Libertatii. Urmeaza un interviu cu un nene - parasutist in al doilea razboi mondial. Victor e impresionat. Si nu-i sta deloc rau cu casca de parasutist in cap.

    Undeva la iesirea spre Jidvei, Irina gaseste un om atat de marcat de satul in care traise incat ii facu o copie in miniatura. Omul, un batran atat de simplu dupa vorbe, dupa port. Scoate vin de la rece. Lucian iarasi nu bea. Dam sa plecam. Taranul se uita catre aparatul de fotografiat: "E cu film sau cu memorie?". Fotoreporter incurcat.

    S-a facut seara. Oamenii de la Jurnalul isi dau adunarea. In Blaj. In centru. Umbrelutele s-au inchis. Statuia lupoaicei se vede mult mai bine. Undeva in spate - turlele unei biserici. Iese de-o poza. La stanga se face drumul spre Jidvei. Deja neinteresant de-acuma. Caravana pleaca in sens opus. Horea, Avram Iancu, Rosia Poieni…

    DRUMUL CARAVANEI

    Etapa I - Hamangia

    Etapa a II-a - Histria

    Etapa a III-a - Jurilovca - Sulina - Sf. Gheorghe

    Etapa a IV-a - Namoloasa - Marasesti

    Etapa a V-a - Podul Inalt

    Etapa a VI-a - Flamanzi

    Etapa a VII-a - Darabani

    Etapa a VIII-a - Humulesti

    Etapa a IX-a - Tihuta

    Etapa a X-a - Praid

    Etapa a XI-a - Corund

    Etapa a XII-a - Blaj

    Etapa a XIII-a - Horea, Avram Iancu, Rosia Poieni

    Etapa a XIV-a - Castelul Huniazilor, Ghelari

    Etapa a XV-a - Sarmizegetusa

    Etapa a XVI-a - Petrila

    Etapa a XVII-a - Maglavit

    Etapa a XVIII-a - Izlaz

    Etapa a XIX-a -Silistea Gumesti

    Etapa a XX-a - Cuca Macaii

    CUM NE PUTETI CONTACTA

    Caravana Jurnalul se va opri in localitatea dumneavoastra, conform traseului pe care vi l-am anuntat. Conectati-va la ea! Stiti amanunte interesante din trecutul localitatii? Sunteti eroii unei intamplari petrecute in ea? Aveti probleme cu autoritatile, va confruntati cu greutati de care ar trebui sa stim? Vreti sa ne povestiti pur si simplu despre orasul, comuna, satul dumneavoastra? Scrieti-ne sau sunati-ne! Localitatea dumneavoastra are o rezonanta in istorie, noi vrem sa-i aflam prezentul. O echipa a Jurnalului National va fi permanent in contact cu dumneavoastra.

  • Jurnalul NaTional, Piata Presei Libere nr. 1, Corp D, etaj VIII, Sector 1, Bucuresti

  • Telefon: 021-224.55.48

  • Fax: 021-222.36.29

  • romania@jurnalul.ro Daca doriti sa dialogati cu redactorii nostri intrati in forum la www.jurnalul
  • ×
    Subiecte în articol: etapa descoperirea romaniei blaj faibis