x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei Jurnal de caravana - Picnic in tren

Jurnal de caravana - Picnic in tren

de Alex Nedea    |    13 Iul 2005   •   00:00
Jurnal de caravana - Picnic in tren

Ne invartim de cateva minute in gara Oravita, asteptand sa urcam in trenul care duce pe cea mai veche linie ferata montana din tara. "De unde sunteti, zmeilor?", ma acosteaza un Harap cam negru cum ma despart nitel de grup.

"Din Imparatia Jurnalului...", ii raspund tuciuriului si maresc pasul ca nu cumva basmul sa se termine cu un "happy end" mai mult "end" decat "happy". Povestea continua insa pe traseul Oravita-Anina. Balaurul nostru decapotabil, o drezina cu doua remorci in care am incaput aproape toata echipa Caravanei Jurnalul National - Antena 1 - Zapp, ne duce prin munti. Un inginer de la CFR, urcat cu noi, ne serveste cu o suta una placinte banatene facute de sotie. Un binecuvantat picninic in tren.
Cam inconfortabil totusi din cauza hopurilor pe care le face naravasa noastra drezina. Carmen Plesa vede la un moment dat mina de uraniu despre care ar vrea sa scrie. Iar langa mina, niste stupi. "Albine radioactive!", decreteaza unul din noi si de aici ne incepe imaginatia sa lucreze nasol de tot. Asadar, concluzionam noi, natura e radioactiva si are efecte imediate asupra noastra. Catalin admira peisajul cu "cei patru ochi" ai sai si-i reproseaza Monicai ca a uitat sa-si machieze genele din frunte, iar Alex isi intinde mana de se lungeste hat in zare si mangaie agale dealurile cu palma.

PLANS CU INIMA. La Anina ii zicem "Pa! Pa!" drezinei saltarete si "Buna ziua" duzinei de subiecte. Catalin Pruteanu si Carmen, radioactivi cum sunt, pleaca in cartierul nemtesc al orasului sa scrie despre comunitatea germana si totodata sa se intalnesca cu Ion, un nene la vreo 40 de mii de ani, ros atat de tare de batranete ca a mai ramas doar mandibula din el. Monica Iordache merge la termocentrala de la Crivina, unde are deosebita placere de a face cunostinta cu poarta intreprinderii.
Doru Cobuz a plecat cu Dana Ciobanu la cimitirul din localitate, unde au fotografiat monumentul ridicat in amintirea celor 400 de oameni care au murit in catastrofa din mina din anul 1920. Doru a plans "cu inima, nu cu lacrima". Eu, Cristi Stefanescu si fotoreporterul Marin Raica plecam la mina, unde primim echipamentul de intrare in grota.
Complet... pana si chiloti de miner am primit de la o tanti supranumita de ortaci Mihaelita. La iesire, aceeasi Mihaelita ne invita la dus cu sapun de casa. Seara, colegii de la Antena 1 ne arata caseta cu filmul de peste zi si am surprins niste imagini rupte din filmele cu nebuni: vreo 20 de "zmei" claie peste gramada in acele doua remorci ca de tractor trec printr-un tunel si fac ca trenul: "Uuuu! Uuuu!".

NU RATATI!
In ziarul de maine veti putea citi primele reportaje de la Portile de Fier: un reportaj din Gugulania, tara urmasilor lui Zamolxe; descrierea celui mai mare parc national din Romania, Cheile Nerei si Clisura Dunarii

INTRATI IN CONTACT CU ECHIPA!
Jurnalul National va asteapta sa contactati echipa noastra. Pentru orice sugestii va punem la dispozitie numarul de telefon 224.39.94, faxul 318.20.35 si adresa de e-mail caravana@jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: descoperirea romaniei