x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei Jurnal de caravana - Toate drumurile duc la Oravita

Jurnal de caravana - Toate drumurile duc la Oravita

de Cristian Stefanescu    |    12 Iul 2005   •   00:00
Jurnal de caravana - Toate drumurile duc la Oravita

Draga Jurnalule, eu sunt Cristian si mi-a venit vremea sa stau de planton bravilor osteni care lupta de cateva saptamani bune pentru a descoperi o Romanie pe care, atunci cand ne-am pus pe drum, la Bucuresti, putini dintre noi o cunosteam asa cum e, de multe ori din auzite.

E luni si se pregateste un atac frontal pe linia de demarcatie Oravita-Anina, acolo unde, in locul unui varf de munte, defrisat si decopertat, o "ilustra savanta de renume mondial" a gandit ca n-ar strica sa ridice o monstruozitate de termocentrala valorificand (daca macar ar fi ceva de valorificat...) cel mai saracacios dintre carbuni, sistul bituminos.

INTALNIRI. Desi oravitean (da, a venit vremea mea sa spun, asemeni Danei Ciobanu, "sunt acasa!"), descopar abia acum ca, prin Romania, toate drumurile duc la Oravita. Eu, un fel de buzdugan aruncat inainte de Fat-Frumos, am ales sa ma insinuez prin spectaculoasele Cazane ale Dunarii pentru a ajunge din Orsova via Moldova Noua. A urmat descinderea "veteranilor" Dana Ciobanu (o stiti de la Antena 1, ea e "Dana merge mai departe") si Doru Cobuz, cei doi sosind calare pe naravasul Aro Spartana din indepartatii Apuseni, prin Deva-Caransebes-Resita si aducand cu ei un spectaculos soare care, pe la ora noua seara, stralucea de parca se grabea sa recupereze zilele pierdute dincolo de nori.
Putine ore mai tarziu, tot duminica seara, dinspre capitala Banatului, Timisoara, si-a facut intrarea Carmen Plesa. I-am asteptat rabdator la Cabana 7 Brazi, caci drumul lung le-a fost, impreuna cu de-oaspeti-bucurosul primar oravitean Ionel Goga si cu directorul celui mai vechi teatru din Romania, Ionel Bota (si sa nu cumva sa ma intrebati, acum, daca pe toti oravitenii ii cheama Ion + diminutivele; pe unii - cum ar fi subsemnatul - ii cheama Iohan, pentru ca si nemtii, o traditie a urbei, au Ionii lor).

LA MUNCA. Si a fost seara, si a fost dimineata. O dimineata mai promitatoare, anuntand finalul (temporar, ma tem) al sezonului ploios. Mi-am luat colegii, ne-am dus la Primarie si ne-am pus serios pe treaba. Mai un investitor, mai un faliment, mai un obiectiv cultural sau turistic... Daca ati crezut ca doar patru oameni vom duce batalia aici, unde - s-ar putea spune, pe bune - cade trenul de pe harta, va inselati.
Venind dinspre Bucuresti, colegii de la Antena 1 au pornit-o de la Orsova, prin fata garii din Herculane, via Bozovici. Si au ajuns, insotiti de o a doua echipa a Jurnalului National: fotoreporterul Niki si Catalin. Flamanzi si obositi, copiii au asteptat cuminti pana tarziu, spre caderea noptii, butonand mailuri si rasfoind editiile electronice ale ziarelor de maine - nu ca ar conta prea mult concurenta (doar suntem lideri incontestabili de piata), dar, departe de Bucuresti, de bombardamentul cotidian cu informatii, le-a cam lipsit si altceva, nu doar ultima parte a echipei, sosita intr-un tarziu pe un alt drum care, prin Sibiu, culmea, tot la Oravita a dus. Intepeniti de-atata drum, se bucurara sa coboare cu picioarele pe pamant Monica Iordache, Marin (cel de-al doilea fotoreporter) si Alex Nedea, despre care as putea jura ca este mezinul gastii.

Iata-ne, astia suntem, asezati la masa ce s-a intins elegant si copios, sub atenta supraveghere a lui (nu, nu e gluma) Nelu... Ion Milos, patronul cabanei oravitene, dar si al unei distilerii din care, onorat de prezenta Caravanei Jurnalul National - Antena 1 - Zapp, a scos doua sticle doar pentru a ne demonstra diferenta banateana dintre tuica ("asta, aici, in Banat, se face numai din prune") si rachie, la care statut poate aspira orice fruct.

NU RATATI!
In ziarul de maine: un reportaj despre cel mai vechi teatru din Romania, din Oravita. Teatrul nu a avut niciodata propria trupa de actori profesionisti. Spectatorii din Oravita l-au vazut pe Mihai Eminescu in calitate de sufleur inainte de a-i citi poeziile.

INTRATI IN CONTACT CU ECHIPA!
Jurnalul National va asteapta sa contactati echipa noastra. Pentru orice sugestii va punem la dispozitie numarul de telefon 224.39.94, faxul 318.20.35 si adresa de e-mail caravana@jurnalul.ro.
×
Subiecte în articol: descoperirea romaniei