x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Folk you! - August fierbinte la Vama Veche si 2 Mai

Folk you! - August fierbinte la Vama Veche si 2 Mai

de Dana Andronie    |    17 Aug 2006   •   00:00
Folk you! - August fierbinte la Vama Veche si 2 Mai

Francezii au denumit-o micuta pasare exotica. Pentru romani este doar Maria Gheorghiu. O Marie care canta cu sufletul sau sufletul canta cu ea. Nu mai conteaza ordinea, atat timp cat are o scena pe care poate sa-si arate frumusetea.

Francezii au denumit-o micuta pasare exotica. Pentru romani este doar Maria Gheorghiu. O Marie care canta cu sufletul sau sufletul canta cu ea. Nu mai conteaza ordinea, atat timp cat are o scena pe care poate sa-si arate frumusetea.

Timpul trece si o data cu el Festivalul "Folk you!", care a ajuns cu colindul la al treilea week-end. In aceasta seara n-avem pereche la Vama Veche... Zoia Alecu, Mircea Bodolan, Narcisa Suciu, Mircea Rusu, Maria Magdalena Danaila si Emeric Imre sunt folkistii de serviciu. Maine seara (sa nu uitati, la ora 21:00!!!) ni se alatura "soldatii" Mircea Florian, Maria Gheorghiu, Vasile Seicaru, Magdalena Puscas si Tatiana Stepa. Sambata va asteptam la 2 Mai (in aceeasi formatie de linia intai) sa raspundeti la salutul "Folk you!", eventual cu "Folk you, too!", asa cum ati mai facut-o anul trecut. Bineinteles ca Dinu Olarasu va deschide fiecare seara de festival cu "Dincolo de orice vama/ Dincolo de DA sau NU/ Dincolo de toata lumea/ Folk you!". Iar Motu Pittis va manui bagheta de dirijor, pentru ca folkul sa nu greseasca destinatia: vama sufletelor voastre.

Jurnalul National: Daca e adevarat ca chitara este o prelungire a sufletului, te-as intreba daca sufletul tau mai canta?
Maria Gheorghiu: O perioada am crezut ca n-o sa mai cante. In ultimul timp am fost multumita de viata mea reala, iar cantecele mele n-au mai avut substanta. Ai nevoie de trairi puternice pentru a face arta. In momentul in care un artist vine cu un cantec care transmite ceva, atunci poti fi sigur ca este traversat de niste trairi extraordinare. Asadar, daca in viitorul apropiat ai sa asculti o piesa tulburatoare semnata de Maria Gheorghiu, atunci o sa stii ca sufera.

Poti suferi si de fericire!
Da, fericirea poate fi o forma de suferinta. Am trait-o.

"Si radioul e o scena"


Crezi ca folkistii au predat armele in lupta pentru libertatea muzicii lor?
Da. Folkistii nu mai cred cu toata taria in muzica lor. Daca ar crede din toata fiinta, atunci ar reusi sa faca mai multe pentru ea... Eu era sa cad in pacatul de a trai doar din cantat. In momentul in care am ales sa-mi castig existenta doar din muzica folk, am plonjat imediat in comercial.

M-am urat pentru treaba asta. Am gasit alta posibilitate de a trai decent, fara compromisuri. Dumnezeu mi-a dat sansa sa fac ceea ce-mi place: sa am emisiune la radio. Si radioul este o scena, iar publicul este format din prieteni nevazuti, dar stiuti... Cine vine la "Folk you!" pentru bani nu este folkist adevarat. Nu tine la actul artistic in sine! E important ca echipa Jurnalului sa duca mai departe "Folk you!". Sa nu depuna armele! Daca si ea o face, atunci chiar putem sa-i punem cruce folkului! Ceea ce-i lipseste in ziua de astazi muzicii tinere este sustinerea mass-media.

Suporta folkul comparatia cu o femeie tinuta prizoniera intr-o camera, fara sa vada nimeni cat este de frumoasa!
Da. Sa stii ca si eu m-am simtit de multe ori asa. Stiu ca am foarte mult de oferit oamenilor. Este foarte important sa ai ocazia sa te exprimi. Va multumesc ca ma lasati sa arat oamenilor cat este de frumoasa Maria Gheorghiu.

Te-am auzit spunand ca la "Folk you!" ai sustinut cel mai greu concert din toata cariera ta. Cum asa?
De cateva ori vantul m-a luat cu tot cu scaun de pe scena. Am simtit cum vantul imi ia vocea si mi-o duce in valuri, dar n-am vrut sa ma dau batuta. A existat in mine o forta extraordinara de a termina ceea ce trebuia sa transmit.

Poveste de dragoste netraita


Ai simtit vreodata ca locul tau nu mai este pe scena?
Da. S-a intamplat in perioada in care voiam cu orice pret sa ma vad pe sticla. Si pentru a fi in continuare pe sticla trebuia sa pun pe mine niste zorzoane care nu mi se potriveau. Vali Sterian ma injura cand ma vedea la televizor in emisiuni care nu ma reprezentau. Imi dadea telefon si-mi spunea: daca te mai prind ca faci prostii, te injur public. In afara de prietenul Vali Sterian a existat si Leopoldina Balanuta, care m-a facut sa am incredere in mine. Ea m-a convins sa cant fara microfon intr-o sala de teatru. Mi-a zis: Tu, Maria, daca ai ceva de comunicat, vei fi auzita, chiar daca soptesti pe scena. De fiecare data cand imi pierd increderea in mine, ma gandesc la Leopoldina.

Unde ai facut "Harta nebunilor fericiti"?
La mare. Cantecul este o poveste de dragoste netraita. Sunt convinsa ca in aceasta piesa s-au regasit foarte multi tineri care au venit la "Folk you!". Un prieten foarte bun, Catalin Andrei Radu, m-a ajutat sa fac, acum doi ani, "Harta nebunilor fericiti".

Muzica Mariei Gheorghiu a primit viza pentru Franta?
Da, din 1993 pana in 1996, am cantat in fiecare an in Franta, impreuna cu o trupa de jazz, Dominique Voquer. Presa franceza m-a denumit micuta pasare exotica. Mi-as fi dorit ca in Romania sa fiu pe jumatate apreciata cat am fost in Franta.

INREGISTRĂRI VIDEO - FOLK YOU 2
PROGRAM FOLK YOU 2

12 august - Costinesti Maria Gheorghiu / Dinu Olarasu / Florin Sasarman / Vasile Seicaru / Victor Socaciu
11 august - Costinesti Dinu Olarasu / Maria Gheorghiu / Victor Socaciu / Vasile Seicaru / Florin Sasarman / Majai Gyozo
10 august - Costinesti Dinu Olarasu / Nica Zaharia / Maria Gheorghiu / Nicu Covaci / Victor Socaciu

4 august Mamaia

Nicu Alifantis / Alexandru Andries / Radu Gheorghe / Maria Magdalena Danaila / Mircea Baniciu / Mircea Vintila / Dinu Olarasu / Victor Socaciu / Alexandru Ivanitchi

3 august Mamaia

Deschidere Folk You 2 - Recital Dinu Olarasu si Maria Magdalena Danaila / Nicu Alifantis / Alexandru Andries / Radu Gheorghe / Mircea Baniciu / Mircea Vintila
×