x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei 8 iulie 2004: Darabani - Romani la poarta inimii din nord

8 iulie 2004: Darabani - Romani la poarta inimii din nord

08 Iul 2004   •   00:00

Punctul de trecere a frontierei inspre Ucraina de la Racovat. Pe aici, de la ora 8:00 dimineata si pana la 4:00 dupa-amiaza, romanii care locuiesc in Darabani si in satele din nord trec in fiecare zi granita in Ucraina.

Romani la poarta inimii din nord

Mai sus de Darabani, cel mai nordic oras de pe harta tarii, viata de granita se imparte in doua secvente. Desprinse parca din doua filme turnate la poluri opuse ale pamantului. Desi apropiate, intre Racovat si Siret - cele doua puncte de trecere ale frontierei din judetul Suceava, diferenta e la ea acasa. In timp ce una dintre portile tarii se multumeste cu oblojirea zilnica a inimilor zdruncinate de soarta, cealalta trece prin filtru contrabanda si alte nelegiuiri.
GABRIEL BURLACU

La punctul de trecere a frontierei inspre Ucraina de la Racovat, granicerii din punctul de observatie stau nemiscati in arsita cu binoclul la ochi. Nimic nu pare sa clinteasca aici ceva din dupa-amiaza unei zile toride. Dupa un drum vecin cu granita dinspre Ucraina, plin de pietris si gropi, te intampina barierele punctului de trecere a frontierei (PTF). Pe aici, de la ora 8:00 si pana la 4:00 dupa-amiaza, romanii care locuiesc in Darabani si in satele din nord trec in fiecare zi granita in Ucraina pentru a-si vedea neamurile ramase "in partea cealalta", dupa trasarea granitelor din al doilea razboi mondial. Pe aici niciodata n-a trecut vreo masina cu marfa de vanzare. Doar oamenii incarcati in suflet cu dor de-ai lor.

DOAR DOUA VIZITE. "Aproape zilnic ies aproximativ 20 de romani. Punctul a fost special creat in urma cu aproape 20 de ani, in urma semnarii unui acord intre tara noastra si Ucraina care prevedea ca, prin Racovat, pot tranzita numai persoanele cu domiciliul in judetul Suceava, care au rude in Herta. Aceeasi situatie era de altfel valabila si pentru romanii din Ucraina cu rude in Romania", spune comisarul-sef de politie de frontiera Doru Burtila. Pentru a-si ostoi dorul de cei dragi, vasluienii care ajung in Herta nu trebuie sa depaseasca mai mult de 35 de kilometri inspre inima Ucrainei. De ajuns oricum, pentru ca mai toti isi au adunate neamurile in acest perimetru. Oficial, regimul de frontiera ii mai obliga pe drumetii sentimentali la doar doua vizite pe luna. De multe ori, oamenii, devenind cunoscuti de "graniceri", mai pot sa treaca fasia fara contabilizarea la sange a stampilelor pe carnetele verzi speciale. Si daca tot trec pe la rude, multi dintre romani ajung si la Cernauti, unde se afla cel mai mare angro din sud-estul Europei. De unde se aprovizioneaza cu marfa. In special cu de-ale gurii, ca sunt mai ieftine ca in magazinele din tara. Oamenii pot cumpara la prima trecere in valoare de 180 de euro, iar la cea de-a doua de 80 de euro. Puii congelati sunt la mare cautare.

O VIATA PE GRANITA. La intervale destul de mari de timp, in birourile vamesilor si politistilor de frontiera isi face aparitia cate un trecator peste granita. Multi dintre ei nu vin cu masina. Nu pentru ca n-ar avea cu ce sa plateasca cursa cu autobuzul, care, de altfel, nu a fost inventata aici. Mersul pe jos cu traistele de rafie industriala in spate e la moda in campul despartitor de state. Oamenii asteapta calmi la coada la stampile si control si trec sa repete figura cu granicerii ucraineni.

