x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei Jurnal de caravana - Decor SF

Jurnal de caravana - Decor SF

de Cristian Petru    |    27 Iul 2005   •   00:00
Jurnal de caravana - Decor SF

A doua zi din etapa Calarasi a Caravanei Jurnalul - Antena 1 - Zapp. O parte din echipa a vizitat fostul combinat siderurgic, unii au plecat in Bulgaria, la Silistra, iar altii, la Ostrov.

Dupa aproape o luna de preluat, machetat si editat in redactie textele trimise de colegii mei plecati sa descopere Romania, a venit si randul meu sa vin in caravana. A doua mea zi e Calarasi si a inceput insa mult prea devreme. Si asta nu pentru ca as fi vrut eu, ci din cauza sforaiturilor colegului meu de camera, care au facut ca pe la 4:00 dimineata sa ma plimb pe culoarele hotelului in care stateam. La acea ora matinala, Karina, Sorin si Marian plecau spre Chiciu, la vreo 10 kilometri de Calarasi, asa ca am plecat si eu cu ei.

SIDERCA. Pe la ora 10:00, am plecat impreuna cu Gabriela Antoniu la Siderca sau, de fapt, la ce a mai ramas din imensul combinat siderurgic construit de Ceausescu. Auzisem ce s-a intamplat cu fabrica, imi imaginam privelistea zonei din povestirile celor din conducerea combinatului. Descrierea fabricii facuta de cei care lucreaza acolo paleste insa in momentul in care ajungi efectiv sa vezi cimitirul de hale din Siderca. Am plecat la plimbare prin combinat cu o masina, insotiti de seful paznicilor. S-ar fi putut intampla sa deranjam de la furat fiare vechi oameni mai putin prietenosi. Privelistea este incredibila. Te plimbi cu masina prin hale imense in care acum cativa ani nu aveai loc sa treci de utilaje noi. In stanga vezi cladiri din care s-a furat pana si fereastra. Totul pare desprins dintr-un film de groaza sau cel putin unul SF. De fapt, unul dintre putinele lucruri la care ar mai fi utila fabrica este folosirea ei ca decor intr-un film stiintifico-fantastic. Cam o ora ne-a luat sa vedem o mica parte din cele 650 de hectare pe care se intindea combinatul siderurgic. Imaginea dezolanta insa mi-a ramas bine intiparita in memorie.

MULTA TREABA. In timp ce Gabi Antoniu si cu mine vizitam combinatul, Sorin Anghel si Roxana Ancuta se documentau la Gradina Zoologica, iar Laura si cu Cobuz, la muzeul din localitate. Dupa- amiaza, ne-am mai intalnit cu cateva persoane care au lucrat la combinat, oameni a caror viata e strans legata de construirea colosului industrial de la Calarasi. Nici colegii mei nu au stat. Doru si Laura au mers la Ostrov, pentru a face un material cu niste pescari, iar Sorin impreuna cu Karina au plecat in Bulgaria, la Silistra, un oras aflat imediat dupa granita cu Romania. Seara, din nou aceeasi caldura care te facea sa transpiri tot timpul, dar si aceiasi tantari, obisnuiti ai zonei.

NU RATATI!
In ziarul de maine:

  • Reportaje din orasul bulgaresc Silistra si din Ostrov, un sat de pe Dunare
  • Teatrul popular din Calarasi.
  • INTRATI IN CONTACT CU ECHIPA!
    Jurnalul National va asteapta sa contactati echipa noastra. Pentru orice sugestii va punem la dispozitie numarul de telefon 224.39.94, faxul 318.20.35 si adresa de e-mail caravana@jurnalul.ro.
    ×
    Subiecte în articol: descoperirea romaniei