x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 30 iulie 2004: Islaz - Viticultura a disparut la Islaz

30 iulie 2004: Islaz - Viticultura a disparut la Islaz

30 Iul 2004   •   00:00

Islazul era cunoscut in vremurile lui bune ca o zona viticola de mare interes in partea de sud a tarii. Oameni care faceau vin doar pentru consumul propriu scoteau cantitati impresionante. Mosierii locului, care aveau in jur de 600 de pogoane de pamant fiecare, faceau vin de umpleau cramele. Acum, totul este o amintire. Nu mai exista decat maximum 15-20 de ari de vie pe tot teritoriul comunei.

ADRIAN MOGOS

La Islaz, traditia in viticultura a existat de cand e comuna. Sute de hectare de vie au disparut in timp, fiind inlocuite de culturile de porumb. Acum, pe locul fostilor butuci au crescut ciulinii. Viile satenilor au fost cu forta transformate de regimul comunist in "idei novatoare".

Li s-a impus islazenilor sa cultive un nou tip de vie adusa din Franta. Aceasta nu s-a adaptat zonei foarte nisipoase de la Islaz, dar satenii au continuat sa o ingrijeasca. Dezavantajul era ca aceasta vie trebuia arata cu tractoare de dimensiuni mici, iar distanta dintre randurile de araci era mare.

A mers cat a mers, dar in timp oamenii au renuntat sa lucreze ineficent, pentru ca tractoarele pentru vie disparusera.

AMINTIRI. Ghita Turcu are 90 de ani. Cunoaste tot ce s-a intamplat in comuna de trei sferturi de secol. Amintirile legate de boierii locului sunt si acum vii: "Noi am primit pamantul de la Cuza Voda. Toata lumea a pus vie, pentru ca se facea foarte bine aici. Nu era om in sat sa nu faca macar cateva sute de vedre la o recolta. Au distrus comunistii tot, acum au mai ramas cativa ari de vie. Nu mai e ce era atunci.

La noi, in Islaz, astia erau toti niste golani. Pe boierul Ghigeanu l-au bagat la inchisoare prin ’50 si cand a iesit nici caramida sa-si faca mormantul nu a mai avut.

In afara de asta mai avea vii multe si Nita Florescu. La el mai mergeam si eu la munca, dar se purta tare urat cu noi. Trebuia sa-i facem zile claca multe, pentru ca micsora la pogon. Poate acum sa se mai refaca ceva, dar nu cred".

SOARTA CASELOR BOIERESTI

Boierii locului au avut multa vita-de-vie. Un satean simplu fara avere scotea cam 300-400 de vedre de vin pe an. Printre mosierii locului se numarau fratii Ghigeanu: Florea, Pandele si Toma. Randurile lor de case erau cele mai aratoase, dar nu au rezistat naturii si influentei omului. Acum nu mai sunt decat ruine printre care copiii se mai joaca sau mai trag cate o tigara fara stirea parintilor.

DE LA VODA

"Noi am primit pamantul de la Cuza Voda. Toata lumea a pus vie, pentru ca se facea foarte bine aici. Nu era om in sat sa nu faca sute de vedre la recolta" - Ghita Turcu

Islaz

  • Prima atestare documentara a Islazului este din 9 iulie 1569
  • Pe Campia Regenerarii a fost citita Proclamatia care a dat startul Revolutiei de la 1848
  • Acum, Islazul are aproape 6.000 de suflete
  • Desi alegerile locale s-au incheiat cu mai bine de o luna in urma, in Islaz nu este primar

    Jurnal de campanie

  • Data plecarii: 21 iunie 2004
  • Distanta parcursa: 4.532 km
  • Localitati tranzitate: 450
    ADRIAN MOGOS

