x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 23 iunie 2004: Hamangia - Politica la Baia

23 iunie 2004: Hamangia - Politica la Baia

23 Iun 2004   •   00:00

  • Comuna Baia are cinci sate: Baia, Panduru, Caugagia, Ceamurlia de Sus si Camena
  • Este strabatuta de D.N. 22 (E87) Tulcea - Constanta
  • Distante: Tulcea - Baia: 57km; Babadag - Baia: 20 km
  • Suprafata: 24.000 ha
  • Primar: Nicolae Ianos (PNL), ales din primul tur
  • Consiliul Local: 8 consilieri PNL si 5 PSD.

    Hamangia - Galerie foto

    Politica la Baia

    Ca oriunde in tara, si la Baia politica merge mana in mana cu relatiile de familie si cu afacerile. Aici, aparent PD sprijina PNL, iar PSD e adversarul de moarte.
    MONICA IORDACHE

    Pentru Primaria comunei Baia s-au batut sase pretendenti. Spectrul politic e bine reprezentat: PNL, PD, PSD, PRM, PNTCD si PSU (Partidul Socialist Unit) au avut fiecare cate un candidat. Lupta nu a fost insa prea crunta. De castigat, a castigat din primul tur tot primarul in functie. E liberal si are acum al treilea mandat. Nicolae Ianus crede ca oamenii l-au votat si a treia oara fiindca si-au dat seama ca face treaba. A bagat apa, a modernizat sediul Primariei, a pus telefonie digitala si cablu, iar in mandatul asta o sa faca o biserica noua in Baia. A fost membru de partid inainte de 1989, dar dupa Revolutie a ales liberalismul. La lansarea candidaturii sale a venit Mona Musca. Nu a fost vreun spectacol sau "cine stie ce destrabalare ca la aia de la PSD", ci o intrunire "intre prieteni", la restaurantul comunei, unde au venit vreo 500 de oameni. Nu l-a atacat pe contracandidatul pesedist, ca a vrut sa faca o campanie decenta. Aia de la PSD au adus camioane decapotabile, cu baloane, ansamblu folcloric si niste tipe cu picioare lungi de-au dansat in fata oamenilor. Electoratul a venit, dar nu c-ar fi vrut sa voteze PSD, ci asa, de gura casca. Au mancat, au baut si au votat tot cu cine au stiut ei. Cica unuia i-a oferit PSD-ul 50 de mii pentru un vot, dar omul s-a cautat in buzunare, a scos 50 de mii si i-a zis agentului electoral: "Mai bine ma duc cu proasta mea sa votez, apoi beau o tuica, dar de la voi nu iau bani!". Pai de ce sa voteze cu PSD, cu arogantul ala de Nastase? Auzi, sa vorbeasca el despre oua in Parlament?!

    SACRIFICATUL. Candidatul PSD nu e dezamagit ca nu a reusit sa castige cursa pentru primarie, desi credea ca intra cu sanse mari in competitie. Ion Balan e un fel de Mircea Geoana de la Baia. Partidul a crezut ca trebuie sa iasa la inaintare cu cei mai bine plasati candidati, l-a luat de la Consiliul Judetean si l-a trimis sa lupte la primarie. N-a castigat pentru ca PSD-ul a facut o campanie "de domnisoare", adica nu asa agresiva ca a liberalilor. In plus, primarul liberal si-a folosit si toate avantajele date de functie: a dat ajutoare sociale in ultimele zile dinaintea campaniei, a stat la sectia de votare si a intrat de 11 ori in cabina cu alegatorii care aveau probleme cu vederea - ca sa-i ajute sa faca alegerea corecta - , medicul comunei - membru PNL - a consultat 825 de pacienti intr-o luna, iar Grasu, ala care are o carciuma, a mai dat si el o mana de ajutor. Ce mai, n-au luptat cinstit! Spectacolul PSD-ului? N-a fost cine stie ce. A fost ansamblul "Baladele Deltei" si au cantat ceva. A fost adica si program artistic, nu numai mancare si bauturi, ca la ceilalti. Apoi, la liberali a functionat diversiunea. S-a lansat zvonul ca e ateu. Nu e ateu, dar s-a opus sa fie construita o biserica langa o fosa de dejectii de la blocuri. Apoi, a intrebat Mona Musca: ce defect are candidatul de la PSD? Cica nu da buna ziua. Pai de 20 de ani, de cand este director la SMA in comuna, sa dea cu saru’mana pe la toti? Si pana la urma, parca si aia de la judet i-au stat impotriva: sa vina ei in comuna si sa laude primarul PNL? Pana la urma o sa renunte la functia de la judet si sa vina consilier la Baia, sa-i ajute pe ceilalti pesedisti sa tina piept liberalismului.

