x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 6 iulie 2004: Flamanzi - Ruina pentru Dumnezeu

6 iulie 2004: Flamanzi - Ruina pentru Dumnezeu

06 Iul 2004   •   00:00

In chiar mijlocul Flamanzilor, un schelet de beton isi dardaie oasele intr-un pacla de fum pe care o trimite, sa polueze atmosfera, groapa de gunoi incendiata.

OANA STANCU

"Poza" desprinsa din Irak sau din vreo balcanica Serbie in care bombele au facut pamantul sterp.

Si aici tot o bomba a cazut, dar nu de la dusmani, ci chiar de la crestini. De la cel mai crestin dintre crestinii din imprejurimi. Chiar de la preotul satului. La doi pasi de Primaria Flamanzi, un bloc darapanat si-a infipt ghearele in pamant cu tarie si nu-i mai da drumul de frica sa nu fie luat de acolo.

ClADIT PE SUFERINTA ALTORA. Blocurile din Flamanzi au fost construite prin ’85, cand Ceausescu a alocat jumatate de miliard pentru dezvoltarea comunei Flamanzi. Cei care aveau casa pe locul de langa primarie au fost demolati. "Oamenii au sarit pe lama buldozerului tipand. S-au pierdut atunci vreo 20 de case cu gradini si anexe", isi aminteste primarita de atunci, Eugenia Baraboi. Pe suferinta celor daramati s-au ridicat 42 de garsoniere. Nu au apucat insa sa fie finalizate ca a venit Revolutia. Oamenii au devalizat atunci tot. Au ramas numai peretii.

CAT PE CE SA FIE CATUN. Preotul din Flamanzi a facut atunci cerere la primarie sa i se dea terenul in folosinta gratuita pentru ridicarea unei case parohiale si a unei biserici. Consiliul Local i-a aprobat. Preotul Cornaciu a considerat insa ca scheletul trebuie daramat. A contactat o unitate militara din Botosani, iar soldatii au sarit cu 600 de kilograme de TNT sa-l arunce in aer. Daca ar fi facut-o insa, Flamanzi nu ar mai fi fost facut oras, ci catun. "Ei s-au trezit in poligon", spune acum amar preotul, care ar fi mers pe mana lor, noroc ca nu a avut cele 100 de milioane cerute, ci doar vreo 30. De banii astia a cumparat 200 kg trotil si acelea suficiente pentru un dezastru. Soldatii viteji nu s-au incumetat sa aduca explozibilul la locul faptei. Popa, si mai viteaz, l-a suit in Dacia proprie si-a carat la Flamanzi.

"POPA - BOMBA". Din cele 200, doar 47 de kilograme si jumatate au fost folosite la detonare. S-a ales o seara, s-a pus trotilul si "s-a tras". Blocul a facut insa explozie, nu implozie, iar ferestrele blocurilor si caselor vecine, televizoarele, usile, sobele de teracota au cazut.

Preotul Cornaciu, botezat de atunci de oameni "popa-bomba", s-a dus la primarul Tarus si i-a dat inapoi hartia prin care a primit terenul cu scheletul de pe el. "L-am improprietarit cu blocurile inapoi. El a semnat ca le preda Parohiei si a semnat iar ca le-a primit de la Parohie inapoi", s-a spalat popa pe mani. Primarul Tarus sustine si acum ca nu are nici o legatura cu bataia de joc, consilierii fiind cei care au aprobat transferul.

CATE 14 IN CAMERA

Daca ar fi fost refacut, de ce nu, chiar cu bani de la parohie, blocul trotilat ar fi putut adaposti 42 de familii. Primarul actual, Dumitru Micutaru, a contactat ANL sa preia scheletul si sa cladeasca apartamente. In Flamanzi sunt familii sarace. La Maria Borcoi sunt 12 persoane. "Sapte copii ai mei si o nora, plus nepotii. Bucataria am tranformat-o in camera. Sunt copiii mei, ce sa fac, nu pot sa-i gonesc...", spune femeia. Ai lui Livadaru, o familie de pocaiti cu 13 copii stau in doua camarute cu patru paturi. Averea? Un razboi de tesut, o vacuta si o fetita de clasa a IV-a care a luat premiu. Oamenii isi fac sperante ca or capata si ei adapost in blocul pe care primarul zice ca-l renoveaza si au iesit sa curete pamantul din jurul scheletului. Actiune piperata cu vorbe violente la adresa fostului primar Tarus. "Am mai facut o data curatenie, ca ni-l da. Ne-a scos la munca si dup-aia ne-a fugarit cu politia", se plange o localnica. Fostul primar are si el varianta lui: "Statul i-a invatat puturosi cu P mare. Eu nu am gasit om pe care sa-l angajez sa munceasca. Da’ ce, eu sunt gunoierul lor?".
×
Subiecte în articol: flămănzi descoperirea romaniei