x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Descoperirea Romaniei Orasul de aluminiu

Orasul de aluminiu

de Dana Ciobanu    |    Dorian Cobuz    |    19 Iul 2005   •   00:00

Vechi centru comercial si vamal, Slatina a cunoscut o dezvoltare alerta abia dupa infiintarea uzinei de aluminiu, in anii ’60. Un oras crescut din alumina, bauxita, saruri de fluor, cocs si energie electrica, ingredientele necesare fabricarii aluminiului.

Resedinta judetului Olt, Slatina, este asezata pe terasele inalte din stanga Oltului si de pe valea Paraului Sopot, in zona de contact dintre Piemontul Getic si Campia Olteniei. Strajuita de Dealul Gradistea, vatra veche a Slatinei avea forma unui amfiteatru deschis spre Lunca Oltului. Ulterior, orasul s-a extins catre dealurile Caloianca, Livezilor si Viilor. Raspantia unor vechi drumuri comerciale, Slatina era punct de reper pe anumite cai de negot permanente, precum "drumul oilor", "drumul butilor" sau "drumul cerii", devenind targ si vama.

DELIMITARE. Una din granitele care fac Slatina un oras inchis este chiar podul peste Olt

ISTORIE. Slatina pare sa fi aparut o data cu primele asezari omenesti din sudul tarii, iar denumirea sa, spun specialistii, ar fi de sorginte latina. Prima atestare documentara vine prin hrisovul domnesc emis de Vladislav I (Vlaicu), la 20 ianuarie 1368, prin care voievodul acorda privilegiul comercial negustorilor brasoveni. In timpul domniei lui Vlad Vintila (1532-1535) este emis un act care mentioneaza "cetatea de scaun Slatina". Mihai Viteazul ia masuri pentru restaurarea Manastirii Clocociov, de la Slatina. Orasul a trait din plin Revolutia de la 1821. Aici Tudor Vladimirescu s-a intalnit cu capetenia de haiduci Iancu Jianu.

INDUSTRIE SI COMERT. Pe langa specificul de centru agricol, dat de ocupatia de baza a oamenilor din zona, Slatina s-a dezvoltat si ca si centru comercial si mestesugaresc: in 1850 se infiinteaza o fabrica de bere, iar in 1881 apare un "ferestreu cu aburi" instalat in apropiere de Olt. Statistica industriala pe 1899-1900 mentioneaza stabilimentele industriale din Slatina, printre care o fabrica sistematica de cherestea, proprietate a francezului Th. Raux (1892), fabrica de fainoase a lui Toma Vasile (1885) ori moara Aluta, care apare in 1912, avand o capacitate de 3 vagoane in 24 de ore.

In anii comunismului, au fost create in Slatina cateva unitati industriale importante: Intreprinderea de Aluminiu, Intreprinderea de Prelucrare a Aluminiului ALPROM, Intreprinderea de produse carbonoase, Intreprinderea de pistoane auto si piese turnate din aluminiu, Intreprinderea de utilaj alimentar, Intreprinderea de confectii textile si Intreprinderea de tevi.

PLANURI. Slatina are un primar tanar. La aproape 29 de ani, Darius Bogdan Valcov decide, pe plan local, ce este mai bine pentru cei peste 80.000 de locuitori. Slatinean din tata-n fiu, Valcov are planuri mari pentru orasul care inca i se pare "tern" si inchis. In primul rand, sa construiasca un complex de locuinte, practic un cartier nou, cu 600 de apartamente pentru tineri pana in 35 de ani. Tot sunt putine. Peste 1.400 de tineri au depus dosare de candidatura pentru aceste locuinte. "Nu s-a mai construit nici un bloc dupa 1990, cu exceptia celor doua cladiri de locuinte ANL. Este un proiect ambitios si realizabil in doi-trei ani. Planurile sunt gata, contractanti exista, in septembrie ne apucam de treaba", spune, cu convingere, primarul.

Ce ar putea vedea un turist la Slatina? Poate centrul istoric al orasului, Strada Lipscani, pe care poti admira foarte multe cladiri al caror stil arhitectural este protejat de placutele pe care scrie "monument istoric". Deocamdata, majoritatea respectivelor cladiri sunt intr-o stare de degradare destul de avansata, in cele mai ingrijite functionand cele mai multe din cabinetele de avocatura din oras. In curand, spera primarul Valcov, pe Dealul Gradistei va fi construita si o Casa de Casatorii, una frumoasa, pentru ca momentul unirii a doua destine trebuie sa fie unul deosebit. El tocmai a facut pasul cu fosta colega de partid Lavinia Sandru. O ultima intrebare pentru primar: care este emblema Slatinei? "Fara doar si poate, Intreprinderea de aluminiu. A fost motorul dezvoltarii orasului", ne-a raspuns, fara sa ezite. Cu toate ca urbea a crescut din aluminiu, nici o strada, statuie, scuar sau macar o fantana arteziana nu poarta denumirea de "...a(l) Aluministului"!

DIVERTISMENT ZERO
O problema arzatoare a slatinenilor este lipsa mijloacelor de divertisment. In oras au existat trei cinematografe, dar de ani buni nu mai functioneaza nici unul dintre ele. "Anul trecut, am organizat un festival al filmului, practic o saptamana in care am difuzat peliculele «la zi» din cinematografele mari din tara. Sala de 700 de persoane in care s-au facut proiectiile a fost plina ochi la toate spectacolele", povesteste primarul. Slatina nu are un teatru propriu-zis. Teatrul "Eugen Ionescu", infiintat in 1998, isi sustine stagiunea anuala pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor, pentru ca nu dispune de o cladire a sa.

LOCUINTE


"Nu s-a mai construit nici un bloc dupa 1990 cu exceptia celor doua cladiri de locuinte ANL. Este un proiect ambitios si realizabil in doi-trei ani. Planurile sunt gata, contractanti exista, in septembrie ne apucam de treaba" Darius Bogdan Valcov primar Slatina
×