x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Folk you! este Festivalul de folk "Florian Pittiş"

Folk you! este Festivalul de folk "Florian Pittiş"

de Miron Manega    |    18 Iul 2009   •   00:00
Folk you! este Festivalul de folk "Florian Pittiş"

"Moţu" i-a spus bunica din partea tatălui, pentru că era primul nepot, cel care urma să ducă numele familiei mai departe. Noi, gardieni efemeri ai nopţilor de poezie şi cântec de la malul mării, rebotezăm Festivalul FOLK YOU! cu nume de "moţ": Florian Pittiş.

În 2007, Jurnalul Naţional îi acorda "Diploma de Excelenţă pentru cât şi cum gândeşte, pentru că e «Moţu» Folkului şi pentru că a rămas «cel mai frumos din oraşul acesta»". Acum, la a V-a ediţie, FOLK YOU!, festivalul pe care l-a girat şi l-a reprezentat de la bun început, va purta numele său. Era o onoare şi o datorie să facem asta. S-a născut în 1943, în ziua morţii lui Janis Joplin (4 octombrie), şi a murit în 2007, în ziua naşterii lui Marin Preda (5 august). "S-a născut de ziua morţii, a murit de ziua vieţii..." Nu e un vers dintr-un refren folk, dar ar putea fi...

Ultimul spectacol în care Moţu a urcat pe scenă a fost la Mediaş, la 14 iulie 2007. Primul spectacol în care n-a mai urcat pe scenă a fost FOLK YOU!, e­diţia a treia. Acum ne aflăm la a III-a ediţie de când Moţu nu mai este printre noi... Oare chiar nu mai este? Locul lui a rămas intact pe scenă în tot acest timp, parcă anume pentru terminarea unui lucru început. "Încă mai am atâtea de făcut - spunea. Dacă aş sta să mă analizez, ce am făcut până acum, ce n-am făcut, am două variante. Una este să mi-o iau în cap, că mi-au ieşit prea multe din câte mi-am pus în gând şi le-am făcut. A doua este că nu mi-au ieşit prea multe şi trebuie să-mi pun ştreangul de gât. Prefer încă să mai acţionez, să mai muncesc." Ceea ce a şi făcut, în tot timpul vieţii şi, după cum s-a văzut, şi în timpul morţii, la FOLK YOU!. "Ţineţi minte, sfâr­şitul nu-i aici!" - ne avertiza el, obsedant, pe sce­nă, şi noi nu prea înţelegeam că e vorba despre un testament. Dar am ţinut minte şi, de aceea, FOLK YOU! va deveni anul acesta Festivalul de folk "Flo­rian Pittiş".

PARTIDUL
În 2005, când am început acest festival, nici nu ştiam că va fi festival. Eram, în acelaşi timp, neîncrezători şi convinşi că vom reuşi. Scriam atunci ca să ne facem curaj, că "lipsa de folk în organism este mai periculoasă ca lipsa de calciu. Ne îmbolnăvim de bătrâneţe înainte de vreme, iar sufletul moare încet şi ireversibil, intoxicat de stres şi extenuat de «vânarea de vânt» a întune­ricului nostru cel de toate zilele".

Aveam dreptate, în ciuda patetismului inocent pe care-l ar­boram atunci. Folkul era, la vremea aceea, ceva difuz şi aproape aleatoriu, marginalizat de "noua ordine muzicală" numită showbiz. Am reuşit să transformăm utopia în realitate, dar nu singuri. N-o să ştim niciodată dacă, fără Moţu Pittiş, FOLK YOU! ar fi avut puterea să devină festival în sensul real şi emblematic al termenului.
"Nu îmi sunt foarte clare doctrinele, nu îmi sunt foarte clare opţiunile - obişnuia să spună Florian Pittiş. Eu ştiu doar atât, că fac parte din partidul John Lennon - Bob Dylan." FOLK YOU! va intra, aşadar, oficial în politică, avându-l ca lider şi autor de doctrină pe Florian Pittiş.

Doamnelor şi domnilor, nu trântiţi uşa! FOLK YOU! continuă cu numele său. În 2009, între 30, 31 iulie şi 1 august, vor cânta pe scena din Vama Veche artiştii: Zoia Alecu, Nicu Alifantis, Alexandru Andrieş, Eugen Baboi, Mircea Baniciu, Ma­rius Baţu, Ducu Bertzi, Florin Chilian, Maria Magdalena Dănăilă, Tudor Gheorghe, Maria Gheorghiu, Ştefan Hruşcă, Emeric Imre, Iosif Kappl, Alina Manole, Dinu Olăraşu, Magda Puşcaş, Adrian Sărmăşan, Victor Socaciu, Tatiana Stepa, Vasile Şeicaru, Gheorghe Zamfir şi trupele Mircea Rusu Band şi Ţapinarii (în ordine alfabe­tică). Invitaţi de onoare sunt Tudor Gheorghe şi Gheorghe Zamfir.

Program
Nici în anul acesta nu va lipsi de la Folk You! ariergarda folkului autoh­ton. Veterani fără cadeţi nu se poate, e absurd ca testamentul fără moştenitori sau ca o gară fără trenuri... De aceea, Vama Veche va fi şi anul acesta "Gară pentru... toţi" şi kilometrul zero al muzicii bune.

JOI 30 IULIE
Ora 19:00
● Ovidiu Mihăilescu şi Tituş Constantin, Ana-Maria Bordean, Nicu Zota, Adi Lupu, Jul Baldovin

Ora 20:30
● Adrian Sărmăşan, Andrei Păunescu, Dinu Olăraşu, Alexandru Andrieş

Ora 22:00
● Ştefan Hruşcă

Ora 23:00
● Ţapinarii, Ada Milea, Poesis

Ora 24:00
● Nicu Alifantis&ZAN

VINERI 31 IULIE, ORA 19:00
Ora 19:00
● Adriana Andreica, Didina Curea, Om Bun, Mihai Călian, Fox Studis

Ora 20:30
● Alina Manole, Maria Magdalena Dănăilă, Tatiana Stepa şi Magda Puşcaş

Ora 22:00
● Tudor Gheorghe

Ora 23:00
● Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă, Emeric Set

Ora 24:00
● Vasile Şeicaru

SÂMBĂTĂ 1 AUGUST
Ora 19:00
● Cătălina Beţa, Alina Zaharia, Ovi­diu Scridon, Bogdan Grosu, Cantos, Mircea Iordache, Ştefan Tivodar

Ora 20:30
● Zoia Alecu, Maria Gheorghiu, Narcisa Suciu, Florin Chilian

Ora 22:00
● Gheorghe Zamfir

Ora 23:00
● Victor Socaciu, Mircea Rusu Band

Ora 24:00
● Mircea Baniciu, Iosif Kappl şi Vlady Cnejevici

×
Subiecte în articol: folk folk you!