    NEA MITICA. Colegul de alianta al primarului liberal, democratul Dumitru Bacalu, adica nea Mitica de la moara, ca are o moara, nu prea s-a omorat sa-si faca campanie. Pana sa intre in lupta electorala, dadea la toti saracii cate un cos de malai, dar de cand a inceput campania le-a cerut el cate ceva. Luna asta imi dati voi, ca sa va dau eu dup-aia patru ani. Venea cate unu’: "Nea Mitica, a cam crescut iarba in fata morii, sa ti-o cosesc? Coseste-o, ma, da’ dai o bere! Nea Mitica, da’ n-am bani decat de una… Nu-i nimic, o facem juma-juma! A baut la bere in campania asta… Nici la lansare n-a dat de baut. Ii zicea nevasta: da-le si tu un suc! Nu, ca eu nu mituiesc alegatorii, raspundea. A luat 96 de voturi din 2.500. Nu se astepta la asa ceva. Cand a aflat ca in satul lui, Ceamurlia, a luat doar 16 voturi, saliva i s-a transformat in apa de izvor si spasmofilia a inceput sa-i cante pe langa creieri! Cu atata sa-l rasplateasca pe el electoratul? A ratat si intrarea PD in Consiliul local, pentru patru voturi. Dar nu-i nimic. Desi are apartament la Constanta, n-ar renunta la Ceamurlia. Are el ce face aici. Uite azi: a ciupilit rosiile, a fost la moara si dupa aia a cules niste galbenele, ca trebuie sa bea ceai din asta. La Constanta, cand era economist, isi facea manichiura si pedichiura o data pe saptamana, dar acum ii place sa simta tarana sub unghii. Si-apoi, bine ca au iesit liberalii la primarie, ca doar sunt in aceeasi alianta si e ca si cum ar fi iesit si democratii.

    INCRENGATURI

    Bacalu si Ianus sunt rude. Bacalu e var de-al doilea cu nevasta lui Ianus. Sunt machedoni amandoi, sau aromani, cum ii place lui Ianus sa precizeze, si astia se ajuta intre ei. Si politica se face tot dupa regulile machedonesti. Renunta chiar si cei care au sanse, ca sa castige unul singur. Unii spun ca de-aia nu prea s-a omorat Bacalu sa se tina de campanie: ca sa-l ajute pe vara-su de-al doilea. Dar umbla vorba ca Bacalu e prieten si cu pesedistu’, cu Balan, ca unul are moara, iar altul are hectare intregi de grau. Ce-i drept, Bacalu e mandru ca a candidat la primarie alaturi de Balan, un om atat de capabil. In schimb, primarul Ianus abia de vorbeste cu adversarul sau pesedist. Odata i-a fost elev, cum s-ar zice. Adica din ’92 pana in ’96, Balan a fost primar, iar Ianus vice. A invatat multe de la el, dar au inceput sa se atace unul pe altul. Ianus ar trebui sa fie mai atent, zice lumea. La judet, unde e Balan consilier, sunt toate actele comunei si stiu aia ce bube are primaria. Dar pana la urma, nici alimentarea cu apa n-ar fi pe de-a-ntregul realizarea lui. E proiect inceput de Balan cand era primar, iar telefonia digitala a fost pusa de RomTelecom. Prea se lauda si Ianus asta!

    Jurnal de campanie

  • Data plecarii: 21 iunie 2004
  • Distanta parcursa: 350 km
  • Localitati tranzitate: 28

    CRISTIAN PETRU

    Intotdeauna prima data, prima zi este cea mai grea. Si intotdeauna este ca prima data. Am plecat din Bucuresti luni dimineata spre… spre "Descoperirea Romaniei". Spre cateva localitati pe care le-am vazut pana acum doar pe harta sau despre care am invatat acum multi ani la orele de istorie sau de geografie. In Bucuresti, ne-am intalnit in fata sediului Jurnalului National. Ne-am adunat cu greu. Si am facut o fotografie de plecare, poza in care Lucian Alecu, unul dintre cei doi fotoreporteri din echipa, nu aparea. Pentru ca el facea fotografia. Cu microbuzul si cu masina mica am plecat sa aratam o altfel de Romanie.

