x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Arta la tara

de Alex Nedea    |    Catalin Pruteanu    |    20 Iul 2005   •   00:00
Arta la tara

Un tanar pictor de la tara a transformat ulitele satului in care locuieste intr-o expozitie de arta. Figuri ale vedetelor mass-media sau portrete ale consatenilor sunt pictate pe peretii exteriori ai cladirilor, sa se vada de la drum.

"Puterea creatoare" a pictorului Catalin Mihalache a fascinat lumea rurala de pe raza comunei Milcov din judetul Olt. Babele sunt asa de emotionate de talentul si de caracterul lui Catalin, ca unele nu contenesc sa-i caute o consoarta. "Ii tanar, mama, si-i baiat bun. Dar ii trebuie si lui o fetita. Nu ne dati si noua o fetita?!", ne acosteaza o mamaie uitandu-se lung la colega noastra de la Antena 1. Si primarul, si "vicele", si toata suflarea functionarilor sunt dati pe spate de talentul lui Catalin. "Cred ca numai din interiorul corpului lui poate sa faca asa ceva", incearca un functionar al Primariei Milcov, Ion Lungu, sa-si explice felul in care Mihalache poate picta chipurile oamenilor cu asa exactitate.

SFINTII SI OLTENII. Primarul l-a pus director la caminul cultural din sat si Ion Lungu crede ca bine-i mai face Milcovului, caci "satul e lasat in paragina de asa obiceiuri". La fel de fascinat e si preotul. Atat de fascinat, incat e convins ca asa un har dumnezeiesc trebuie pus in slujba Dumnezeirii. Trebuia Mihalache sa picteze si biserica. Problema era ca biserica din comuna era deja pictata. Dar ce mai conteaza, pereti au si o fata exterioara. Preotul nu avea sa-i dea bani, asa ca a facut apel la sateni si oltenii, oameni credinciosi, s-au gandit sa-i dea lui Mihalache fiecare cat va putea pentru a le face donatorilor cate un sfant. Sf. Arh. Gavril e donat de Popescu Constantina, Lica cu familia, Sfantul Arhanghel Mihail - donator Ghita, Ilie, Niculina, Constantin si Margareta, iar Sfantul Petru e donat de nimeni altul decat Valceanu P. (Titel). Milcovenii, pentru a-si iscali numele lor ori la picioare, ori la capul unui sfant, i-au dat lui Catalin in jur de un milion de lei. Altii i-au promis ca-l cinstesc, dar, din lipsa de fonduri, nu i-au mai dat nimic.

DEXTERITATE. Catalin Mihalache poate picta cu ambele maini in acelasi timp

FRUMOASA DE PE GRAJD. Renumele satesc al lui Catalin Mihalache se datoreaza si imaginii iesite din comun pe care casa parinteasca a capatat-o acum doi ani. Mai intai a aparut deasupra prispei, zambitoare, Andreea Marin. Ii place tatalui de ea. Mai apoi s-a conturat taman pe grajd o juna in bikini, fara sutien, inalta cat casa. Cine a fost cu rusinoasa idee? Tata si fiul au propriile variante de raspuns. "I-au placut femeile in tinerete si tata mi-a zis: «Mai Cataline, fa-mi si mie o fata din aceea de la Surprize, Surprize»." Si i-a facut-o mare, sa o poata admira din batatura, fara ochelari. Dar batranul arunca vina asupra fiului, el a dorit-o pe "cocotata" de pe grajd. "Mi-a zis ca vrea sa faca o fata dezbracata. Si io i-am zis «Fa-o ma, s-o ai acilea!»."

