x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei Jurnal de caravana - "Unde sunteti?"

Jurnal de caravana - "Unde sunteti?"

de Dana Ciobanu    |    11 Iul 2005   •   00:00
Jurnal de caravana  -  "Unde sunteti?"

Plecat-am opspe din Albac, dar in directii diferite! Schimbul de echipaje a scindat traseele: "nucleul dur", cel mai rezistent a plecat spre Anina unde s-a intalnit cu "bobocii" veniti de la Bucuresti.

Plecat-am opspe din Albac, dar in directii diferite! Schimbul de echipaje a scindat traseele: "nucleul dur", cel mai rezistent a plecat spre Anina unde s-a intalnit cu "bobocii" veniti de la Bucuresti.

 

Veteranul Doru, eu si Bogdan suntem cei care ducem flacara caravanei mai departe. Cei 12 colegi din redactia Jurnalului si echipa Antena 1 se intorc la casele lor. Ne luam ramas bun. Noi ne gandim deja la ce vom gasi la Anina, Portile de Fier si Slatina, cele trei puncte principale de pe harta urmatoarelor 10 zile.

 

BUNICII. Inainte de a parasi Apusenii, ne oprim la o cafenea din Campeni, acolo unde semnalul Zapp "full" ne ajuta sa transmitem in redactie materialele si fotografiile care urmeaza sa intre a doua zi in ziar. Nu ne rabda inima sa nu ne oprim la Brad, punct de o importanta majora pe harta aurului romanesc. Din nefericire, nu adastam prea mult aici. Urmatoarea halta: Deva. Nu e vreme pentru vizitat minunata cetate care vegheaza orasul si ne multumim, de data asta, sa o admiram de la distanta. La Deva insa locuiesc bunicii lui Doru si, fiindca nepotul vrea sa-i salute, ne facem timp pentru o vizita de curtoazie. Oamenii nu ne lasa sa plecam pana nu gustam din slana si branza, ca doar n-om pleca la drum lung cu burta goala! In fine, ridicam ancora.

 

Dupa cateva minute, ne oprim iar. Sa scoatem bani de la un bancomat. Si nu care cumva sa va mire cand am sa va spun ca nu o sa uit niciodata Deva datorita unui bancomat! Este orasul in care am vazut "in carne si oase" primele bancnote noi! M-am cam speriat cand am observat in fanta de "cash" niste hartiute mai mici decat cele cu care eram obisnuita si mi-a luat cateva secunde sa constientizez ca denominarea isi face simtita prezenta, practic, si in portofelul meu.

 

 

FURNALE. Fuga inapoi in masina. Oboseala si gandul ca mai avem mult de mers m-au imbiat la un somn "spartan", pe bancheta din spate a ARO-ului rosu. N-apuc, dragii mei, decat sa atipesc. "Don’soara reporter, poate vrei sa vezi ce-a mai ramas din Calan!", ma trezeste vocea grava a lui Doru. Si-am vazut! Kilometri de betoane, furnale si fieratanii parasite care sufoca soseaua. Din imensele hale mai sfideaza cerul doar stalpii, pentru ca tot ce era tabla si fier usor de taiat sau demontat a disparut de mult.

 

Telefoanele noastre taraie din cand in cand. "Pe unde sunteti?", e intrebarea pe care o auzim invariabil, fie de la Victor Ciutacu, sefu’ care a predat stafeta caravanei, fie de la Cristi Stefanescu, sefu’ care ne pastoreste in urmatoarele 10 zile. Pe la Caransebes. Pe la Resita. Pe la Anina. La radio nu se mai prind decat posturi sarbesti. E 10 noaptea trecute fix cand ajungem la Oravita. Cristi ne preia de la intrarea in oras si ne conduce la "baza", unde ne intalnim cu Carmen, venita de la Timisoara. Maine vor sosi noii colegi: Monica, Catalin si Alex. Pana atunci, ne ingaduim sa ascultam povesti oravitene.Despre Oravita Romana si Oravita Montana, despre sufleurul Eminescu, despre cel mai vechi pod de cale ferata din tara si mina de uraniu.

 

NU RATATI!
In ziarul de maine:
  • povestea minerului care a castigat la Loto 1,7 miliarde lei, dar continua sa lucreze;
  • un reportaj despre cea mai veche ramasita de Homo Sapiens din Europa, descoperita la Anina.
  •  

    INTRATI IN CONTACT CU ECHIPA!
    Jurnalul National va asteapta sa contactati echipa noastra. Pentru orice sugestii va punem la dispozitie numarul de telefon 224.39.94, faxul 318.20.35 si adresa de e-mail caravana@jurnalul.ro.
    ×
    Subiecte în articol: descoperirea romaniei