x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 22 iulie 2004: Castelul Huniazilor - Mandrie de otelar

22 iulie 2004: Castelul Huniazilor - Mandrie de otelar

22 Iul 2004   •   00:00

A fost concediat din postul de sef de sectie. S-a intors patron. Danut Hener este unul dintre "otelarii de la Hunedoara" pentru care disponibilizarea a fost un nou inceput.

FLORINA ZAINESCU

De la Combinatul Siderurgica Hunedoara au fost concediati, in ultimii ani, peste 9.000 de angajati. Restructurari colective. Dar cei care au plecat, au plecat benevol, a spus Petru Vaidos, presedintele sindicatului din Siderurgica. Unii au plecat "direct in pensie", a adaugat acesta. Altii, straini de locuri, si-au luat platile compensatorii si s-au intors in regiunile lor natale. Sau au optat pentru munca in Spania, Israel, Elvetia... Si mai exista o categorie: fostii otelari transformati in oameni de afaceri. Care s-au intors la Siderurgica pe post de directori sau proprietari. Unul dintre cei care au reusit este Danut Hener.

COMODAT. Disponibilizarile nu inseamna neaparat saracie si vieti distruse. "Eu, inainte de decembrie 2003, eram sef de sectie in turnatorie. Am preferat sa ies cu ordonanta, pentru ca multi oameni de-ai mei trebuiau sa plece si mi-ar fi fost foarte greu sa lucrez cu cei ramasi asa cum trebuie", sustine Hener. Si a ales sa plece si el. Dar s-a intors, in martie 2004, cand, in urma incheierii unui contract de comodat cu Siderurgica, a preluat activele turnatoriei. Firma infiintata de el si alti doi "fosti colegi" foloseste, pentru a-si desfasura activitatea, halele si utilajele de la Siderurgica. In schimbul platii impozitelor, amortizarii mijloacelor fixe si a facturilor la utilitati.

"Stiam ce cautate sunt piesele turnate. Si, in plus, asta am facut de cand am terminat facultatea", isi justifica Hener alegerea. "Din decembrie 2003 pana in martie anul acesta am avut in gestiune toata sectia. Am facut de paza permanent, pe banii nostri. Dar daca nu faceam acest sacrificiu, ramaneam fara utilaje, pentru ca aici foamea de bani e mare si se fura fier vechi la capul gol", si-a continuat acesta povestea. Si cum banii din compensatii le-au fost dati prea tarziu, cei trei au pornit la drum cu "banii de buzunar". "Am pus fiecare cat am putut. La inceput am platit chiar si salariile angajatilor din buzunar", sustine Hener.

PROFIT. In "ograda" sa si-au gasit loc de munca, initial, 60 de oameni, toti fosti turnatori de la Siderurgica. Dar acum mai sunt doar 35. Restul au contract pe perioada determinata, asa incat sunt chemati cand apar comenzi mai mari. "Turnam piese de otel, fonta sau neferoase gen carcase de motoare sau roti dintate. 70% dintre comenzi vin de la Siderurgica, restul de la firme din intreaga tara", sustine Danut Hener. "Pana la ora actuala suntem multumiti. Avem chiar si profit, unul de bun simt. Si nu-mi doresc sa fie mai mare".

MUNCA

"Din decembrie 2003 pana in martie anul acesta am avut in gestiune toata sectia. Am facut de paza permanent, pe banii nostri, desi nu stiam daca Siderurgica va incheia comodatul cu noi" - Danut Hener

  • In ultimii ani, de la Siderurgica au fost restructurati aproximativ 9.000 de oameni
  • Majoritatea concediatilor a plecat benevol din uzina
  • Multi dintre otelari s-au intors in fabrica pe post de director sau proprietar

    Jurnal de campanie

  • Data plecarii: 21 iunie 2004
  • Distanta parcursa: 3.722 km
  • Localitati tranzitate: 370
    ALEX NEDEA

    Ora 3 dimineata. Liniste peste Brad, dar zumzet in vila unde stam. Silviu bate indarjit la laptop, zice ca purica cateva texte. Un gandac negru si gras se invarte ca un titirez pe masa. E iute gangania. Ora 4 - somn. Trei ore liniste! Trezirea.