    Am plecat de la Maglavit dis-de-dimineata. Distanta pana la Islaz nu e mare. Trecem prin Bechet si Corabia, iar singurele chestii care imi vin in minte sunt legate de cotele apelor Dunarii transmise pe vremea regretatului la radio. Trecem prin capitala pepenilor, Dabuleni. Pepenii nu se dau decat cu caruta si numai la cei care cumpara foarte mult. Odata ajunsi la Islaz, Doru s-a orientat catre comunitatea rudarilor, un adevarat cartier. Nestiind ce cautam acolo, femeile si puradeii ne-au inconjurat, in special pe fete, Magda, Andreea si Karina. Multi credeau ca suntem de la social si am venit sa-i ajutam. Adevarul este ca au nevoie. Doi rudari batrani s-au intrecut in a ne arata mestesugul. Nu putem stabili care este mai meserias. Pe drum, Sorin a facut rezervare la un hotel din Turnu Magurele, pentru ca la Islaz nu exista nici o posibilitate de cazare. Dimineata am pornit-o spre Islaz din nou, sunt doar 10 kilometri. Andreea a cautat un batran pescar ajuns la 90 de ani. Chemam oficialitatile comunei sa ne tragem in poza langa monumentul Revolutiei de la 1848. Spre seara asteptam sa vedem pescarii iesind pe apa. Andreea s-a aratat dezamagita ca nu va putea avea ocazia de a asista la un asemenea eveniment. A trebuit sa asteptam ceva timp pana un grup de islazeni a venit. Pana sa apara ei, Nelu s-a aruncat in Dunare, pentru a nu stiu cata oara. Saltul delfinului paleste in fata artei de care a dat dovada soferul caravanei. In periplul sau acvatic l-au insotit si doi localnici, unul dintre ei venise chiar cu un sapun cam de un kilogram sa se spele. Mirific peisaj de apus pe Dunare. Pescarii au dovedit Karinei, care s-a incumetat sa plece cu ei, cum se prinde peste. Atunci cand s-au intors, am prajit pestele pe jar. Gustos. In tot acest timp, nea Vasile Firuta, lautarul satului, care a fost si in Franta: "Ce iaste muzica? Muzica iaste ceva ce ne gaghila urechile intr-un mod placut". Asta musica frumoasa estem.

    DRUMUL CARAVANEI

    Etapa I - Hamangia

    Etapa a II-a - Histria

    Etapa a III-a - Jurilovca - Sulina - Sf. Gheorghe

    Etapa a IV-a - Namoloasa - Marasesti

    Etapa a V-a - Podul Inalt

    Etapa a VI-a - Flamanzi

    Etapa a VII-a - Darabani

    Etapa a VIII-a - Humulesti

    Etapa a IX-a - Tihuta

    Etapa a X-a - Praid

    Etapa a XI-a - Corund

    Etapa a XII-a - Blaj

    Etapa a XIII-a - Horea, Avram Iancu, Rosia Poieni

    Etapa a XIV-a - Castelul Huniazilor, Ghelari

    Etapa a XV-a - Sarmizegetusa

    Etapa a XVI-a - Petrila

    Etapa a XVII-a - Maglavit

    Etapa a XVIII-a - Izlaz

    Etapa a XIX-a -Silistea Gumesti

    Etapa a XX-a - Cuca Macaii

    CUM NE PUTETI CONTACTA

    Caravana Jurnalul se va opri in localitatea dumneavoastra, conform traseului pe care vi l-am anuntat. Conectati-va la ea! Stiti amanunte interesante din trecutul localitatii? Sunteti eroii unei intamplari petrecute in ea? Aveti probleme cu autoritatile, va confruntati cu greutati de care ar trebui sa stim? Vreti sa ne povestiti pur si simplu despre orasul, comuna, satul dumneavoastra? Scrieti-ne sau sunati-ne! Localitatea dumneavoastra are o rezonanta in istorie, noi vrem sa-i aflam prezentul. O echipa a Jurnalului National va fi permanent in contact cu dumneavoastra.

  • Jurnalul NaTional, Piata Presei Libere nr. 1, Corp D, etaj VIII, Sector 1, Bucuresti

  • Telefon: 021-224.55.48

  • Fax: 021-222.36.29

  • romania@jurnalul.ro Daca doriti sa dialogati cu redactorii nostri intrati in forum la www.jurnalul
  • ×
    Subiecte în articol: etapa descoperirea romaniei islaz