    Prima etapa - Hamangia. Pe drum, cald. Podul Giurgeni peste Dunare, cateva zeci de mii taxa si am ajuns in Dobrogea. Cea dintai oprire a fost la Harsova. Unde am mancat si am baut cate o cafea. Si din nou la drum. Paduri si dealuri straine mie. Si ne apropiem de Hamangia. Care nu se mai numeste asa de peste 50 de ani. Am facut deja 290 de kilometri, primii din cei peste cei 5.000 programati in Campanie. Ne-am fotografiat in fata indicatorului de intrare in comuna Baia (fosta Hamangia). De data asta a aparut in poza si Lucian. Aparatul fusese programat sa faca singur fotografia. Comuna Hamangia - Baia. In ordinea pe care o vrea fiecare. La intrare arata ca un oras. Cateva cladiri care pareau ca fusesera folosite in timpul regimului comunist, acum parasite si lasate in paragina. Ceva case mai rasarite si dintr-o data, balega din mijlocul drumului ne aminteste unde suntem. Am ajuns in fata Primariei, unde edilul, Nicolae Ianus, ne astepta linistit. Nu avusese probleme cu turul doi de scrutin. Iesise primar din primul. Ne-a invitat pe toti opt in biroul lui. Ne-am ingramadit pe scaune, iar primarul a inceput sa povesteasca despre comuna, despre locuitori si despre problemele lor. Si fiecare dintre noi incercam sa gasim subiecte. Care ne intereseaza, care ne plac. Cosmin Babii si Mihai Munteanu cautau bogati si saraci. Voiau sa-i puna fata in fata. Deh, defect profesional. Ei lucreaza la investigatii. Monica Iordache de la politic l-a intrebat pe primar despre campania electorala si despre contracandidati. Alexandru Nastase despre scoala, iar Radu despre descoperiri arheologice. Eu, despre aromani. Dupa discutia cu primarul si o scurta sedinta in mijlocul drumului circulat de obicei doar de carute, biciclete si oameni batrani care isi taraie bastoanele prin praf, am pornit fiecare spre subiectul nostru. Cateva ore mai tarziu, satul parea in continuare pustiu in dupa-amiaza calduroasa de iunie. Locuitorii lui, majoritatea agricultori, isi vedeau mai departe linistiti de treburile lor, fara sa stie ca printre ei se invart vreo opt oameni gata sa ii bage-n cerneala. Am plecat cu Bogdan Iurascu prin sat. Printre oamenii care iti dadeau buna-ziua cand treceai pe langa ei. Si care, desi se intorceau dupa tine curiosi sa incerce sa vada ce faci, nu intrebau nimic. Langa gara, cateva femei stateau liniste si vorbeau. Bogdan le-a facut o fotografie. Si apoi, pe stradute laturalnice, pe care incercam sa surprindem cat mai multe din viata locuitorilor din Baia, ne-am apropiat de Primarie, unde trebuia sa ne intalnim dupa cateva ore de cercetat, cautat, descoperit, redescoperit. Ne-am strans si am plecat. Spre hotelul din Babadag unde am fost cazati, hotel care face parte dintr-o Romanie pe care nu o cunosteam. Dar pe care suntem pe cale sa o redescoperim. Camere tipice hotelurilor construite in anii ’80, cu bai mici. De apa calda nu se mai auzise din aceeasi perioada, iar apa rece curgea greu. WC-ul era inghesuit intr-un colt, cu fata la perete. Locul era atat de stramt incat nu iti incapeau picioarele. Trebuia sa stai intr-o parte. Mancare la un restaurant la care ai fi asteptat mai putin daca iti comandai mancarea in Bucuresti decat pana au adus-o ei, repriza a doua dintr-un meci de fotbal, bucurie ca a castigat echipa cu care tineam cu totii. Si apoi, fiecare, in camera lui, la scris materiale. Noi, toti cei opt, am incercat, seara tarziu, sa aratam cum arata o parte din Romania de astazi. Asa cum o vedem noi. Ieri-dimineata am transmis textele scrise noaptea si am plecat din nou la Baia .

    DRUMUL CARAVANEI

    Etapa a II-a - Histria

    Etapa a III-a - Jurilovca - Sulina - Sf. Gheorghe

    Etapa a IV-a - Namoloasa - Marasesti

    Etapa a V-a - Podul Inalt

    Etapa a VI-a - Flamanzi

    Etapa a VII-a - Darabani

    Etapa a VIII-a - Humulesti

    Etapa a IX-a - Tihuta

    Etapa a X-a - Praid

    Etapa a XI-a - Corund

    Etapa a XIII-a - Horea, Avram Iancu, Rosia Poieni

    Etapa a XIV-a - Castelul Huniazilor, Ghelari

    Etapa a XV-a - Sarmizegetusa

    Etapa a XVI-a - Petrila

    Etapa a XVII-a - Maglavit

    Etapa a XVIII-a - Izlaz

    Etapa a XIX-a -Silistea Gumesti

    Etapa a XX-a - Cuca Macaii

    ECHIPA

  • Monica Iordache - reporter

  • Alexandru Nastase - reporter

  • Cristian Petru - reporter

  • Cosmin Babii - reporter

  • Radu Tutuianu - reporter

  • Mihai Munteanu - reporter

  • Bogdan Iurascu - fotoreporter

  • Lucian Alecu - fotoreporter

    CUM NE PUTETI CONTACTA

    Caravana Jurnalul se va opri in localitatea dumneavoastra, conform traseului pe care vi l-am anuntat. Conectati-va la ea! Stiti amanunte interesante din trecutul localitatii? Sunteti eroii unei intamplari petrecute in ea? Aveti probleme cu autoritatile, va confruntati cu greutati de care ar trebui sa stim? Vreti sa ne povestiti pur si simplu despre orasul, comuna, satul dumneavoastra? Scrieti-ne sau sunati-ne! Localitatea dumneavoastra are o rezonanta in istorie, noi vrem sa-i aflam prezentul. O echipa a Jurnalului National va fi permanent in contact cu dumneavoastra.

  • Jurnalul NaTional, Piata Presei Libere nr. 1, Corp D, etaj VIII, Sector 1, Bucuresti

  • Telefon: 021-224.55.48

  • Fax: 021-222.36.29

  • romania@jurnalul.ro Daca doriti sa dialogati cu redactorii nostri intrati in forum la www.jurnalul
  • ×