Pe peretele de la drum al uneia dintre cele doua case pe care le are familia Mihalache in ograda l-a mai pictat si pe unchiul sau, cu tot cu uniforma de ceferist. A mai facut pe aceeasi casa si un prezentator de stiri, iar pe cealalta cladire din curte - caricatura lui Vlad Tepes. Tot batranului i-a desenat caricatura, cu un nas asa de alungit si cu urechile atat de labartate, ca taica-su cand si-a vazut fata i-a zis: "Cataline, m-ai facut prea urat!". Noroc ca aceasta caricatura sau "calicatura", cum a numit-o un satean, e de data asta facuta pe un carton, sa poata fi ascunsa de batran de ochii lumii. In afara de casele lui pictate aproape de la temelie pana la acoperis, a mai facut portretul unui vecin pe casa omului. Si ar mai tot face si pe la altii, numai ca nu s-a mai oferit inca nimeni. Timp ar fi, aproximeaza ca in trei ani ar desena toate casele oltenilor din Milcov.

"PICTEZ CU PICIOARELE". "Eu pictez pe case pentru ca ma antrenez pentru capodoperele pe care o sa le fac mai tarziu", tine sa puncteze Catalin Mihalache, un tanar inalt cu ochi albastri si parul cret. Ne invita la caminul cultural din sat pentru a ne face o demonstratie de pictura pe perete si ne recita o adevarata oda despre el - artistul. Mai da o pensula, mai trage si cate o vorba de duh, de raman cu gura cascata copiii care s-au asezat pe scaune aliniate ca la film, pentru a-l vedea pe Catalin cum picteaza si cum da interviuri. Mihalache dixit: "Eu pictez cu instinctul, nu cu gandul", "Pictez cu ambele maini, pictez si cu picioarele mai bine chiar decat unii «artisti»", "Eu am si sensibilitate valorica…", "Am arta in sange", "E ceva ce ma depaseste: de multe ori nici nu gandesc, da’ iese!". De cand a fost pus director la caminul cultural, Catalin s-a apucat sa picteze peretii pentru o ulterioara discoteca ce se va redeschide acolo. A creionat niste draci, pentru ca, zice el, asa vrea sa atraga tinerii.

RECORDUL. Pictorul e dispus chiar sa lucreze pe gratis pentru unii, fiindca, afirma convins, nu banii trebuie sa fie principalul motiv pentru care trebuie sa creeze. Daca ar face-o pentru remuneratie, zice ca ar desena kitschuri. Cea mai mare suma care i-a fost oferita pentru o lucrare a fost zece milioane de lei. "Dar eu i-am zis ca face 11, si nu mi-a mai dat nici pe aia. Era o lucrare realista cu Adam si Eva, de genul acelora care le place la oameni. Majoritatea vor sa inteleaga ei ce-i acolo", spune cocotat cu picioarele pe bratele unui scaun pentru a ajunge la cartonul negru unde tocmai a inceput un desen. Picteaza cu ambele maini deodata doua profiluri de tineri asezate fata in fata. "Vreau sa fac doua imagini simetrice si ornamente care sunt chiar interesante. E un record!"

UCENICUL LUI POPAS
ATRACTIE. Satenii din Milcov sunt mai fascinati de picturi decat de caricaturi
"Evit sa ma inspir de la marii artisti. Eu pot sa compun ceva creativ si scot ceva nou in gen…Yasser Arafat ca o camila." Aceasta este una din cele cateva aluzii facute la una din operele de care este atat de mandru. E dispus sa ne duca la nu stiu cati kilometri pana intr-o comuna unde a reusit sa faca o camila care chiar seamana cu Yasser Arafat. Dezamagit ca nu putem ajunge sa putem privi caricatura-n ochi, ne invita in mansarda caminului cultural, in camaruta lui, si deschide calculatorul. In cateva momente apare desktop-ul unde si-a pus o poza cu statuia-caricatura. Dupa care urmeaza explicatia lui Catalin: "E o inventie. Am facut fundatia din ciment, scheletul e din teava sudata, iar apoi am zidit-o cu piatra de garla." Spune ca a invatat sa faca caricaturi de la Stefan Popa Popas, al carui ucenic a fost dupa ce a terminat Liceul de Arta din Craiova. "Maestrul Popas este un om cu caracter. Eram curios sa vad cum arata un geniu in viata."
×
Subiecte în articol: catalin mihalache descoperirea romaniei