x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 24 iulie 2004: Sarmizegetusa - "Biserica antica din Densus plange"

24 iulie 2004: Sarmizegetusa - "Biserica antica din Densus plange"

24 Iul 2004   •   00:00
24 iulie 2004: Sarmizegetusa - "Biserica antica din Densus plange"

Una dintre cele mai vechi biserici din Romania risca sa fie distrusa tocmai de schelele care ar trebui sa o consolideze. Construit pe locul unui fost templu roman, locasul de cult plange.

SILVIU SERGIU, EUGENIA MIHALCEA

Un monument istoric de o valoare inestimabila zace in uitare. Zidurile uneia dintre cele mai vechi biserici din Romania risca sa devina in curand una cu pamantul. Vinovate pentru starea deplorabila in care se afla locasul de cult sunt autoritatile, in frunte cu Ministerul Culturii si Cultelor. De sase ani, de cand au fost ridicate schelele pentru consolidarea ei nu s-a facut mare lucru. Barnele de lemn ridicate pentru a o sustine nu au adus nimic bun. Ba chiar au strans ca o menghina zidurile bisericii, devenind principala cauza a deteriorarii ei. Autoritatile au fost incapabile sa finanteze pana la capat reabilitarea bisericii.

IGNORANTA. "Biserica din Densus plange", ofteaza parintele Alexandru Gherghel, uitandu-se la o ilustrata cu imaginea bisericii. "As lua vederea asta si as pune o coroana de spini." El povesteste ca si in timpul regimului comunist locasul de cult a suferit din cauza ignorantei omului. "In ’61 au fost reparate zidurile. S-a pus mortar intre pietre, iar acestea nu au mai putut sa respire. S-a produs condens si din cauza umezelii era cat pe ce sa pierdem icoanele", adauga parintele Alexandru.

BANI PIERDUTI. Recent, biserica din Densus a pierdut 20.000 de dolari donati de catre Ambasada Americii. Firma CASTRUTIM din Timisoara care se ocupa de reabilitarea locasului de cult nu a respectat termenele trecute in proiect, iar banii s-au dus pe apa sambetei. Parintele Alexandru spune ca a aflat acest lucru de la ambasadorul Michael Guest, care a vizitat biserica in octombrie 2003.

PROMISIUNI. "Alaturi de el a venit si ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, care a promis ca va da schelele jos in cel mai scurt timp.

Din octombrie, schelele sunt de neclintit. Prin vocea unui consilier, ministrul Theodorescu ne-a facut aceeasi promisiune. El a spus ca anul acesta au fost alocate 4 miliarde si ca lucrarile de reconsolidare se vor termina anul acesta."

ISTORIE MILENARA

Biserica din Densus poarta hramul Sfantului proroc Ieremia. Desi este atestata documentar din secolul al XIII-lea, cercetatorii au descoperit elemente care releva ca locasul de cult a fost construit in secolul al II-lea d.Hr., din bolovani de rau, caramida cu inscriptii romane, capiteluri, pietre funerare si apeducte, folosite la constructia ferestrelor. Preotul Alexandru Gherghel ne-a marturisit ca exista chiar ipoteza ca aceste pietre au fost luate si carate de romani tocmai de la Sarmizegetusa. Inauntrul ei, biserica adaposteste piatra funerara a generalului roman Longinus, cel mai bun prieten al lui Traian, cuceritorul Daciei.

IPOTEZE

Opt altare inchinate zeilor sprijina biserica ortodoxa din Densus. Chiar si altarul e o piatra dintr-un templu roman. Preotul Alexandru, venit de departe, din Maramures, sa aduca alinare oamenilor din Tara Hategului, zice ca-i dac si ca slujeste la puii de dac. Numai icoanele nu mai au ochi sa-i priveasca pe urmasii lui Decebal. De mana turcilor au fost "scosi". Dar si calvinii au slujit in biserica de la Densus si au ranit sfintii dupa cum spune parintele Alexandru. Enigma bisericii de la Densus invrajbeste si astazi istoricii. Convingerea unora este ca Densus era la origine un templu pagan, ridicat de generalul Longinus. Dupa moartea lui, in 105-106, sotia sa, Afrodisia, a descoperit invatatura lui Hristos si, in semn de recunostinta, a increstinat templul, ridicand cupola si altarul primei biserici din Hateg si, poate, din intreaga tara. Altii o plaseaza in secolul al X-lea.
×
Subiecte în articol: biserica descoperirea romaniei densus