x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei Intre tabara de copii si rafinaria de titei

Intre tabara de copii si rafinaria de titei

de Sorin Anghel    |    Roxana Ioana Ancuta    |    02 Aug 2005   •   00:00
Intre tabara de copii si rafinaria de titei

Cel mai nordic oras de pe Litoralul romanesc al Marii Negre este Navodari. Atmosfera din aceasta localitate este total opusa fata de cea din statiunile turistice.

Pentru romani, Navodari inseamna doua lucruri. Copiii stiu ca aici exista cea mai mare tabara din Romania, in vreme ce parintii lor au auzit si de rafinaria Petromidia, aflata acum sub tutela Rompetrolului.

PREZENT. In localitatea aflata la capatul Canalului Poarta Alba - Midia traiesc 35.000 de suflete. "Vara, numarul de locuitori creste pana la 50.000. Suntem un oras ieftin si este mai usor sa vii aici ca sa te bucuri de mare. Sunt foarte putini care vin ca turisti platitori. Foarte multi vin la rude. Din pacate, la noi turismul este mai putin dezvoltat, chiar daca suntem pe tarmul Marii Negre. Avem tabara de copii si restul cladirilor construite in ultimii ani in apropiere de plaja. Navodari este un oras industrial, chiar daca cei care lucreaza la rafinarie sunt mai multi din Constanta", spune primarul Tudorel Calapod. Ca orice edil neputincios, se amageste ca nici cei care au fost inaintea sa in fruntea localitatii nu au facut mare lucru. Pe timpul verii, problema somajului este aproape rezolvata. "Merge lumea si munceste in statiuni pentru a strange un ban", spune Calapod.

INDUSTRIE. Alaturi de rafinaria Rompetrol, un alt agent economic cu greutate este santierul naval de la Capul Midia. Societatea se numeste acum 2X1 Holding Cape Midia Shipyard si are 500 de angajati permanenti. Pe langa acestia, mai sunt peste 2.000 de suflete care lucreaza pentru diversi contractori. Un lucru ciudat pentru un oras foarte mic, cum este Navodari, il reprezinta inexistenta industriei de confectii.

CIUDAT
"Nu avem fabrici de confectii in oras, ci doar un mic atelier, unde nu lucreaza mai mult de zece oameni. Am incercat sa atragem investitori interesati sa deschida la Navodari fabrici de confectii, dar nu am reusit" - Tudorel Calapod primar Navodari

PROBLEME CU APA SI GAZUL
Vara, una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta locuitorii orasului Navodari este alimentarea cu apa menajera. Apartamentele sunt racordate la reteaua judeteana si lucrurile nu decurg exact cum ar trebui. Din cauza caldurii, presiunea din conducte scade, astfel ca locuitorii de la etajul trei in sus nu au nici macar apa rece. Astfel, in plin sezon estival, localnicii umbla prin oras pentru a-si face rezerve de apa. In toamna aceasta, printr-un proiect SAPARD, se va deschide o sera de flori. Cei care vor munci acolo vor fi 20 de rromi dintr-o suburbie a Navodariului. Desi conducta de gaze care alimenteaza Constanta trece prin Navodari, localnicii gatesc in continuare la butelie. Primarul Tudorel Calapod spera totusi sa reuseasca racordarea orasului la conducta de gaze.

LOCALIZARE NAVODARI
  • Orasul Navodari are o populatie de 35.000 de locuitori;
  • Cel mai important agent economic este rafinaria Rompetrol, situata la Capul Midia;
  • Localitatea apare prima oara mentionata documentar in anul 1421 cu numele de Caracoium;
  • In anul 1927, denumirea satului este schimbata in Navodari;
  • Localitatea a fost ridicata la rangul de oras in 1968.

    Â

  • ×
    Subiecte în articol: oras descoperirea romaniei navodari