x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Egalii Romei

de Dorian Cobuz    |    15 Iul 2005   •   00:00
Egalii Romei

Cetatea Severinului a fost ravnita de-a lungul secolelor de toti cei care au ajuns la portile ei. De doua ori, ea a fost distrusa pana la temelii.

In urma unei prime confruntari de amploare, razboiul din anii 101-102 dupa Hristos, pentru a se asigura ca pe viitor vor putea deplasa trupe fara probleme peste fluviu, romanii vor construi podul cel mai cunoscut al Antichitatii. Tot acum este construita si o cetate pentru apararea podului, asa nascandu-se Drobeta.

CASTRU DE APARARE. Cetatea a fost ridicata intre 103 si 105 si era initial un castru de aparare, care adapostea 500 de soldati. In timpul lui Septimiu Sever, Drobeta a fost ridicata la rangul de colonie (193), ceea ce conferea locuitorilor urbei drepturi egale cu cetatenii Romei. In epoca romana, Drobeta s-a dezvoltat pe o suprafata de 60 de hectare, avand o populatie de 40.000 de locuitori.

CETATEA MEDIEVALA. Cetatea a fost distrusa de barbari, dar ea va starni din nou interes peste alte veacuri, o data cu formarea regatului ungar si a voievodatelor valahe, care se vor lupta cu Imperiul Otoman. In acest context, cetatile de pe malurile fluviului din zona Portilor de Fier si pana la Calafat au inceput sa fie reconstruite. In 1247, regatul ungar i-a adus in tara pe Cavalerii Ioaniti, stabilindu-le resedinta la Severin, unde vor construi o puternica fortareata. Numele de Severin poate ca a fost preluat in amintirea imparatului care ridicase Drobeta la rangul de colonie. Dupa retragerea ioanitilor insa, cetatea ramane in bataia tunurilor turcilor, ale bulgarilor si ale tatarilor. In 1524, dupa un atac devastator al turcilor lui Soliman Magnificul, din cetatea Severinului a mai ramas in picioare doar un turn, pe care mehedintenii il vor numi Turnul lui Sever, de aici si numele actual al orasului.

RENASTEREA. Noul Oras Severin s-a nascut la data de 23 aprilie 1833, la 300 de ani dupa disparitia cetatii. El a fost creat in urma pacii de la Adrianopol, din 1829, prin care s-a redat libertatea navigatiei pe Dunare si a relatiilor comerciale. De-acum Severinul va deveni port si poarta de legatura intre Europa Centrala si Dunarea de jos.

In perioada interbelica, municipiul Turnul-Severin, reuseste sa ajunga in primele 18 mari centre urbane ale Romaniei. Severinul a devenit o metropola a culturii prin initiativele Liceului "Traian" si a institutiilor ce functionau in saloanele impozante ale Palatului Culturii: biblioteca, muzeu, teatru, cinematograf, Ansamblul coral "Doina", Societatea "Lumina", Universitatea Libera, acestea continuand in virtutea inertiei si in regimul comunist.

O data cu transformarea sa in municipiu al judetului Mehedinti, in 1972, orasul a primit in nume si denumirea vechii cetati romane. Drobeta Turnu-Severin este asezat pe o terasa dunareana, un amfiteatru natural format de cotitura Dunarii. Orasul numara azi aproape 105.000 locuitori si cunoaste transformarile socio-economice caracteristice acestei perioade de trecere la economia de piata.

REALIZAREA ANTICHITATII
URMA. Piciorul constructiei lui Apolodor este astazi protejat de apa printr-o incercuire din beton
Construit in numai trei ani (103-105), dupa planurile celebrului arhitect Apolodor din Damasc, podul ridicat din ordinul lui Traian a fost cea mai indrazneata lucrare inginereasca a Antichitatii romane. O adevarata opera inginereasca, de o complexitate tehnologica ale carei multe secrete au ramas necunoscute pana astazi. Podul a fost ridicat pe 20 de piloni din blocuri de piatra, era lung de 1.135 m, lat de 14,55 m si inalt de 18,60 m. La capete avea cate un portal monument, din care relicve pe verticala se vad si azi pe ambele maluri ale Dunarii, un picior al podului pastrandu-se in cadrul Muzeului Regiunii Portilor de Fier. Pentru partea lemnoasa a constructiei s-au folosit stejarii de pe 200 de hectare de padure. Suprastructura podului a fost daramata din ordinul imparatului Adrian, pentru a impiedica trecerea Dunarii de catre barbari.

×
Subiecte în articol: descoperirea romaniei