In timp ce unii din romani ies din tara, Ioan Anehei si sotia lui tocmai ce au revenit acasa. Da la control carnetul verde bilingv, in ucraineana si romana, cu obisnuinta unui roman stat la cozile comunismului pentru un coltuc de paine pe cartela. Asa i-a intrat in sange obiceiul batranului. "Am fost la alde sora-mea. Ce sa fac daca ei is mai multi acolo? Am 74 de ani si luna de luna tot ma duc la neamul meu", spune batranul cu privirea spre inapoi, de unde a venit. Dupa prapadul indurat in timpul razboiului, peste oamenii nordului din zona Darabaniului fasia trasa de politica a taiat ca satarul si abia peste niste ani buni amarul a mai putut fi indulcit.

"AICI SE SFARSESTE PAMANTUL ROMANESC." "Eram destul de tanar ca sa inteleg ca ce au facut atunci a fost o crima. Eram acasa la parinti si rusul a venit si mi-a zis sa trec dincolo. Am plecat cu ce aveam pe mine lasand totul in urma, parinti si frati. M-am fixat in Darabani", isi deapana scurt aminitirile nea Ioan. In primii ani nimeni nu avea voie sa trimita macar vreo scrisoare sa vada ce fac cei dragi. "Dupa aia au dat drumul la postul asta si de-atunci ma tot duc acolo ca acasa. Nici nu ii mai anunt. Imi place sa ma duc acolo (arata catunul de peste granita) si sa le bat in poarta. Dupa cinci zile ma intorc si tot ase", arata darabaneanul nemaipasandu-i ca la doar cativa metri de el, pe o placa mare, sta scris in ucraineana ca aici se sfarseste pamantul romanesc.

CONTRABANDA

Nu foarte departe de marginea Prutului, la punctul international de trecere a frontierei de pe Siret, timpul curge altfel. Nesentimental. Masini de gabarit mare, tiruri cu marfa, autocare pline cu turisti sunt trecute prin sita vigilentei vamale si a politistilor de frontiera. De fapt, aici este singura cale de intrare-iesire folosita de lumea intreaga dintre tara noastra si Ucraina. Zi de zi, amatorii de aventura si de imbogatire rapida isi incearca norocul. Si multi si-l pierd. "Cu cateva saptamani in urma, colegii mei au descoperit un transport de contrabanda cu DVD-uri inregistate cu filme. Veneau de la bulgari, care le subtitrasera pentru ucraineni. Confiscarile pe care le-am facut au valorat mai bine de 27 de miliarde de lei", ne-a precizat subcomisarul Nelu Fediuc, seful PCTF Siret. Tot pe aici retelele de trafic cu autoturisme de lux furate din vestul Europei incearca sa-si duca marfa in Rusia. "De obicei au o organizare foarte buna. Ca sa-si duca misiunea la capat, mafia isi trimite momela inainte pentru a verifica vigilenta de la frontiera", ne-a aratat politistul de frontiera. Ironia a facut ca in aceste zile controlul sa descopere tocmai transportul mare. Controlul l-a retinut pe sarbul Iovanovic B., care dorea sa ajunga in Rusia imbarcat intr-un BMW ultima serie de fabricatie din 2004, masina evaluata in catalogul de specialitate la peste 100.000 de dolari. "Soferul" nu facea nimic altceva decat contrabanda. Cercetarile au dus la concluzia ca sarbul cara masini in Rusia, care erau declarate in Germania furate in complicitate cu proprietarii pentru incasarea asigurarilor. Dupa misiunile indeplinite se intorcea acasa cu avionul. In rest, in afara verificarilor, a anchetelor si a contrabandistilor ghinionisti, aici, la PCTF Siret, timpul este masurat in graba calatorilor de aici si de pretutindeni.

LA GRANITA

"Aproape zilnic ies aproximativ 20 de romani. Punctul a fost special creat in urma cu aproape 20 de ani, in urma semnarii unui acord intre noi si Ucraina" - Doru Burtila comisar-sef de politie de frontiera
×