    Plecam la Castelul Huniazilor. Microbuzul goneste, echipa se inveseleste. Interpretam in cor un celebru slagar despre o tragedie celebra: unul o iubeste pe una care-l iubeste pe altul. Motivul dragostei patimase: celalalt e cu tractor. Refren: "Ma numesc Ghioseeeeelu’ Salbatec, dar de fapt ma cheama Sandel".

    La Ghelari ne intampina un monument inchinat personalitatilor din comuna, dar care nu avea inscris nici un nume pe placa de marmura special rezervata "pomelnicului" cu pricina. Urcam (sau coboram - nici noi nu ne mai dam seama de atatea hopuri si damburi) la un furnal austro-ungar. Oprim sa ne spalam fetele intr-un parau rece si, aparent, foarte curat. Luam apa in causul palmelor, chiar o gust, ca primarul zice ca "ii buna, nu-i bai!". Pentru el, rasfatul inceteaza brusc cand observa ganganii rosii ca se scurg printre degete o data cu apa limpede. Or fi fost purici de balta? Apropo de purici - Silviu are nevoie de o priza, ca trebuie puricate ceva texte. Un localnic il duce taman in biserica satului, in fata altarului... Poate la fel de divin ca scrisul in strana a fost si sentimentul de pace gastronomica pe care ni l-au dat placintele padurenesti, facute dupa o reteta pe care colegele noastre de la Gastronomie merita sa o caute. Atentie! Este obligatoriu sa se mentioneze ca astfel de placinte trebuie stinse neaparat cu bere ieftina!

    Ora 22:00. Cu agendele pline cu informatii, dar cu burtile goale, ne adunam toti in Hunedoara sa luam cina cea de dinainte de scris. Un pustulache descult daruieste fetelor din echipa trandafiri. Iar fetele ii daruiesc ceva bani plus un bonus - florile inapoi. Noaptea ne apucam cu totii sa puricam texte. Karina ne povesteste ca la orele 20:30, la hotel, a observat un purice care se deplasa nestingherit pe piciorul ei, de jos in sus.

    DRUMUL CARAVANEI

    Etapa I - Hamangia

    Etapa a II-a - Histria

    Etapa a III-a - Jurilovca - Sulina - Sf. Gheorghe

    Etapa a IV-a - Namoloasa - Marasesti

    Etapa a V-a - Podul Inalt

    Etapa a VI-a - Flamanzi

    Etapa a VII-a - Darabani

    Etapa a VIII-a - Humulesti

    Etapa a IX-a - Tihuta

    Etapa a X-a - Praid

    Etapa a XI-a - Corund

    Etapa a XII-a - Blaj

    Etapa a XIII-a - Horea, Avram Iancu, Rosia Poieni

    Etapa a XIV-a - Castelul Huniazilor, Ghelari

    Etapa a XV-a - Sarmizegetusa

    Etapa a XVI-a - Petrila

    Etapa a XVII-a - Maglavit

    Etapa a XVIII-a - Izlaz

    Etapa a XIX-a -Silistea Gumesti

    Etapa a XX-a - Cuca Macaii

    CUM NE PUTETI CONTACTA

    Caravana Jurnalul se va opri in localitatea dumneavoastra, conform traseului pe care vi l-am anuntat. Conectati-va la ea! Stiti amanunte interesante din trecutul localitatii? Sunteti eroii unei intamplari petrecute in ea? Aveti probleme cu autoritatile, va confruntati cu greutati de care ar trebui sa stim? Vreti sa ne povestiti pur si simplu despre orasul, comuna, satul dumneavoastra? Scrieti-ne sau sunati-ne! Localitatea dumneavoastra are o rezonanta in istorie, noi vrem sa-i aflam prezentul. O echipa a Jurnalului National va fi permanent in contact cu dumneavoastra.

  • Jurnalul NaTional, Piata Presei Libere nr. 1, Corp D, etaj VIII, Sector 1, Bucuresti

  • Telefon: 021-224.55.48

  • Fax: 021-222.36.29

  • romania@jurnalul.ro Daca doriti sa dialogati cu redactorii nostri intrati in forum la www.jurnalul
  • ×
    Subiecte în articol: etapa descoperirea romaniei siderurgica